Γιατί τα μωρά λένε πρώτα «μπαμπά» και όχι «μαμά»;

29 Ιαν. 2016 - 14:21 | Παιδιά
Γιατί τα μωρά λένε πρώτα «μπαμπά» και όχι «μαμά»;

Μπα-μπα… μπαμπά!», είπε το μωράκι σας και εσείς αναρωτιέστε πώς, ενώ ο μπαμπάς λείπει ώρες από το σπίτι, το μικρό σας είπε την πρώτη του λέξη και αυτή είναι η λέξη «μπαμπά»!

Η αλήθεια είναι ότι περίπου στους 6-7 μήνες, οπότε το μωρό σας έχει ξεκινήσει να αναγνωρίζει τις φωνές, τις συνδέει με τα πρόσωπα και αντιλαμβάνεται τα «μη» και τα «όχι» σας, αρχίζει και να προφέρει τα πρώτα του σύμφωνα. Τα χείλη έρχονται σε επαφή, το στόμα ανοιγοκλείνει και το αρχικό «α» γίνεται τώρα «αμ». Το μωρό ενθουσιασμένο με το κατόρθωμά του συνειδητοποιεί ότι μπορεί να παράγει καινούργιους ήχους και αρχίζει να τους επαναλαμβάνει διαρκώς. Έτσι το «αμ» γίνεται «αμ αμ αμ» ή «αμπ αμπ αμπ». Αυτό είναι το περιβόητο «μπαμπάλισμα», το οποίο συνιστά το πρώτο λεξιλόγιο του μωρού σας και αποτελείται από μια επανάληψη συλλαβών που έχουν φωνήεντα και σύμφωνα, χωρίς όμως να απαρτίζουν μια πραγματική λέξη.

Σύμφωνα με έρευνα της δρ. Μπάρμπρα Λ. Ντέιβις από το Πανεπιστήμιο του Τέξας, που επί χρόνια «μελέτησε» εκατοντάδες μωρά σε όλο τον πλανήτη, τα μωρά κατορθώνουν πιο εύκολα να συνδυάζουν πρώτα το «μπ», το «ντ», το «μ», το «γκ» και το «α». Οι πρώτες λέξεις τους, λοιπόν, είναι «μπαμπά» και «μαμά» όχι (μόνον) επειδή είμαστε τα πιο σημαντικά πρόσωπα στη ζωή τους, αλλά γιατί τους είναι πιο εύκολο.

Το «μπα», όμως, είναι ακόμα πιο εύκολο από το «μα», διότι για να το πουν χρησιμοποιούν τα χείλη, τη γνάθο και τη μαλακή υπερώα (το «κρεατάκι» που κρέμεται στο πίσω μέρος του στόματος), ενώ για να πουν το «μα» πρέπει να ακινητοποιηθεί η μαλακή υπερώα, κάτι που είναι σαφώς πιο πολύπλοκη διεργασία. Έτσι συχνά λένε πρώτα «μπαμπά»!