Επικαιρότητα:

Τα έξι σνακ που θα σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε

31 Ιαν. 2017 - 05:29 | Υγεία
Τα έξι σνακ που θα σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε

Οι περισσότεροι γνωρίζουν ότι υπάρχουν τροφές και διατροφικές τακτικές που μπορεί να μας διαταράσσουν τον ύπνο, όπως η κατανάλωση καφέ ή ένα βαρύ γεύμα πριν τον ύπνο. Αυτό που, όμως, ίσως δεν γνωρίζουν είναι ότι αντιστοίχως, υπάρχουν τροφές που μπορούν να βοηθήσουν την κατάσταση, χωρίς να χρειαστεί να μετρήσετε εκατοντάδες προβατάκια.

Τα προβλήματα στον ύπνο σίγουρα μπορεί να σχετίζονται με άγχος και ψυχολογικά αίτια, με κάποια υποκείμενη ασθένεια όπως ο υπερθυρεοειδισμός, με φάρμακα που μπορεί να παίρνετε και με πλήθος άλλων αιτιών, γι’ αυτό καλό θα ήταν, αν επιμένουν, να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό, προκειμένου να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα.

Όπως και να’χει, όμως, οι παρακάτω τροφές μόνο καλό μπορούν να σας κάνουν όταν ο Μορφέας δεν φαίνεται πουθενά κι εσείς καταλήγετε να «τσακώνεστε» με τα σεντόνια, μην μπορώντας να βρείτε την ηρεμία σας.

Ποιες τροφές θα βοηθήσουν την κατάσταση

Σε ένα γενικότερο πλαίσιο, οι τροφές που περιέχουν τρυπτοφάνη (ένα αμινοξύ που μετατρέπεται σε χαλαρωτικά χημικά του εγκεφάλου όπως σεροτονίνη και μελατονίνη), οι τροφές ολικής άλεσης (που ενισχύουν την παραγωγή σεροτονίνης), ορισμένα μέταλλα (όπως το χαλαρωτικό ασβέστιο και μαγνήσιο) και μερικά βότανα που έχουν χαλαρωτικές ιδιότητες, μπορούν να βοηθήσουν ώστε να χαλαρώσετε και να αποκοιμηθείτε πιο γρήγορα.

Αν, λοιπόν, θέλετε να έχετε μια ξεκούραστη βραδιά με ποιοτικό ύπνο, δείτε τι μπορείτε να φάτε περίπου 1 ώρα πριν ξαπλώσετε:

 Τα αμύγδαλα είναι φίλοι σας (και) αυτές τις ώρες

Μισή μπανάνα και μια χούφτα αμύγδαλα

Ο συνδυασμός τρυπτοφάνης, υδατανθράκων και μαγνησίου από τις 2 αυτές τροφές, μπορεί να σας βοηθήσει να νυστάξετε. Αν δεν σας αρέσουν οι μπανάνες, δοκιμάστε τα κεράσια, όταν έρθει η εποχή τους, τα οποία αποτελούν φυσική πηγή μελατονίνης.

Κράκερ ολικής άλεσης με φιστικοβούτυρο

Αποτελεί άλλον ένα μαγικό συνδυασμό τρυπτοφάνης και σύνθετων υδατανθράκων, που μπορεί να σας βοηθήσει να αποκοιμηθείτε.

Ένα φλιτζάνι ζεστό γάλα

Όπως πάντα, η γιαγιά και η μαμά σας είχε δίκιο, αφού λίγο ζεστό γάλα πριν τον ύπνο μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε γρηγορότερα και καλύτερα. Ο λόγος είναι η τρυπτοφάνη, το ασβέστιο και το μαγνήσιο που περιέχει, ενώ θα σας χαλαρώσει και ως ζεστό ρόφημα. Φροντίστε μόνο να πείτε ένα μικρό φλιτζάνι κι όχι μια τεράστια κούπα, διαφορετικά θα χρειαστεί να σηκωθείτε για τουαλέτα το βράδυ, κάτι που σίγουρα διαταράσσει τον ύπνο.

 Πόριτζ για τις δύσκολες ώρες

Ένα μικρό μπολ με δημητριακά ολικής άλεσης και γάλα

Η τρυπτοφάνη του γάλακτος πρωταγωνιστεί και εδώ, όπως επίσης το ασβέστιο και το μαγνήσιο, τα οποία συνδυάζονται με τους υδατάνθρακες της ολικής άλεσης και σας φέρνουν νύστα. Προτιμήστε δημητριακά με χαμηλή περιεκτικότητα (ή καθόλου) σε ζάχαρη, έτσι ώστε να μην ανεβάσετε απότομα το σάκχαρο του αίματος και «ξυπνήσετε». Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε ένα πόριτζ βρώμης, δηλαδή να βράσετε τη βρώμη σας σε νερό και γάλα, μέχρι να γίνει χυλός. Η βρώμη, άλλωστε, αποτελεί επίσης πλούσια πηγή μελατονίνης.

Μισό σάντουιτς με γαλοπούλα

Φτιάξτε ένα σάντουιτς με ψωμί ολικής άλεσης, που είναι πλούσιο σε σύνθετους υδατάνθρακες και μαγνήσιο και 1 φέτα γαλοπούλα (η πιο διάσημη πηγή τρυπτοφάνης), φάτε το μισό για να μην επιβαρυνθείτε με έξτρα θερμίδες και σύντομα ο Μορφέας θα έρθει στο ραντεβού σας.

 Τα ζεστά ροφήματα πάντα κάνουν καλό

Ένα φλιτζάνι τσάι βοτάνων (ντεκαφεϊνέ)

Χαμομήλι, πασιφλόρα και τσάι βαλεριάνας αποτελούν πολύ καλές επιλογές για όσους δυσκολεύονται με τον ύπνο, καθώς αποτελούν χαλαρωτικά ροφήματα. Για έξτρα δόση χαλάρωσης, προσθέστε 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι, το οποίο επίσης αποτελεί πηγή τρυπροφάνης και μείνετε μακριά από το τσάι με τζίνσενγκ, το οποίο μπορεί να έχει διεγερτική δράση.

Μην ξεχνάτε: Το γεύμα που θα καταναλώσετε πριν τον ύπνο, πρέπει να είναι πάντα ελαφρύ. Το τελευταίο που πρέπει να προκαλέσετε στον εαυτό σας μια τέτοια στιγμή είναι βαρύ στομάχι, που θα σας κάνει να στριφογυρίζετε όλο το βράδυ και θα σας φορτώσει με παραπανίσιες θερμίδες.