Θα αλλάξουν χρώμα τα ματάκια του; Από τι εξαρτάται;

Θα αλλάξουν χρώμα τα ματάκια του; Από τι εξαρτάται;

Κοιτάτε τα γκριζογάλανα ματάκια του και μία ερώτηση σας έρχεται στο μυαλό: «Άραγε θα παραμείνουν γαλάζια ή θα αλλάξουν χρώμα;» Η απάντηση είναι μία: Μπορεί ναι, μπορεί και όχι… Το ξέρω, δεν είμαστε αρκετά σαφείς… Γι’ αυτό αποφασίσαμε να ζητήσουμε τη βοήθεια του ειδικού για να ξεκαθαρίσουμε λίγο το τοπίο.

Αν υπάρχει κάποιο χαρακτηριστικό το οποίο συνδέει όλα τα μωράκια (αναφερόμαστε στα Καυκάσια μωρά), αυτό είναι η γκριζογάλανη απόχρωση των ματιών τους όταν γεννιούνται. Πολλές φορές όμως, όσο τα μικρά μας πλησιάζουν στα πρώτα τους γενέθλια, η απόχρωση αυτή αρχίζει να… ξεθωριάζει – για την ακρίβεια, να σκουραίνει. Αν αναρωτιέστε που ευθύνεται αυτή η αλλαγή, οι ειδικοί έχουν να σας δώσουν την απάντηση: Στην ποσότητα της μελανίνης που βρίσκεται στην ίριδα του ματιού. Αυτό, με τη σειρά του, καθορίζεται από έναν βασικό παράγοντα. Ποιος είναι αυτός; Μα, φυσικά τα γονίδια τα οποία έχει κληρονομήσει το μωρό μας!

Μελανίνη: Δεν σκουραίνει μόνο την επιδερμίδα…

Πρόκειται για μια χρωστική ουσία η οποία καθορίζει το χρώμα του δέρματος αλλά και των ματιών μας. Αυτή την ουσία ενεργοποιεί το φως του ήλιου και κάνει το δέρμα μας να σκουραίνει. Στην αίθουσα του μαιευτηρίου όμως, η συγκεκριμένη ουσία ενεργοποιείται από το φως της αίθουσας τοκετού και στη συνέχεια από το φως της ημέρας. Το φως αυτό ενεργοποιεί και την παραγωγή μελανίνης στην ίριδα του ματιού μας η οποία με τη σειρά της μπορεί να μεταβάλει ακόμα και το χρώμα των ματιών! Όσο πιο μικρή η ποσότητα, τόσο πιο ανοιχτόχρωμα τα ματάκια του μωρού μας.

Τι χρώμα θα έχουν τα ματάκια του;

Την απάντηση σε αυτό το ερώτημα θα είμαστε σε θέση να την έχουμε όταν το μικρό μας φτάσει 2-3 ετών! Μπορεί να ακούγεται υπερβολικό, όμως, αυτή είναι η πραγματικότητα. Βλέπετε, ενώ μπορεί να παρατηρούμε εμφανείς αλλαγές στο χρώμα των ματιών του τους πρώτους μήνες της ζωής του (και συγκεκριμένα μέχρι τον 9ο μήνα), η τελική απόχρωση μπορεί να διαφέρει. Βεβαία, αυτό μπορεί να συμβεί μόνο αν το μικρό μας έχει ανοιχτόχρωμα ματάκια τα οποία μπορεί να σκουρύνουν. Αν τα ματάκια του είναι ήδη σκουρόχρωμα, δεν θα ανοίξουν. Όλα αυτά γίνονται μέχρις ότου η ίριδα να αποθηκεύσει αρκετή χρωστική ουσία η οποία θα καθορίσει και την τελική απόχρωση των ματιών του μωρού μας.

* Mε τη συνεργασία του Θάνου Οικονόμου, Παιδίατρος Πανεπιστημίου Αθηνών, Υπεύθυνος Παιδιατρικού Ιατρείου Β΄ Πανεπιστημιακής Παιδιατρικής Κλινικής Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», Επιμελητής Παιδίατρος Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής Ιατρικού Κέντρου Αθηνών.

Το διαβάσαμε στο fthis


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: