Επικαιρότητα:

Η Δίαιτα των γλυκατζήδων: Aπολαύστε το γλυκό χωρίς ενοχές

27 Νοε 2016 - 08:46 | Διατροφή
Η Δίαιτα των γλυκατζήδων: Aπολαύστε το γλυκό χωρίς ενοχές

Η δίαιτα έχει συνδεθεί με την αποχή από αγαπημένες γεύσεις όπως τα γλυκά. Ευτυχώς, η αλήθεια απέχει από την παραπάνω πεποίθηση, μιας και η απώλεια βάρους επιτυγχάνεται με την ισορροπημένη πρόσληψη όλων των τροφών, αρκεί να προσέξουμε τα υλικά παρασκευής, την ποσότητα και τη συχνότητα κατανάλωσης.

Μία πολύ καλή εναλλακτική γλυκού, αποτελεί η σπιτική εκδοχή του, μιας και μπορούμε να ελέγξουμε την ποιότητα των συστατικών, καθώς επίσης και την ποσότητα εκείνων με τις περισσότερες θερμίδες, λιπαρά και ζάχαρη.

Προς την κατεύθυνση αυτή συμβάλει η βιομηχανία τροφίμων παρέχοντας στην αγορά σειρές επιδορπίων χωρίς ζάχαρη, αλλά με φυσικά γλυκαντικά (π.χ. στέβια), χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και λιγότερες θερμίδες και λιπαρά από τα αντίστοιχα «συμβατικά».Ιδανικά δηλαδή για αυτούς που ακολουθούν μία δίαιτα αδυνατίσματος και ταυτόχρονα επιθυμούν να απολαμβάνουν το γλυκό τους.

Έτσι, μπορείτε να επιλέξετε από τα ακόλουθα υλικά για να απολαύσετε το αγαπημένο σας γλυκό χωρίς τύψεις:

Καταρχήν, μπορείτε σε όλα τα γλυκά να αντικαταστήσετε τη ζάχαρη με ένα επιτραπέζιο γλυκαντικό σε σκόνη με εκχύλισμα από το φυτό stevia και σουκραλόζη.

Το πλεονέκτημα αυτού του γλυκαντικού είναι ότι δεν μεταβολίζεται από τον ανθρώπινο οργανισμό και δεν παρέχει θερμίδες. Επίσης διατηρεί τις ιδιότητες του στο ψήσιμο ή το βράσιμο και για αυτό μπορεί να το χρησιμοποιήσετε χωρίς κανέναν ενδοιασμό σε κάθε γλυκιά σας δημιουργία.

Αν σας αρέσουν οι ελαφριές δροσιστικές γεύσεις, η καλύτερη εναλλακτική είναι να φτιάξετε ένα φρουί ζελέ, όπου αντί για ζάχαρη περιέχει γλυκαντικό φυσικής προέλευσης από εκχύλισμα του φυτού stevia (γλυκοζίτες στεβιόλης), που έχει μόνο 10 θερμίδες ανά μερίδα.

Στην περίπτωση που είστε λάτρεις της κρέμας, θα μπορούσατε να επιλέξετε την κρέμα ζαχαροπλαστικής με γεύση βανίλια, χωρίς ζάχαρη, με λίγες θερμίδες και χαμηλά λιπαρά. Κάθε μερίδα κρέμας ζαχαροπλαστικής έχει 57 θερμίδες και 55% λιγότερα λιπαρά, συγκριτικά με την κλασική εκδοχή της και μπορεί να καταναλωθεί σκέτη ή να συνδυαστεί με άλλα υλικά δίνοντας ένα πιο «ελαφρύ» αλλά εξίσου γευστικό αποτέλεσμα.

Όσον αφορά στους λάτρεις της σοκολάτας, η καλύτερη επιλογή είναι εκείνες που αντί για ζάχαρη περιέχουν φυσικό γλυκαντικό από εκχύλισμα του φυτού stevia, γι’ αυτό και έχουν χαμηλό γλυκαιμικό Δείκτη.

Έτσι, μπορείτε να την απολαύσετε σκέτη, όταν θέλετε κάτι γλυκό, μετά το φαγητό ή τη δουλειά. Αν πάλι είστε στο σπίτι και θέλετε να ετοιμάσετε γρήγορα ένα ελαφρύ αλλά γευστικό σοκολατένιο επιδόρπιο για τους καλεσμένους σας, ιδανική επιλογή αποτελεί η mousse με γεύση σοκολάτα, χωρίς ζάχαρη αλλά με φυσικό γλυκαντικό από το φυτό στέβια, με μόλις 86 θερμίδες και 50% λιγότερα λιπαρά, σε σύγκριση με μια κανονική mousse με γεύση κακάο.

Τέλος, εκείνοι που δεν μπορούν να αποχωριστούν την πιο κλασική γλυκιά γεύση της μαρμελάδας, είναι καλό να επιλέγουν εκείνη που είναι παρασκευασμένη από φρούτα, χωρίς συντηρητικά, χωρίς προσθήκη ζάχαρης και με μόλις 29 θερμίδες ανά μερίδα, δηλαδή 30% λιγότερο από την κλασική μαρμελάδα.

Τη μαρμελάδα χωρίς ζάχαρη μπορείτε να την απολαύσετε στο πρωινό σας, αλλά και να δημιουργήσετε υπέροχα ελαφριά γλυκίσματα που θα εντυπωσιάσουν, συνδυάζοντάς τη με την κρέμα ζαχαροπλαστικής βανίλια χωρίς ζάχαρη ή γιαούρτι χαμηλών λιπαρών.

Έτσι λοιπόν, η αντικατάσταση της ζάχαρης από «μη θερμιδογόνα» γλυκαντικά, όπως είναι η stevia,σε συνδυασμό με την ύπαρξη φυτικών ινών, τα περιορισμένα λιπαρά και τις λίγες θερμίδες, δημιουργούν επιδόρπια χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη και χαμηλού γλυκαιμικού φορτίου, ιδανικά για άτομα που προσέχουν το σωματικό τους βάρος.

Με την συνεργασία του Δημήτρη Γρηγοράκη, Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, ΜSc Επιστημονικός Διευθυντής Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Πρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας