Επικαιρότητα:

Καροτόσουπα με κύμινο, κάρι και κρέμα γιαουρτιού

05 Δεκ. 2016 - 05:41 | Συνταγές
Καροτόσουπα με κύμινο, κάρι και κρέμα γιαουρτιού

Μια πολύ αρωματική και γευστική σούπα για τις κρύες νύχτες του χειμώνα, αλλά και ένα πολύ νόστιμο πιάτο για να ανοίξετε ένα κυριακάτικο ή γιορτινό τραπέζι με φίλους.

Μερίδες: 6

Χρόνος προετοιμασίας: 15′

Χρόνος μαγειρέματος: 45′

Έτοιμο σε: 60′

Υλικά

600γρ. καρότα καθαρισμένα, σε μικρές ροδέλες

1 κουτ. γλυκού κύμινο

1 κουτ. σούπας κάρι γλυκό

1 μέτρια πατάτα καθαρισμένη, σε κυβάκια

1 λίτρο ζωμό λαχανικών

1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο

1 κουτ. σούπας βούτυρο

1 μικρό κρεμμύδι λιωμένο στο μπλέντερ

1 πρέζα πιπέρι λευκό

αλάτι

Για την κρέμα γιαουρτιού

200γρ. γιαούρτι στραγγιστό πλήρες

1 φλιτζανάκι του καφέ κρέμα γάλακτος

1 κουτ. γλυκού ελαιόλαδο

χυμό από ½ λεμόνι

λίγο αλάτι

Διαδικασία

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε το βούτυρο και το λάδι μαζί. Ρίχνετε το κρεμμύδι, το κύμινο, το κάρι και το λευκό πιπέρι. Ανακατεύετε και προσθέτετε τα καρότα και την πατάτα. Σοτάρετε τα υλικά περίπου για 10 λεπτά ανακατεύοντας συνέχεια σε μέτρια φωτιά χωρίς να τα αφήσετε να πάρουν χρώμα από το σοτάρισμα.

Ρίχνετε μέσα το ζωμό λαχανικών και βράζετε τα υλικά σας για 30 λεπτά τουλάχιστον ανακατεύοντας πού και πού. Μόλις η πατάτα και τα καρότα μαλακώσουν τα αφήνετε να κρυώσουν και τα περνάτε από το μπλέντερ μαζί με το ζουμί που έβρασαν μέχρι να γίνουν ένας βελούδινος πολτός.

Ξαναβάζετε τα λιωμένα καρότα στην κατσαρόλα, ανακατεύετε και αφήνετε να πάρουν μια βράση. Προσθέτετε το αλάτι και, αν η σούπα σας είναι πάρα πολύ πηχτή, προσθέτετε λίγο ζωμό ακόμα.

Ετοιμάζετε τη κρέμα γιαουρτιού: Στον αβγοδάρτη του μίξερ σας ρίχνετε το γιαούρτι και το χτυπάτε σε μεσαία ταχύτητα μέχρι να αφρατέψει. Προσθέτετε λίγη λίγη την κρέμα γάλακτος για να γίνει ακόμα πιο αφράτο το γιαούρτι, αμέσως μετά το ελαιόλαδο, αλατίζετε και τέλος βάζετε το χυμό λεμονιού. Φυλάτε την κρέμα στο ψυγείο.

Όταν είναι η ώρα να σερβίρετε ζεσταίνετε καλά την καροτόσουπα και γεμίζετε έξι φλιτζάνια του τσαγιού. Με τη βοήθεια ενός κουταλιού της σούπας απλώνετε σε κάθε φλιτζάνι μία δύο κουταλιές της σούπας κρέμα γιαουρτιού. Ρίχνετε λίγη τριμμένη πάπρικα στο τέλος για να μοιάζει η σούπα με καπουτσίνο και τη σερβίρετε στο τραπέζι. Η αντίθεση μεταξύ ζεστού και κρύου, γλυκού και ξινού δίνει την τέλεια απόλαυση.