Επικαιρότητα:

Αίμα περιόδου: Τι δείχνει το χρώμα του για την υγεία σας

03 Φεβ. 2017 - 18:32 | Υγεία
Αίμα περιόδου: Τι δείχνει το χρώμα του για την υγεία σας

Η περίοδος της γυναίκας αποτελεί σημαντική παράμετρο για τη συνολική υγεία της.

Σύμφωνα με πρόταση του Αμερικανικού Κολεγίου Μαιευτήρων και Γυναικολόγων, η περίοδος θα πρέπει να λαμβάνεται τόσο σοβαρά υπ’ όψη από τους γιατρούς, όσο η αρτηριακή πίεση, οι παλμοί της καρδιάς και η θερμοκρασία του σώματος.

Εκτός από τις πιθανότητες εγκυμοσύνης, η περίοδος παρέχει βασικές πληροφορίες σχετικά με τις ορμόνες και τη λειτουργία του αναπαραγωγικού συστήματος.

Μπορεί βέβαια κάτι που θεωρείται φυσιολογικό για μια γυναίκα, να μην είναι για κάποια άλλη, σε γενικές γραμμές όμως είναι χρήσιμο να λάβετε υπ’ όψιν τα εξής σχετικά με το χρώμα του αίματος της περιόδου:

Προς το ροζ

Είναι πιθανό να έχετε χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων. Συνήθως παρατηρείται σε γυναίκες που έχουν μικρότερη ροή αίματος ή κάνουν εντατική γυμναστική. Μελέτες έχουν δείξει ότι η υπερβολική άσκηση μπορεί να μειώσει τα επίπεδα των οιστρογόνων και να αναστατώσει την περίοδό σας, ακόμη και να σταματήσει. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε πολλές επαγγελματίες αθλήτριες σταματά η ωορρηξία. Τα χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων μπορεί επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο οστεοπόρωσης, αν δεν λάβετε μέτρα. Άλλες αιτίες για το ροζ αίμα στην περίοδο μπορεί να είναι η κακή διατροφή, το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) ή η έναρξη της εμμηνόπαυσης , οπότε οι ωοθήκες αρχίζουν να παράγουν λιγότερα οιστρογόνα.

Αραιό σαν νερό

Μπορεί να έχετε μια διατροφική ανεπάρκεια. Σύμφωνα με τους ειδικούς το πολύ ανοιχτόχρωμο και αραιό σαν νερό αίμα μπορεί να είναι σύμπτωμα σοβαρής αναιμίας, ειδικά αν παρατηρείτε ότι η περίοδος γίνεται όλο και ελαφρύτερη. Εάν λοιπόν μετά από 2-3 κύκλους, η κατάσταση παραμένει ίδια, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, καθώς μπορεί να χρειαστεί να κάνετε εξετάσεις.

Από την άλλη, η ανεπάρκεια σιδήρου μπορεί να προκληθεί από πολύ βαριές περιόδου και μεγάλη απώλεια αίματος. Φινλανδική μελέτη που εξέτασε 236 γυναίκες με βαριά περίοδο διαπίστωσε ότι το 27% έπασχαν από ανεπάρκεια σιδήρου και το 60% από σοβαρή αναιμία. Εάν έχετε αιμορραγία στην περίοδο, αλλάζετε ταμπόν ή σερβιέτα κάθε μία ώρα ή συχνότερα και αισθάνεστε κούραση, πρέπει να ελέγχετε τα επίπεδο σιδήρου στο αίμα σας.

Σκούρο καφέ

Το σκούρο καφέ χρώμα στην αρχή και το τέλος της περιόδου είναι κάτι που δεν πρέπει να σας ανησυχεί. Σημαίνει ότι η έμμηνος ρύση γίνεται με πιο αργούς ρυθμούς, το αίμα αργεί να βγει και οξειδώνεται, με αποτέλεσμα να παίρνει αυτό το καφέ χρώμα.

Πηχτό σκουρόχρωμο με θρόμβους

Μπορεί να υποδηλώνει χαμηλά επίπεδα προγεστερόνης και υψηλά επίπεδα οιστρογόνων. Ενώ το πηχτό αίμα είναι φυσιολογικό, οι θρόμβοι μπορεί να συνδέονται με κάποια ορμονική ανισορροπία. Μειώστε την κατανάλωση γαλακτοκομικών, σόγιας και ζάχαρης. Αν υποψιάζεστε ότι οι θρόμβοι σχετίζονται με ινομυώματα της μήτρας, δηλαδή καλοήθεις όγκους, συμβουλευτείτε γυναικολόγο.

Συνδυασμός γκρι και κόκκινου

Μπορεί να αποτελεί ένδειξη λοίμωξης, ίσως κάποιου σεξουαλικώς μεταδιδόμενου νοσήματος και συνήθως συνοδεύεται από πολύ άσχημη οσμή. Ζητήστε από τον γιατρό σας να σας δώσει την κατάλληλη θεραπεία.

Κάποιες γυναίκες που αποβάλουν, παρατηρούν γκρι κομμάτια με αίμα. Αν υπάρχει πιθανότητα να είστε έγκυος, απευθυνθείτε αμέσως στον γιατρό.

Φωτεινό κόκκινο

Είναι ένδειξη ότι έχετε υγιή και φυσιολογική περίοδο. Κάθε γυναίκα βιώνει διαφορετικά την περίοδο της, αλλά σε γενικές γραμμές το ζωηρό κόκκινο σαν κεράσι χρώμα αποτελεί ένδειξη υγείας και ότι όλα λειτουργούν ρολόι.