Επικαιρότητα:

Γέννα με καισαρική: Ο σοβαρός κίνδυνος για τις γυναίκες μετά τον τοκετό

13 Οκτ. 2016 - 16:13 | Γυναίκα
Γέννα με καισαρική: Ο σοβαρός κίνδυνος για τις γυναίκες μετά τον τοκετό

Μια γυναίκα που υποβάλλεται σε καισαρική τομή, έχει διπλάσιο κίνδυνο να παρουσιάσει ασθένεια και θάνατο λόγω καισαρικής από ότι μια γυναίκα που γεννά με φυσιολογικό τρόπο, σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας για τη Μητρική και Περιγεννητική Υγεία.

Εκτός από τον αυξημένο κίνδυνο θανάτου που απειλεί τις γυναίκες που υποβάλλονται σε καισαρική, άλλοι κίνδυνοι είναι η υστερεκτομή, η εισαγωγή στη μονάδα εντατικής παρακολούθησης και η ανάγκη για μετάγγιση αίματος.

Νέα έρευνα που ανέλυσε στοιχεία από 60 διεθνείς μελέτες που έχουν γίνει τα τελευταία 35 χρόνια, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες που είχαν υποβληθεί σε καισαρική τομή, είχαν τετραπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν πιθανόν θανατηφόρους θρόμβους αίματος στα πόδια ή τους πνεύμονες, την περίοδο μετά τον τοκετό, συγκριτικά με τις γυναίκες που είχαν γεννήσει κολπικά.

Οι ειδικοί σημειώνουν ότι οι επείγουσες καισαρικές τομές, δηλαδή αυτές που γίνονται όταν αποτυγχάνει ο τοκετός δια του κόλπου, ενέχουν και τον μεγαλύτερο κίνδυνο.


Οι γυναίκες που είχαν προγραμματίσει να γεννήσουν με καισαρική τομή είχαν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν θρόμβο αίματος, ενώ ο κίνδυνος ήταν τρεις έως τέσσερις φορές μεγαλύτερος για τις γυναίκες που είχαν υποβληθεί σε επείγουσα καισαρική τομή.

Η ίδια η εγκυμοσύνη αυξάνει τον κίνδυνο θρόμβωσης πριν ή τις εβδομάδες μετά τον τοκετό. Οι γυναίκες που υποβάλλονται σε καισαρική τομή έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, αν και σε χαμηλά επίπεδα. Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, ο κίνδυνος αυτός αφορά τρεις στις 1.000 γυναίκες.

«Αν και ο κίνδυνος είναι μικρός θα πρέπει να συνεκτιμάται από τους γιατρούς και τις εγκύους που σκέφτονται την επιλογή της καισαρικής τομής χωρίς να υπάρχει ιατρική ένδειξη. Φυσικά θα πρέπει να λαμβάνονται πάντα υπόψη και άλλοι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο θρόμβωσης, όπως η παχυσαρκία, η ηλικία άνω των 35 ετών, ο διαβήτης κύησης και η υπέρταση κύησης» εξηγεί ο Δρ Μαρκ Μπλοντον, από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Γενεύης.

Η εγκυμοσύνη μπορεί να συντελέσει στον σχηματισμό θρόμβων για διάφορους λόγους, περιλαμβανομένης της πίεσης που ασκείται στα αγγεία της πυέλου και των αλλαγών στις ορμόνες και τις πρωτεΐνες που επηρεάζουν την πήξη του αίματος.

Η καισαρική τομή αυξάνει περαιτέρω τον κίνδυνο θρόμβων όπως κάθε άλλη χειρουργική διαδικασία, αφού το σώμα κινητοποιεί τους μηχανισμούς επούλωσης του που περιλαμβάνουν και την αύξηση της πηκτικότητας του αίματος.

Για να μειώσουν τον κίνδυνο θρόμβωσης, το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων συστήνει στις εγκύους άμεση κινητοποίηση αμέσως μετά την καισαρική τομή, καθώς η ακινησία συντελεί στον σχηματισμό θρόμβων.

Τα στοιχεία της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Chest.