Τι να γνωρίζετε πριν αρχίσετε μια δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων

20 Φεβ. 2017 - 09:45 | Διατροφή
Τι να γνωρίζετε πριν αρχίσετε μια δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων

Πριν αποφασίσετε να ακολουθήσετε μια τέτοιου είδους διατροφή, πρέπει να μάθετε έστω τα βασικά...

Oι υδατάνθρακες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, αφού είναι η κύρια πηγή ενέργειας. Όμως η μείωση τους έχει οδηγήσει πολλούς ανθρώπους στην απώλεια βάρους με αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι να τείνουν να τους αποφεύγουν. Εξάλλου ο κόσμος της διατροφής είναι γεμάτος με ατελείωτες επιλογές και διατροφικά προγράμματα χαμηλών υδατανθράκων, αλλά οι ειδικοί προτείνουν να είμαστε επιφυλακτικοί.

Ο καθένας έχει τις δικές του διατροφικές ανάγκες μειώνοντας όμως μια ολόκληρη ομάδα τροφίμων δεν αποτελεί και την καλύτερη επιλογή. Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι πριν αρχίσετε οποιοδήποτε πρόγραμμα απώλειας βάρους πρέπει να έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες και να ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή. Ωστόσο αν σκέφτεστε να κόψετε ή να μειώσετε τους υδατάνθρακες, υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να μάθετε πριν δοκιμάσετε τη συγκεκριμένη μέθοδο.

Καταρχάς θα πρέπει να γνωρίζετε ότι μειώνοντας τη θερμιδική πρόσληψη, είτε αυτή προέρχεται από υδατάνθρακες, είτε από πρωτεΐνες είτε από λίπη, θα χάσετε βάρος. Είναι απλά μαθηματικά. Αν όμως τρώτε λιγότερο επεξεργασμένους υδατάνθρακες, τότε εκτός από την απώλεια βάρους μειώνεται και ο κίνδυνος εμφάνισης μεταβολικού συνδρόμου, υψηλής αρτηριακής πίεσης, ανάπτυξης διαβήτη και καρδιαγγειακών νοσημάτων. Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες βρίσκονται ως επί το πλείστον στη ζάχαρη και στα γλυκά γενικότερα. Και ενώ μας εφοδιάζουν με ενέργεια, αφομοιώνονται γρήγορα προκαλώντας μια δυνατή ενεργητικότητα, αλλά και μια εξίσου δυνατή κόπωση. Όταν δηλαδή φάμε ένα γλυκό, τα επίπεδα σακχάρου ανεβαίνουν απότομα, ενώ λίγο αργότερα πέφτουν κατακόρυφα. Αυτή η διαδικασία μπορεί να προκαλέσει νεύρα, πείνα και κόπωση. Έτσι αν τους κόψετε όχι μόνο θα σας βοηθήσει να χάσετε βάρος, αλλά μπορεί επίσης να έχετε οφέλη για την υγεία σας.

Είναι όμως σημαντικό να ειπωθεί ότι οι υδατάνθρακες εκτός από τα γλυκά, βρίσκονται επίσης στα φρούτα, στα λαχανικά και στα όσπρια. Έτσι αν κόψετε όλους τους υδατάνθρακες χωρίς διακρίσεις, μπορεί να χάσετε βασικά θρεπτικά συστατικά , όπως βιταμίνες, φυτικές ίνες και μέταλλα. Επιπλέον οι υδατάνθρακες είναι η κύρια πηγή ενέργειας που χρησιμοποιεί το σώμα μας και το κύριο καύσιμο για τον εγκέφαλο και τους μύες. Έτσι αν δεν τρώτε καθόλου, δεν θα έχετε επαρκή ενέργεια.

Όταν πρόκειται για τις δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων υπάρχουν πολλά προγράμματα για να διαλέξετε, όπως η δίαιτα Dukan, Atkins, κετογινική διατροφή κ.α. Ωστόσο το μεγαλύτερο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσετε ακολουθώντας μια πρωτεϊνική δίαιτα, είναι ότι θα στερηθείτε σημαντικά θρεπτικά συστατικά και ότι δεν μπορείτε να την υιοθετήσετε εφ όρου ζωής. Οι ειδικοί προειδοποιούν επίσης, ότι αν δεν καταναλώνετε φρούτα και λαχανικά είναι δύσκολο να παίρνετε τις απαραίτητες βιταμίνες και τα ανόργανα συστατικά που έχει ανάγκη ο οργανισμός. Επιπλέον, η υψηλή πρόσληψη λιπαρών οξέων που απαιτείται από τις συγκεκριμένες δίαιτες, μπορεί μακροπρόθεσμα να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας.

Τι συμβαίνει όμως με την απώλεια κιλών και τις δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων;

Σε πρώτη φάση θα χάσετε κιλά και μπορεί να χάσετε αρκετά κιλά, όμως αυτή η απώλεια δεν είναι αληθινή αλλά πλασματική. Και τι εννοώ με αυτό;  Στις πρωτεϊνικές δίαιτες χάνονται κυρίως υγρά και μυϊκός ιστός  και όχι λίπος, οπότε είναι πολύ εύκολο να πάρετε ξανά τα κιλά που χάσετε. Επίσης, αν ακολουθείτε για καιρό μια διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες ελλοχεύει ο κίνδυνος παραγωγής τοξικών ουσιών, η γνωστή κετοξέωση, που μπορεί να είναι επιβλαβής για την υγεία. Εάν όμως από την άλλη μεριά, προτιμήσετε μια διατροφή χαμηλή σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες, η οποία να περιλαμβάνει φρούτα και λαχανικά, μπορεί να βελτιώσετε την υγεία της καρδιάς, εφόσον η πρωτεΐνη και τα λίπη προέρχονται από υγιείς πηγές.

Τέλος θα ήθελα να επισημάνω ότι όποια και είναι η τελική σας απόφαση, οι ειδικοί συμφωνούν ότι αντί να ακολουθείτε ένα αυστηρό πρόγραμμα διατροφής, είναι καλύτερο να δημιουργήσετε ένα βιώσιμο σχέδιο διατροφής που να λειτουργεί για εσάς. Γιατί έτσι όχι μόνο θα χάσετε βάρος, αλλά θα είστε υγιείς συνολικά.