Επικαιρότητα:

Τα αντικείμενα παρηγοριάς του μωρού σας

07 Σεπ. 2015 - 09:33 | Παιδιά
Τα αντικείμενα παρηγοριάς του μωρού σας

Το μωρό σας έχει ένα αγαπημένο  αρκουδάκι και δεν το αποχωρίζεται; Τα μωράκια συνήθως επιλέγουν κάποιο αντικείμενο που το αγαπούν ιδιαίτερα και επιδιώκουν να το έχουν πάντοτε κοντά τους. Το αντικείμενο αυτό μπορεί να είναι είτε κάποιο λούτρινο αρκουδάκι ή μια μαλακή κουβερτούλα, αλλά και οποιοδήποτε άλλο παιχνίδι κερδίσει από νωρίς την προσοχή τους. Συνήθως, το αντικείμενο που επιλέγουν τα μωρά έχει μαλακή υφή και είναι ευχάριστο στο άγγιγμα, για να μπορούν να το κρατούν στην αγκαλιά τους και να το χαϊδεύουν. 

Μετά τους πρώτους μήνες της ζωής του, ένα παιδί αρχίζει να συνειδητοποιεί ότι είναι μια διαφορετική οντότητα από τη μητέρα και βιώνει το πρώτος άγχος του αποχωρισμού. Στην ηλικία, των οχτώ ή εννιά μηνών συνήθως, το παιδί νιώθει την ανάγκη να πιαστεί από κάπου. Έτσι διαλέγει μόνο του το αντικείμενο, που όταν το κρατά αγκαλιά παίρνει δύναμη για να αντέξει μακριά από τη μανούλα, για να νιώσει ζεστασιά και παρηγοριά καθώς το έχει συνδέσει μόνο με ευχάριστες εμπειρίες. Τα παιδιά διαλέγουν συνήθως με βάση την μυρωδιά και για αυτό και το αντικείμενο παρηγοριάς είναι κάτι που μυρίζει «μανούλα». Κανόνες βέβαια δεν υπάρχουν στις επιλογές του μωρού σας. 

Το αντικείμενο που κρατά κυρίως στις βόλτες του ή πριν κοιμηθεί ονομάζεται μεταβατικό υπό την έννοια ότι συνοδεύει το μωρό από την ηλικία που το ίδιο αισθάνεται πλήρως εξαρτημένο από τους γονείς του, μέχρι την ηλικία που το μικρό παιδί θα αρχίσει να συνειδητοποιεί ότι είναι ένα ξεχωριστό άτομο. 

Τα μεταβατικά αντικείμενα ή αντικείμενα παρηγοριάς βοηθούν πολύ το μωρό και το νήπιο να ηρεμήσει και να κοιμηθεί πολύ πιο εύκολα και μάλιστα το διάστημα κατά το οποίο μαθαίνει να κοιμάται μόνο του στο δωμάτιο του. Κάποιες φορές εάν δεν υπάρχει το αντικείμενο παρηγοριάς ή το μεταβατικό αντικείμενο το μωρό μπορεί να αρχίσει να δείχνει ανήσυχο και το αναζητά. 

Ο χρόνος που θα χρειαστεί ένα παιδί για να απεξαρτηθεί από το αγαπημένο του αντικείμενο ορίζεται κυρίως από το χαρακτήρα αλλά και από τις ανάγκες του. Συνήθως στα περισσότερα παιδιά συμβαίνει αυθόρμητα, κυρίως όταν το παιδί φτάσει στην ηλικία των πέντε με έξι ετών.