Επικαιρότητα:

Τι να περιμένετε όταν η κόρη σας μπει στην εφηβεία

08 Δεκ. 2015 - 13:18 | Παιδιά
Τι να περιμένετε όταν η κόρη σας μπει στην εφηβεία

Μόλις η κόρη σας περάσει το κατώφλι της εφηβείας, η συμπεριφορά της σας ξαφνικά θα πάρει μία στροφή 360 μοιρών και εσείς θα αναρωτιέστε τι λάθος κάνετε στην διαπαιδαγώγησή της. Η απάντηση; Πιθανώς κανένα! Ή, για να μην υπερβάλλουμε, κανένα... καινούριο. Απλώς, θα πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι ήρθε η στιγμή για την οποία τρέμετε εδώ και χρόνια: το κοριτσάκι σας γίνεται γυναίκα! Για να προετοιμαστείτε για τα δύσκολα χρόνια που σας περιμένουν, ίσως σας βοηθήσει να ανατρέξτε στα δικά σας εφηβικά χρόνια. Σας θυμίζει κάτι αυτή η συμπεριφορά;

Θα σας αμφιβητεί συνεχώς

Ξαφνικά, παύει να σας βλέπει σαν πρότυπο και αρχίζει να σας αντιμετωπίζει ως παράδειγμα προς ...αποφυγή. Βγάζει στην «φόρα» όλα τα λάθη που έχετε κάνει, ή που πιστεύει πως έχετε κάνει, και αποφασίζει ότι πλέον δεν θέλει να σας μοιάσει όταν μεγαλώσει.

Πρέπει να πάρετε απόφαση ότι η εφηβεία είναι η περίοδος της αμφισβήτησης. Να ξέρετε εκ των προτέρων πως, ό,τι και να κάνετε, για την κόρη σας θα είναι ένα ακόμη λάθος. Ακόμα και αν της πάρετε ένα δώρο- που εκείνη σας είχε «παραγγείλει»- για να την εξευμενίσετε, το πιθανότερο είναι ότι ξαφνικά θ' αποφασίσει πως δεν της αρέσει και θα σας το επιστρέψει. Η άρνηση και η αμφισβήτηση γίνεται δεύτερη φύση της.

Η πόρτα του δωματίου της θα μένει πάντα κλειστή

Το κοριτσάκι σας δεν αποζητά την παρέα σας πια. Προτιμά να μένει μόνη στο δωμάτιο της με κλειστή την πόρτα, ακούγοντας μουσική ή μιλώντας στο τηλέφωνο. Είναι η πρώτη φάση κατά την οποία η κόρη σας σπάει τους στενούς δεσμούς μαζί σας και βρίσκει τρόπους να περνάει καλύτερα μόνη της. Πλέον έχει ανάγκη από τον δικό της «ιδιωτικό» χώρο! Αν μία μέρα δείτε μία ταμπέλα στην πόρτα που γράφει «Απαγορεύεται η είσοδος», δεν θα είναι αστείο! Το εννοεί.

Μάλιστα, για να εδραιώσει περισσότερο την κυριαρχία της στο δωμάτιό της, θα κάνει ό,τι θέλει! Πεταμένα ρούχα, καλλυντικά, βιβλία στο πάτωμα και βρώμικα πιάτα συνθέτουν το ιδανικό δωμάτιο για την κόρη σας. Η αδικαιολόγητη για σας ακαταστασία, για εκείνη είναι απολύτως δικαιολογημένη. Αν τολμήσετε, μάλιστα να της κάνετε σχετική παρατήρηση, η απάντησή της θα είναι: «Δωμάτιό μου είναι, ό,τι θέλω κάνω!».

Μην κάνετε το λάθος να καθαρίσετε το δωμάτιο όταν εκείνη λείπει γιατί το πιθανότερο είναι να μην ακούσετε την φωνή της όλο τον υπόλοιπο μήνα.

Δίνει υπερβολική σημασία στην εμφάνισή της

Ήρθε η ώρα να το πάρετε απόφαση: Το κοριτσάκι σας γίνεται γυναίκα! Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι η εμφάνισή της έρχεται σε πρώτη μοίρα. Το μακιγιάζ είναι απαραίτητο ακόμα και αν χρειαστεί να «πεταχτεί» μέχρι το περίπτερο. Ακόμα και για να πάει στο σχολείο, θα ξυπνήσει νωρίτερα για να ετοιμαστεί επαρκώς! «Μακάρι να έκανε το ίδιο και για τα μαθήματά της!», σκέφτεστε εσείς...

Παράλληλα, όσο οξύμωρο και αν ακούγεται, δεν της αρέσει καθόλου ο εαυτός της, ή για την ακρίβεια, τον σιχαίνεται! Θεωρεί ότι είναι άσχημη και πιστεύει ότι έχει πολλά παραπανίσια κιλά, ενώ στην πραγματικότητα το βάρος της μπορεί να είναι κάτω από το μέσο βάρος ενός κοριτσιού στην ηλικία της. Και ποιον κατηγορεί γι' αυτό; Εσάς! Αφού της δώσατε τα γονίδιά σας!

Θα βάζει τους φίλους της πολύ «ψηλά»

Για μια έφηβη κοπέλα, τα πιο σημαντικά πρόσωπα στη ζωή της είναι οι φίλοι της. Εσείς πλέον έρχεστε δεύτερη. Οι φίλοι της είναι τα άτομα που θα εμπιστευτεί, τα άτομα στα οποία θα εξομολογηθεί τον πρώτο της έρωτα και φυσικά τα άτομα που θα κάνουν μαζί τις πρώτες κοπάνες. Ακόμα και αν μαλώνουν καθημερινά- συχνό φαινόμενο στην εφηβεία- θα συμφιλιώνονται αμέσως. Απλώς συνηθίστε το...

Δεν θα απαντάει ΠΟΤΕ πια στο τηλέφωνο

Κατά «διαβολεμένη» σύμπτωση, ή μάλλον κατά πολλές «διαβολεμένες» συμπτώσεις, κάθε φορά που παίρνετε την κόρη σας τηλέφωνο είτε δεν το προλαβαίνει, είτε το έχει ξεχάσει στο αθόρυβο ή της έπεσε η μπαταρία και δεν μπορεί να σας πάρει πίσω. Εν των μεταξύ, έχετε τρελαθεί από την ανησυχία σας.

Παράξενο! Όταν της τηλεφωνούν οι φίλοι της, το αντιλαμβάνεται πριν ακόμα αρχίσει να χτυπάει η συσκευή. Θα πρέπει ν' αποδεχτείτε το γεγονός ότι καλώντας την, αισθάνεται ότι την ντροπιάζετε μπροστά σε φίλους και γνωστούς. Γι' αυτό, προτιμήστε να της στέλνετε μηνύματα, χωρίς βέβαια να εγγυηθεί κανείς ότι, ακόμα και τότε, θα πάρετε κάποια απάντηση.

Δεν αναπολείτε τα χρόνια που η κόρη σας ήταν ένα γλυκό, χαρούμενο και καλοσυνάτο κοριτσάκι που έτρεχε στην αγκαλιά σας μόλις σας έβλεπε; Και όμως, αυτές οι στιγμές θα ξανάρθουν, αλλά πλέον θα έχει γίνει μία ολοκληρωμένη γυναίκα που θα σας έχει ανάγκη και θα σας δείχνει την αγάπη της, με ένα διαφορετικό αλλά εξίσου μοναδικό τρόπο!