Επικαιρότητα:

Οι άνδρες πονάνε περισσότερο

03 Ιουν. 2015 - 09:14 | Άνδρας

Οι άνδρες νιώθουν μεγαλύτερους πόνους σε σχέση με τις γυναίκες, έπειτα από μία σοβαρή εγχείρηση, σύμφωνα με μία νέα γερμανο-αυστριακή επιστημονική έρευνα. Αντίθετα, όταν η χειρουργική επέμβαση είναι λιγότερο σοβαρή, όπως στο πλαίσιο μιας βιοψίας, τότε οι γυναίκες είναι που αναφέρουν ότι πονάνε περισσότερο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Ανδρέας Σάντνερ-Κίσλινγκ του Ιατρικού Πανεπιστημίου στο Γκρατς της Αυστρίας, οι οποίοι ανακοίνωσαν τα ευρήματά τους στο διεθνές αναισθησιολογικό συνέδριο "Euroanaesthesia" στη Στοκχόλμη, μελέτησαν τις περιπτώσεις περίπου 10.200 ασθενών, οι οποίοι σε διάστημα μιας τετραετίας είχαν κάνει εγχείρηση στην καρδιά ή στην κοιλιά τους, σε κάποιο γερμανικό πανεπιστημιακό νοσοκομείο, σύμφωνα με το BBC.

Το συμπέρασμα ήταν ότι οι άνδρες έχουν γενικά πιο δυνατούς μετεγχειρητικούς πόνους από ό,τι οι γυναίκες μετά από σοβαρή εγχείρηση, ενώ τα πράγματα αντιστρέφονται στις λιγότερο σημαντικές εγχειρήσεις, μετά τις οποίες οι γυναίκες νιώθουν συνήθως μεγαλύτερες ενοχλήσεις.

Οι διαφορές του πόνου ανάμεσα στα δύο φύλα παραμένουν ένα επίμαχο ζήτημα από επιστημονική άποψη, τόσο σε πειραματικό, όσο και σε κλινικό επίπεδο. Οι διαφορετικές ορμόνες μπορεί να παίζουν ρόλο, καθώς η ανδρική τεστοστερόνη μπορεί να μειώσει τον πόνο, ενώ το «κατώφλι» του πόνου για μια γυναίκα μεταβάλλεται ανάλογα με την φάση του εμμηνοροϊκού κύκλου της.

Περιβαλλοντικοί, ψυχολογικοί και πολιτισμικοί παράγοντες επίσης παίζουν τον δικό τους ρόλο. Για παράδειγμα, έχει δειχτεί ότι οι άνδρες γίνονται πιο ανθεκτικοί στον πόνο, όταν τους κάνει την εξέταση μία ελκυστική νοσοκόμα ή γιατρός. Από την άλλη, οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς να εμφανίσουν χρόνιους πόνους κάποια στιγμή στη ζωή τους.