Επικαιρότητα:

Έμφραγμα: Τι να κάνετε αν νιώσετε ότι παθαίνετε καρδιακή προσβολή

08 Φεβ. 2017 - 18:02 | Υγεία
Έμφραγμα: Τι να κάνετε αν νιώσετε ότι παθαίνετε καρδιακή προσβολή

 Θα είστε σε θέση να αναγνωρίσετε τα επείγοντα συμπτώματα από ένα έμφραγμα, ή μια καρδιακή προσβολή, και, αν τα καταλάβετε, ξέρετε τι πρέπει να κάνετε;

Όλοι πρέπει να ξέρουν τι να κάνουν σε ένα έμφραγμα. Πρέπει να γνωρίζετε τα πρώιμα συμπτώματα και να ενημερώσετε άμεσα το γιατρό, ή έναν δικό σας άνθρωπο και να πάτε επειγόντως στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του πλησιέστερου νοσοκομείου.

Λάβετε σοβαρά κάθε σύμπτωμα που εμπίπτει σε εκείνα μιας καρδιακής προσβολής και καλέστε άμεσα το 166. Μην σκεφτείτε ποτέ ότι “είναι κάτι παροδικό” και ότι “θα περάσει σε λίγο”!

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολέγιο Γιατρών στα Επείγοντα (American College of Emergency Physicians - ACEP), τα πιο κοινά συμπτώματα σε μια καρδιακή προσβολή είναι:

Δυσάρεστη πίεση, συμπίεση, ή πόνος στο κέντρο του στήθους, η οποία διαρκεί περισσότερο από λίγα λεπτά, ή τη νιώθετε σαν να “έρχεται και φεύγει”.

Πόνος που απλώνεται στους ώμους, τον λαιμό, το σαγόνι, τα χέρια και την πλάτη,

Δυσφορία στο στήθος μαζί με ζάλη, λιποθυμία, εφίδρωση, ναυτία και δυσκολία στην αναπνοή

Μερικά λιγότερο κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Ασυνήθιστο πόνο στο στήθος, στο στομάχι, ή στην κοιλιά
  • Ναυτία, ή ζάλη
  • Δύσπνοια και γενικότερη δυσκολία στην αναπνοή
  • Ανεξήγητο άγχος, αδυναμία, ή κόπωση
  • Αίσθημα ταχυπαλμίας, κρύος ιδρώτας, ή ωχρότητα στην όψη

Έμφραγμα: Είναι από τις κύριες αιτίες θανάτου

Η Αμερικανική Ένωση για την Καρδιά (American Heart Association - AHA) υποστηρίζει, ότι, σε άνδρες και γυναίκες, το πιο κοινό σύμπτωμα από μια καρδιακή προσβολή είναι ο πόνος στο στήθος και η δυσφορία. Αλλά οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν κάποια από τα άλλα κοινά συμπτώματα, ιδιαίτερα δυσκολία στην αναπνοή, ναυτία/έμετος και πόνο στην πλάτη, ή στο σαγόνι.

Η πρόεδρος της ACEP, δρ Becky Parker, λέει: “Οι ασθενείς δεν πρέπει ποτέ να κάνουν διάγνωση στους εαυτούς τους. Συχνά χρειάζεται μια ολόκληρη ομάδα ιατρικών εμπειρογνωμόνων και διάφορα τεστ για να προκύψει ασφαλής διάγνωση των ειδικών αιτιών του πόνου στο στήθος. Αν, όντως, πρόκειται για πρόβλημα με την καρδιά, τότε και η παραμικρή καθυστέρηση μπορεί να αποδειχθεί μοιραία”.

Οι καρδιακές παθήσεις είναι η κύρια αιτία θανάτου στις Ηνωμένες Πολιτείες, φτάνοντας περίπου τους 610.000 θανάτους (1 στους 4 θανάτους) τον χρόνο, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της χώρας. Από τους 735.000 Αμερικανούς που παθαίνουν καρδιακή προσβολή κάθε χρόνο, περίπου τα δύο τρίτα από αυτούς την παθαίνουν για πρώτη φορά. Αλλά μόνο το 27% των ανθρώπων έχει επίγνωση όλων των βασικών συμπτωμάτων και πώς να αντιδράσει, σύμφωνα με το CDC.