Πόσο συχνά πρέπει να αλλάζετε την πάνα του παιδιού σας;

07 Αυγ. 2015 - 10:55 | Παιδιά

Η πιο συχνή φράση που ακούνε οι γυναίκες που πρόκειται να γίνουν μανούλες από συγγενείς και φίλους όταν ρωτούν «Πώς θα τα καταφέρω;» είναι: «Το ένστικτο θα σε οδηγήσει!».

Όταν μια γυναίκα γίνει για πρώτη φορά μαμά, αρχίζει η περίοδος προσαρμογής, τόσο για την ίδια όσο και για το μωρό της. Και οι δύο θα πρέπει να αρχίσουν να ακολουθούν νέο πρόγραμμα, που μέχρι πριν φάνταζε άγνωστο.

«Πόσο γάλα πρέπει να πίνει το μωρό;», «Πώς πρέπει να κοιμάται ένα νεογέννητο;», «Πώς αλλάζουμε με ασφάλεια τα ρούχα του;», «Πώς αποστειρώνουμε σωστά μπιμπερό και πιπίλες;», είναι λίγα από τα ερωτήματα που κάνει καθημερινά μια νέα μαμά στον εαυτό της.

Μέσα σε όλα αυτά τα ερωτήματα έρχεται και ένα ακόμη. «Κάθε πότε πρέπει μια μαμά να αλλάζει την πάνα στο μωράκι της;». Μπορεί κάποιοι να την θεωρούν «αφελή» ερώτηση, όμως δεν είναι.

Οι πάνες πρέπει να αλλάζονται μόλις ένα μωρό τις βρέξει. Αυτό για να αποφευχθούν τυχόν μολύνσεις και ερεθισμοί του ευαίσθητου δέρματος του μωρού. Έτσι λοιπόν, θα πρέπει μία νέα μαμά να ελέγχει πάντα την πάνα του μωρού της για να δει αν είναι βρεγμένη ή όχι.

Αν το μωρό κοιμάται, δεν πρέπει να το ξυπνήσετε για να το αλλάξετε. Αν εκείνο αισθανθεί δυσφορία, θα ξυπνήσει μόνο του για να σας ειδοποιήσει με το κλάμα του ότι το ενοχλεί η υγρασία. Αν όμως το μωρό δεν ξυπνήσει από ενόχληση, τότε θα πρέπει να αλλάξετε την πάνα του, αμέσως μόλις ανοίξει τα ματάκια του.