Ποιες τροφές κάνουν λεύκανση στα δόντια σας

31 Ιαν. 2017 - 10:23 | Υγεία
Ποιες τροφές κάνουν λεύκανση στα δόντια σας

Στα εξώφυλλα των περιοδικών, στις σέλφι των σόσιαλ μίντια, στις πόζες μπροστά στο φωτογραφικό φακό των παπαράτσι, στη μικρή και μεγάλη οθόνη περνούν δεκάδες αστραφτερά και λαμπερά χαμόγελα διάσημων.

Δόντια ολόλευκα και τόσο αψεγάδιαστα, με μια αρμονική συμμετρία λες και πρόκειται για ψεύτικα. Χωρίς υπερβολή οι περισσότεροι από εσάς τα έχετε ζηλέψει, σωστά;

Πώς άλλωστε να κάνετε και διαφορετικά, αφού το χαμόγελο λέγεται ότι είναι βιτρίνα κάθε προσώπου.

Όμως δεν είναι όλοι οι άνθρωποι προικισμένοι με αυτά τα τέλεια δόντια, με αποτέλεσμα να αναζητούν διαρκώς σύγχρονες – ακριβές - οδοντιατρικές μεθόδους που να μπορούν να επιτύχουν την αισθητική αποκατάσταση τους.

Παρόλα αυτά ο οδοντίατρος Ρίτσαρντ Μάρκες έρχεται να κάνει την ανατροπή και προτείνει τις δικές του πολύ οικονομικές και φυσικές λύσεις, για να αποκτήσετε το χαμόγελο του Χόλιγουντ, δίχως να βλάψετε την υγεία των δοντιών ή να επιβαρύνετε το πορτοφόλι σας.

Καταναλώστε μήλα

Μπορεί η παροιμία «ένα μήλο την ημέρα, το γιατρό τον κάνει πέρα» να αφορά στα γενικότερα οφέλη του φρούτου αυτού στην υγεία, αλλά πιο συγκεκριμένα, το μήλο είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς φυσικούς τρόπους για καθαρά δόντια. Δρουν κατά της πλάκας και το μηλικό οξύ έχει ακριβώς την ίδια λειτουργία όπως στην περίπτωση της φράουλας.

Πείτε «ναι» στις φράουλες

Λόγω της περιεκτικότητας τους σε μηλικό οξύ, που θεωρείται φυσικό καθαριστικό, οι φράουλες είναι το ιδανικό φρούτο για επιδόρπιο γιατί πέρα από τη γλυκιά τους γεύση, κάνουν τα δόντια πολύ πιο λευκά ενώ εμποδίζουν και το σχηματισμό πέτρας.

Φτιάξτε το δικό σας στοματικό διάλυμα με αλατόνερο

Το αλάτι βοηθάει στη λεύκανση των δοντιών και φροντίζει τα ούλα καθώς έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες. Αναμείξτε ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό και χρησιμοποιήστε το ως στοματικό διάλυμα μόλις κρυώσει.

Χρησιμοποιήστε τη μαγειρική σόδα

Αν ονειρεύεστε ολόλευκα δόντια, τότε θα πρέπει να εμπιστευθείτε τις οξειδωτικές ιδιότητες της μαγειρικής σόδας, που υπάρχει ως συστατικό και σε οδοντόκρεμες. Αναμείξτε ένα τέταρτο κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα με νερό και εφαρμόστε στα δόντια με την οδοντόβουρτσα σας.

Βάλτε στο πιάτο σας τις λευκές τροφές

Οσο πιο λευκό το χρώμα της τροφής, τόσο πιο άσπρα και τα δόντια! Γίνεται; Κι όμως το ρύζι, το ψάρι και το κοτόπουλο βελτιώνουν την όψη τους. Αποφύγετε τα καρότα, τα κινέζικα ντιλίβερι που περιέχουν κουρκουμά ή άλλα μπαχαρικά, τα μπλούμπερις και τα παντζάρια.

Πιείτε άφθονο νερό και γάλα

Το ασβέστιο στο γάλα βοηθά στην ενίσχυση του σμάλτου των δοντιών ενώ δυναμώνει τα οστά της γνάθου. Το νερό με τη σειρά του είναι ένα φυσικό μέσο καθαρισμού που βοηθάει κατά της πλάκας.

Φάτε όσο τυρί θέλετε!

Ακόμα κι αν το αποφεύγετε για τα λιπαρά του, το τυρί δυναμώνει τα δόντια και περιέχει μεγάλη ποσότητα ασβεστίου, ενώ παράλληλα τα πιο «σκληρά» τυριά βοηθούν στον καθαρισμό των δοντιών.

Χρησιμοποιήστε λάδι καρύδας

Θα χρειαστείτε μια κουταλιά της σούπας καρύδας. Βάλτε το λάδι στο στόμα σας και κρατήστε το για περίπου 15 λεπτά. Αυτό δρα κατά τον βακτηρίων και βοηθάει στην πρόληψη κατά της πλάκας, ενώ είναι τόσο θαυματουργό που δεν επιτρέπει να δημιουργηθούν «λεκέδες» επάνω στην επιφάνεια των δοντιών.

Πηγή: bovary.gr