Επικαιρότητα:

Γιατί το μωρό μου έχει τόσα σάλια; Τι μπορεί να είναι εκτός από τα δόντια

24 Σεπ. 2016 - 04:58 | Παιδιά
Γιατί το μωρό μου έχει τόσα σάλια; Τι μπορεί να είναι εκτός από τα δόντια

Είναι πολύ συνηθισμένο να βλέπουμε τα μωρά να έχουν πολλά σάλια (σιελόρροια) και οι μαμάδες να προσπαθούν να τα μαζέψουν με χαρτομάντηλα ή σαλιάρες. Τις περισσότερες φορές τα σάλια είναι μία φυσιολογική κατάσταση. Η υπερβολική σιελόρροια, όμως, και η παρουσία της σε μεγαλύτερες ηλικίες των παιδιών μπορεί να είναι ένδειξη σοβαρών παθήσεων.

Όπως πάντα, ο παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης μας κατατοπίζει!

Τι είναι το σάλιο;

 Πρόκειται για ένα υγρό έκκριμα που παράγεται από κάποιους αδένες που βρίσκονται μέσα στο στόμα και ονομάζονται “σιελογόνοι αδένες” όπως η παρωτίδα στο εσωτερικό των μάγουλων, οι υπογλώσσιοι (κάτω από τη γλώσσα) και οι υπογνάθιοι (κάτω από τη γνάθο). Το 99,5% του σάλιου είναι καθαρό νερό αλλά το 0,5% είναι διάφορες χημικές ουσίες ή άλλα συστατικά όπως κάλιο, νάτριο, χλώριο, διττανθρακικά, ασβέστιο, μαγνήσιο κλπ. Επίσης περιέχει πολλά ένζυμα, αντισώματα και ορμόνες. 

Με όλα αυτά το σάλιο έχει μία πολλή σημαντική λειτουργική αποστολή για την υγεία του παιδιού: διευκολύνει τη μάσηση των τροφών και την κατάποσή τους καθώς διατηρεί υγρό το στόμα, συμβάλλει στην πέψη τους πριν ακόμη φτάσουν στο στομάχι, εμποδίζει τη δημιουργία τερηδόνας, αλλά το σπουδαιότερο είναι ότι έχει βακτηριοκτόνες ιδιότητες και συμμετέχει στην άμυνα του οργανισμού εξουδετερώνοντας ή μειώνοντας την παρουσία των μικροβίων στο στόμα.

Τι κρύβει η υπερβολική σιελόρροια;

1. Οδοντοφυΐα: Πολύ πριν σκάσει το πρώτο δοντάκι τα παιδιά εμφανίζουν πολλά σάλια. Επειδή πρήζονται τα ούλα και έχουν υπεραιμία, πολλά μικρόβια προσπαθούν να “μπουν” μέσα. Επίσης το μωρό μεταφέρει στο στόμα του μικρόβια με το πιπίλισμα του δακτύλου ή της πιπίλας. Το σάλιο έχει βακτηριοκτόνο δράση.

2. Στοματίτιδες: Τα παιδιά συνηθίζουν να βάζουν βρώμικα πράγματα μέσα στο στόμα τους ή να κολλάνε μικρόβια από τα παιχνίδια άλλων παιδιών ή από τα φιλιά. Όταν στο στόμα τους δημιουργηθούν άφθες, ερπητική στοματίτιδα κ.ά.ο οργανισμός παράγει πολλά σάλια για να εξουδετερώσει τα μικρόβια.

3. Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ): Το περιεχόμενο του στομαχιού μαζί με γάλα ανεβαίνει στον οισοφάγο και φτάνει μέχρι το στόμα. Έτσι προκαλείται ενόχληση και σιελόρροια.

4. Διάφορες λοιμώξεις: Αμυγδαλίτιδα, φαρυγγίτιδα, κόκκινος λαιμός και άλλες λοιμώξεις μπορεί να συνοδεύονται από πολλά σάλια.

5. Τροφές:  Εκτός του γεγονότος ότι η οσμή και η οπτική εικόνα των ευχάριστων μυρωδιών και τροφών συντελούν στην έκκριση πολλών σάλιων, υπάρχουν ουσίες που από μόνες τους όταν μπουν στο στόμα προκαλούν σιελόρροια όπως το γλουτανικό μονονάτριο που βρίσκεται σε κινέζικες συνταγές, τη ντομάτα κ.ά. Επίσης οι τσίχλες προκαλούν υπερβολική έκκριση σάλιου.

6. Διογκωμένοι αδένες: Οι υπερτροφικές αμυγδαλές και τα κρεατάκια μπορούν να συμβάλλουν στην υπερέκκριση σάλιου καθώς φωλιάζουν μικρόβια, προκαλούν άπνοια και ροχαλητό.

7. Αλλεργίες: Όταν ένα παιδί είναι αλλεργικό σε τροφές ή παθαίνει τροφική δηλητηρίαση μπορεί να συνυπάρχει σιελόρροια.

8. Κατάποση ξένου σώματος:  Αν το παιδί “πνιγεί” από κάποιο αντικείμενο που σταμάτησε στο στόμα ή πιο κάτω μπορεί να εμφανίσει σιελόρροια στην προσπάθειά του να απαλλαγεί από αυτό.

9. Ψυχοσωματικά:  Το άγχος και γενικά η αγωνία και η ψυχολογική πίεση άλλες φορές δημιουργεί ξηροστομία και άλλες σιελόρροια.

10. Άλλα αίτια:  Πολλά σύνδρομα όπως το σύνδρομο Down, αυτισμός κ.ά., νευρολογικές παθήσεις όπως παράλυση, όγκοι στο στόμα και άλλες σπάνιες ασθένειες εκδηλώνονται και με σιελόρροια.