Επικαιρότητα:

Τρόφιμα: Γνωρίζουμε τι τρώμε;

12 Οκτ. 2016 - 11:11 | Διατροφή
Τρόφιμα: Γνωρίζουμε τι τρώμε;

 Είναι γεγονός ότι η βόλτα στο σούπερ μάρκετ έχει αλλάξει ριζικά πλέον σε σχέση με παλαιότερα. Το αυστηρά περιορισμένο budget μας οδηγεί σε αυστηρά συνετές και απαραίτητες επιλογές, δίνοντας περισσότερο προσοχή στην ποιότητα του τροφίμου που θα επιλέξουμε αλλά και στη διάρκεια ζωής του. Έχουν περάσει (ελπίζουμε όχι οριστικά) οι εποχές που κάτι «χάλαγε» στο ψυγείο και απλά το πετούσαμε. Τώρα η δυνατότητα να πετάμε έτσι τρόφιμα «ελαφρά τη καρδία» δεν υπάρχει. 

Γράφτηκε από την Επιστημονική Ομάδα του Διατροφολόγου Αναστάσιου Παπαλαζάρου και την Χρυσούλα Τσικνή/Διαιτολόγο-Διατροφολόγο (www.nutrimed.gr)

Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο γίνεται λόγος για τρόφιμα που περιέχουν τοξίνες ή και άλλα επικίνδυνα στοιχεία με αποτέλεσμα τρόφιμα να αποσύρονται από τα ράφια των καταναλωτών. Η τροφή μπορεί να γίνει επικίνδυνη για τον καταναλωτή είτε γιατί είναι φορέας παθογόνων μικροοργανισμών (μικροβιολογικοί κίνδυνοι), είτε γιατί περιέχει χημικές ουσίες - τοξίνες που προέρχονται από διάφορες πηγές (χημικοί κίνδυνοι), όπως οι τοξίνες βιολογικής προέλευσης (μυκοτοξίνες, φυκοτοξίνες), οι ρύποι από το περιβάλλον όπως τα βαρέα μέταλλα (υδράργυρος και μόλυβδος), καθώς και χημικές ενώσεις που περιέχονται σε κάποια φυτά.

Επίσης διάφορα πρόσθετα τροφίμων, μικροθρεπτικά συστατικά, ζιζανιοκτόνα, κτηνιατρικά φάρμακα εισέρχονται στην τροφική αλυσίδα χωρίς να διασφαλίζεται η ασφάλεια του τελικού προϊόντος, δηλαδή του τροφίμου.

Πέφτει, λοιπόν, ένα μεγάλο βάρος σε εμάς ως καταναλωτές στην επιλογή των τροφίμων που θα κάνουμε ώστε να είναι ταυτόχρονα υψηλής θρεπτικής αξίας αλλά και υψηλής ποιότητας. Σε αυτό τόσο η ύπαρξη διατροφικών ετικετών όσο και συμβόλων ποιότητας αντίστοιχα, μπορεί να βοηθήσει!

Διατροφική ετικέτα… γνωρίζουμε τι τρώμε 

Η διατροφική ετικέτα που υπάρχει στη συσκευασία βοηθάει τον καταναλωτή να κάνει συνειδητές επιλογές και του δίνει τη δυνατότητα να συνυπολογίζει τις θερμίδες, τα λιπαρά και τα λοιπά θρεπτικά συστατικά του τροφίμου στις ημερήσιες ανάγκες του. Έτσι, ακόμα και άτομα που επιθυμούν να χάσουν βάρος ή να διατηρήσουν την απώλεια βάρους έχουν τη δυνατότητα να εντάξουν διάφορα τρόφιμα στη διατροφή τους αρκεί να τα εντάξουν σωστά. 

Πολλές φορές επικρατεί η άποψη ότι όταν κάποιος μπαίνει σε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους θα «απαρνηθεί» όλα τα αγαπημένα του φαγητά και πολλές φορές ακούμε την ερώτηση «μπορώ να φάω ένα κομματάκι πίτα που έφτιαξε η μαμά μου και τη ζήλεψα;». Όλα τα τρόφιμα μπορούν να έχουν θέση σε μια ισορροπημένη διατροφή αρκεί να τα συνυπολογίσουμε στις ημερήσιες ανάγκες. Η επιλογή ενός έτοιμου κατεψυγμένου φύλλου το οποίο έχει διατροφική ετικέτα και αναφέρονται οι θερμίδες και άλλα διατροφικά συστατικά, δίνει τη δυνατότητα να… γνωρίζουμε τι τρώμε!

Μαζί με μια σωστή επιλογή των υλικών γέμισης οι πίτες μπορούν να ενταχθούν με απόλυτη ασφάλεια σε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα απώλειας βάρους ή ακόμα και άτομα που επιθυμούν να ελέγξουν τους υδατάνθρακες ή τα λιπαρά που προσλαμβάνουν λόγω ύπαρξης διαβήτη ή/και καρδιαγγειακών νοσημάτων είναι σε θέση να γνωρίζουν τι τρώνε. Σε αντίθεση με τη σπιτική ζύμη, η σύσταση της οποίας σε θερμίδες και θρεπτικά συστατικά εξαρτάται από την κάθε νοικοκυρά. Ανάλογα τη συνταγή που έχει στα χέρια της κάθε γυναίκα, την ποσότητα και την ποιότητα των πρώτων υλών που προσθέτει δεν μπορεί να γνωρίζει ακριβώς τη θερμιδική αξία της ζύμης που θα παράγει ώστε να την εντάξει ισορροπημένα στη διατροφή της στα πλαίσια ενός ισορροπημένου τρόπου διατροφής και ζωής γενικότερα.

Σύμβολα ποιότητας… η ασφάλεια που αποζητάμε!

Έρευνες έχουν δείξει ότι η ασφάλεια και η ποιότητα των τροφίμων αποτελεί πρώτιστο ζητούμενο στην εποχή μας κι αυτό γιατί το σημερινό περιβάλλον αλλά και οι οικονομικές καταστάσεις μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την ποιότητα της διατροφής μεγάλου μέρους του πληθυσμού και ενδεχομένως επιδρούν και στις διατροφικές συνήθειες.

Γι’ αυτό είναι σημαντικό να ψάχνουμε και να εμπιστευόμαστε τρόφιμα στα οποία υπάρχουν κατάλληλα σύμβολα ποιότητα. Τα σύμβολα απονέμονται στα προϊόντα που πληρούν κάποιες συγκεκριμένες απαιτήσεις σε θρεπτικά συστατικά και αποτελούν γενικότερα μια πιο υγιεινή επιλογή εντός της κατηγορίας αυτών των προϊόντων. 

Μετά από χρόνια ερευνητικών δεδομένων πλέον γνωρίζουμε ότι υπάρχουν συστατικά, όπως για παράδειγμα τα trans λιπαρά οξέα και το αλάτι ή αλλιώς νάτριο, που είναι σημαντικό να καταναλώνονται με μέτρο καθώς η πρόσληψή τους από ένα επίπεδο και πάνω συνδέεται με την εμφάνιση χρόνιων νοσημάτων όπως τα καρδιαγγειακά και ο σακχαρώδης διαβήτης.

Ευτυχώς, οι βιομηχανίες τροφίμων έχουν συνειδητοποιήσει την ανάγκη για τη δημιουργία τροφίμων απαλλαγμένων όσο γίνεται από αυτά τα συστατικά με αποτέλεσμα να δίνουν πολλή μεγάλη σημασία στην επιλογή των πρώτων υλών αλλά και στην παραγωγή των τελικών προϊόντων. Και αυτό επιβεβαιώνεται και στις συσκευασίες τους καθώς υπάρχουν τρόφιμα που φέρουν διεθνείς πιστοποιήσεις ποιότητας μέσω συμβόλων που αναφέρουν την απουσία συντηρητικών, trans λιπαρών οξέων, χοληστερόλης, τη μειωμένη περιεκτικότητα σε αλάτι κτλ.

Η υγεία και η ζωή σας είναι στα χέρια σας. Μην επαναπαύεστε, αναζητήστε το καλύτερο για εσάς και την οικογένειά σας. Αφήστε τη βόλτα στο σούπερ μάρκετ να γίνει παραγωγική και όχι ένας γρήγορος ενδιάμεσος σταθμός για να συνεχίσετε τις δουλειές σας!