Βοηθήστε τα παιδιά σας να αγαπήσουν τη μελέτη με απλούς τρόπους

06 Σεπ. 2016 - 10:05 | Παιδιά
Βοηθήστε τα παιδιά σας να αγαπήσουν τη μελέτη με απλούς τρόπους

Η νέα σχολική χρονιά ξεκινάει και μαζί της ξεκινά και ο πονοκέφαλος του διαβάσματος.

Αν δεν ανήκετε στην κατηγορία των “τυχερών” γονιών που τα παιδιά τους κάθονται ευχάριστα να διαβάσουν για το σχολείο, τότε οι συμβουλές αυτές θα σας φανούν ιδιαίτερα χρήσιμες. Είναι δύσκολο να πείσετε ένα παιδί που βαριέται να διαβάσει, να συγκεντρωθεί στη μελέτη. Όμως υπάρχουν τεχνικές που θα σας βοηθήσουν να εντάξετε τη διασκέδαση στις βαρετές αυτές ώρες και θα τα κάνουν να κατανοήσουν την πραγματική χρησιμότητα του σχολείου.

Εντάξτε τα ενδιαφέροντά του μέσα στη μελέτη. Είναι λογικό πως όταν ασχολούμαστε με κάτι που μας ενδιαφέρει, το μαθαίνουμε καλύτερα. Έτσι λοιπόν, αν για παράδειγμα το παιδί σας ενδιαφέρετε για το ποδόσφαιρο μπορείτε να προσθέσετε στα προβλήματα των μαθηματικών το σκορ ενός αγώνα ή να το βοηθήσετε να εξασκηθεί στη γραφή ή την ανάγνωση δίνοντάς του να γράψει ή να διαβάσει κάτι που να αφορά αγώνες.

Επιβραβεύστε τη μελέτη. Μπορείτε να ενισχύσετε τη διάθεσή τους είτε λεκτικά είτε με υλικά αγαθά. Εκτός από το να τα επιβραβεύετε για την προσπάθειά του λεκτικά, μπορείτε να του υποσχεθείτε πως αν διαβάσει τα μαθήματα και τελειώσει εγκαίρως θα πάτε στο λούνα παρκ το σαββατοκύριακο ή θα του φτιάξετε το αγαπημένο του φαγητό. Φυσικά στην υλική επιβράβευση πρέπει να υπάρχει ένα μέτρο ώστε να μην γίνει αυτοσκοπός η επιβράβευση.

Δημιουργήστε τις κατάλληλες συνθήκες. Το περιβάλλον αλλά και το πρόγραμμα μελέτης πρέπει να είναι διαφορετικό για κάθε παιδί έτσι ώστε να εξυπηρετεί τις ξεχωριστές ανάγκες του. Οπότε αν έχετε μεγαλύτερα παιδιά και είχατε ένα “σύστημα” μελέτης που απέδωσε, δεν σημαίνει ότι θα ισχύσει το ίδιο και για τα άλλα παιδιά.

Βάλτε τα μαθήματα στην καθημερινή ζωή. Το πιο απλό παράδειγμα, είναι να εξασκηθεί στην ανάγνωση διαβάζοντας επιγραφές και πινακίδες στο δρόμο, να διαβάζει τους υπότιτλους ταινιών ή τα αγαπημένα του κόμικ και βιβλία. Όσον αφορά τα μαθηματικά, μπορεί να εξασκηθεί στην πρόσθεση και την αφαίρεση όταν αγοράζετε πράγματα από διάφορα καταστήματα. Με αυτόν τον τρόπο θα του δείξετε τη χρησιμότητα των μαθημάτων που διδάσκεται.

Χρησιμοποιείστε εναλλακτικά μέσα μάθησης. Από το κουκλοθέατρο, τη ζωγραφική και τα επιτραπέζια παιχνίδια μέχρι τα πιο σύγχρονα όπως το ίντερνετ και τα dvd υπάρχουν ποικίλοι τρόποι για να προσφέρετε στο παιδί σας μία εναλλακτική πρόταση εφόσον δείχνει να βαριέται το διάβασμα. Χρησιμοποιώντας οπτικοακουστικά μέσα, θα καταφέρετε να κάνετε ελκυστικά ακόμα και τα μαθήματα που του φαίνονται βαρετά.

Μην ξεχνάτε πως ο καλύτερος τρόπος για να βοηθήσετε τα παιδιά σας είναι να τους δείξετε τον τρόπο. Τα παιδιά μιμούνται τους γονείς, επομένως το να σας βλέπουν να διαβάζετε ένα βιβλίο ή μία εφημερίδα και γενικά να “ακονίζετε” το μυαλό σας θα τα βοηθήσει σημαντικά. Επιπλέον, μπορείτε να τους αφηγηθείτε ιστορίες που δείχνουν πόσο σας βοήθησαν οι γνώσεις που αποκτήσατε σε διαφορετικούς τομείς.