Επικαιρότητα:

Το λάθος που κάνετε όταν τρώτε και σας προσθέτει κιλά

07 Μαρ. 2017 - 05:13 | Διατροφή
Το λάθος που κάνετε όταν τρώτε και σας προσθέτει κιλά

Εάν απολαμβάνετε καθημερινά τα γεύματά σας βλέποντας ειδήσεις, κάποια ταινία ή την αγαπημένη σας τηλεοπτική σειρά, είναι καιρός να κόψετε τη συνήθεια αυτή, καθώς σας προσθέτει κιλά χωρίς καν να το συνειδητοποιείτε.

Σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη, το γεύμα συνοδεία τηλεόρασης αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας έως και κατά 40%.

Επίσης, η μελέτη έδειξε ότι, σε σύγκριση με τα έτοιμα γεύματα, το σπιτικό φαγητό συνδέεται με 26% μικρότερο κίνδυνο παχυσαρκίας.

«Οι ενήλικες τείνουν να καταναλώνουν περισσότερο φαγητό όταν παράλληλα βλέπουν τηλεόραση και επίσης τα γεύματα που δεν μαγειρεύονται στο σπίτι είναι συνήθως λιγότερο υγιεινά» αναφέρει η Ρέιτσελ Τούμιν, η βασική συντάκτρια της μελέτης που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics.

Η Τούμιν και οι συνεργάτες της ανέλυσαν τις διατροφικές συνήθειες 12.842 ανθρώπων από τις ΗΠΑ, με τους συμμετέχοντες να απαντούν ερωτήσεις σχετικά με το πόσο συχνά τρώνε στο σπίτι με την οικογένειά τους, πόσο συχνά βλέπουν τηλεόραση ενώ τρώνε και πόσα από τα γεύματά τους είναι μαγειρεμένα στο σπίτι. Υπολογίστηκε για κάθε συμμετέχοντα ο δείκτης μάζας σώματος και στη συνέχεια ο ΔΜΣ μελετήθηκε συνδυαστικά με τις συνήθειες των συμμετεχόντων.

Όσοι από τους συμμετέχοντες προετοίμαζαν όλα τους τα γεύματα στο σπίτι φάνηκε πως ήταν 26% λιγότερο πιθανό να είναι παχύσαρκοι συγκριτικά με τους συμμετέχοντες που έτρωγαν μερικά ή και όλα τους τα γεύματα απ’ έξω. Επίσης, όσοι δεν έβλεπαν ποτέ τηλεόραση ενώ τρώνε ήταν 37% λιγότερο πιθανό να είναι παχύσαρκοι σε σύγκριση με όσους έβλεπαν πάντα τηλεόραση την ώρα του φαγητού.

Καλό είναι λοιπόν η τηλεόραση να κλείνει την ώρα του φαγητού και να εστιάζουμε σε λίγη ποιοτική συζήτηση με την οικογένεια μαζί με το γεύμα μας!