Επικαιρότητα:

Ποιες είναι οι 8 καλύτερες χώρες για… δουλειά;

20 Απρ. 2015 - 09:35 | Ταξίδια

Η κρίση έχει ωθήσει και θα ωθήσει πολλούς ανθρώπους στο εξωτερικό, προκειμένου να βρουν δουλειά, καλύτερες συνθήκες εργασίας και φυσικά καλύτερη ανταμοιβή. Ποιες χώρες είναι οι πιο υποσχόμενες σε αυτό τον τομέα;

Η τέλεια ισορροπία ανάμεσα στη δουλειά, τις υποχρεώσεις και τον ελεύθερο χρόνο είναι το κλειδί της ευτυχίας στη ζωή, αρκεί η δουλειά να αμείβει τους κόπους του εργαζόμενου, να τον τοποθετεί σε ένα υγιές περιβάλλον εργασίας και να του δίνει κίνητρο να γίνεται καλύτερος, αφήνοντάς του ταυτόχρονα ποιοτικό ελεύθερο χρόνο για τον εαυτό του. Πέραν αυτών, η κουλτούρα, ο πολιτισμός και το κόστος ζωής παίζουν σημαντικό ρόλο στην απόφαση κάποιου να «ξεριζωθεί» για να βρει δουλειά. Ας δούμε ποιες χώρες του κόσμου βρίσκονται ψηλά στη λίστα επιλογών των περισσοτέρων.

Γερμανία

Μπορεί στη Γερμανία οι συνθήκες να είναι πιο αυστηρές όσον αφορά το χαζολόγημα στο γραφείο, οι 35 παραγωγικές ώρες εργασίας την εβδομάδα, όμως, ακούγονται αρκετά δελεαστικές. Η άδεια που δικαιούται ένας εργαζόμενος φτάνει τις 24 ημέρες το χρόνο, ενώ το μέσο εισόδημα στη Γερμανία φτάνει περίπου τα 25 χιλιάδες ευρώ το χρόνο, σύμφωνα με δεδομένα του 2012.

 Αυστραλία

Αν μπορέσει κάποιος να ξεπεράσει το γεγονός ότι θα ζει το λιγότερο 20 ώρες πτήσης μακριά από το σπίτι του, η Αυστραλία είναι μια χώρα που προσφέρει πολλές ευκαιρίες. Ο μέσος μισθός εκεί ανέρχεται στα 38 χιλιάδες ευρώ, οι ώρες εργασίας επίσημα φτάνουν τις 37, περίπου, όμως, το 1/3 των εργαζομένων μπορεί να φτάνουν και τις 48 ώρες εργασίας την εβδομάδα, οι οποίες θεωρούνται υπερωρίες και πληρώνονται. Ο ελληνισμός στην Αυστραλία, που είναι αρκετά ισχυρός, δημιουργεί ένα οικείο περιβάλλον για τους Έλληνες που μεταναστεύουν εκεί, οι οποίοι παρ’ όλο που βρίσκονται μακριά από την πατρίδα τους, συναντούν αρκετούς συμπατριώτες τους στις μεγαλουπόλεις της.

Ηνωμένο Βασίλειο

Τα πράγματα σίγουρα είναι δυσκολότερα σε όλη την Ευρώπη σε σχέση με μερικά χρόνια πριν, αλλά ακόμη κι έτσι, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να βρει κάποιος δουλειά στο Ηνωμένο Βασίλειο, ειδικά αν τα αγγλικά του είναι καλά και έχει σπουδές στη χώρα. Το κόστος ζωής είναι υψηλό στο Λονδίνο, ο μέσος μισθός όμως φτάνει γύρω στα 27 χιλιάδες ευρώ το χρόνο με τις ώρες εργασίας την εβδομάδα να φτάνουν τις 48, ενώ ο κατώτατος μισθός υπολογίζεται με βάση τα περίπου 9 ευρώ την ώρα. Αν, όμως, κάποιος κινηθεί πιο έξω από την πρωτεύουσα για δουλειά, το κόστος ζωής πέφτει και η ποιότητα ανεβαίνει.

 Φινλανδία

Μια από τις χώρες-ηγέτες στις ημέρες… διακοπών, η Φινλανδία φτάνει τις 40, όπου οι 30 ημέρες είναι άδεια και οι 10 επίσημες αργίες. Το μέσο εισόδημα ανέρχεται στα 23 χιλιάδες ευρώ, οι ώρες εργασίας την εβδομάδα ορίζονται με το νόμο στις 40 και οι υπερωρίες πληρώνονται 50% άνω του προκαθορισμένου ωριαίου ποσού για τις πρώτες 2 ώρες και 100% για τις επόμενες. Ακόμη, υπάρχει όριο και στις υπερωρίες, οι οποίες δεν πρέπει να ξεπερνούν τις 138 ώρες στους 4 μήνες και τις 250 ώρες το χρόνο.

Ελβετία

Στην Ελβετία το μέσο εισόδημα φτάνει τα 44 χιλιάδες ευρώ το χρόνο και υπάρχει ανώτατο όριο ωρών εργασίας την εβδομάδα που φτάνει μέχρι τις 45 για υπαλλήλους γραφείου και τεχνικό προσωπικό και τις 50 για εργάτες. Ο κάθε υπάλληλος δικαιούται 4-5 εβδομάδες άδειας το χρόνο και μέσα σε όλα υπάρχει πρόσβαση σε ένα καλό σύστημα υγείας, σε καλά σχολεία για όσους έχουν παιδιά και σε ένα πολύ οργανωμένο κράτος.

 Νορβηγία

Μια από τις πιο… γενναιόδωρες χώρες σε προσωπικό χρόνο, η Νορβηγία προσφέρει στους εργαζόμενους τουλάχιστον 21 ημέρες διακοπών το χρόνο, επιτρέποντας συχνά σε γονείς με παιδιά μειωμένα ωράρια, με την άδεια μητρότητας να φτάνει τις 43 εβδομάδες με πλήρη μισθό ή τις 53 με μειωμένο. Οι ώρες εργασίας ανά εβδομάδα φτάνουν τις μόλις 33, ενώ το μέσο ετήσιο εισόδημα κυμαίνεται στα 28 χιλιάδες ευρώ.

Δανία

Παραμένοντας στον παγωμένο βορρά, η Δανία αποτελεί άλλη μια χώρα που φαίνεται να προσελκύει τον κόσμο να δουλέψει, προσφέροντας μέσο ετήσιο εισόδημα 32 χιλιάδες ευρώ και μέσο όρο 37 ώρες εργασίας την εβδομάδα, με τις γυναίκες να δουλεύουν γύρω στις 35 ώρες και τους άντρες να φτάνουν τις 40-41 ώρες την εβδομάδα. Η άδεια από τη δουλειά, μαζί με τις αργίες φτάνει μέχρι και τις 34 ημέρες το χρόνο.

 Σουηδία

Φαίνεται πως στη Σκανδιναβία έχουν βρει την ισορροπία ανάμεσα στην εργασία, τον προσωπικό χρόνο και την αμοιβή του εργαζομένου, αφού οι χώρες αυτές αποτελούν πάντα παράδειγμα στα εργασιακά. Η Σουηδία φημίζεται για τις παροχές όσον αφορά τους γονείς-υπαλλήλους, δίνοντας άδεια και στον πατέρα με τον ερχομό ενός παιδιού και παρέχοντας 480 ημέρες άδειας σε νέους γονείς, τις οποίες οι ίδιοι καλούνται να αξιοποιήσουν όπως θέλουν μέσα στα πρώτα 8 χρόνια ζωής του παιδιού. Αλλά ακόμη κι να δεν είστε γονείς, το μέσο εισόδημα των 23 χιλιάδων ευρώ, οι 41 ημέρες διακοπών το χρόνο μαζί με τις αργίες και οι 40 ώρες εργασίας την εβδομάδα, εξασφαλίζουν μια καλή ποιότητα ζωής.