Nηστίσιμη πίτα με ελιές και ντομάτα

10 Απρ. 2017 - 04:50 | Συνταγές
Nηστίσιμη πίτα με ελιές και ντομάτα

Οι πίτες είναι από τα πιο κλασσικά φαγητά της ελληνικής κουζίνας. Υπάρχουν συνήθως σε όλα τα μεγάλα τραπεζώματα και στους μπουφέδες δεξιώσεων. Το κακό είναι ότι χρειάζονται πολύ χρόνο για να ετοιμαστούν. Επειδή εγώ είμαι τεμπέλα έψαξα να βρω μια συνταγή που να μην απαιτεί να χάσω όλο το απόγευμα μου για να φτιάξω μια πίτα. Επιπλέον, είπα να ξεφύγω από τις κλασσικές τυρόπιτες και σπανακόπιτες και να δοκιμάσω κάτι διαφορετικό.

Έτσι σήμερα σου έχω μια συνταγή για πίτα με ελιές και τομάτα. Ξέχνα τα μικρά ζυμαράκια που τα ανοίγεις σιγά σιγά σε φύλλα. Όχι! Σήμερα θα κάνουμε μια εύκολη, νόστιμη και υγιεινή πίτα. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να δεις παρακάτω πως μπορείς να την κάνεις βήμα προς βήμα. Δες ακόμα και την συνταγή για εύκολη κιμαδόπιτα!

Τα υλικά που θα χρειαστείς:

Για τη ζύμη:

500 γρ. αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)

1 κ.γ baking powder

1 κ.γ αλάτι

1 κ.σ ζάχαρη

2-3 ποτήρια νερό

1-2 κ.σ λάδι

Για τη γέμιση:

1 φλ. ελιές

1 φλ. σάλτσα τομάτας

Εκτέλεση:

Βήμα 1:

Σε ένα μεγάλο μπολ βάλε το αλεύρι, το baking powder, τη ζάχαρη και το αλάτι. Ανακάτεψε τα όλα μαζί. Μπορείς αν θέλεις να αντικαταστήσεις το baking powder με μαγιά. Σε αυτή την περίπτωση ανακάτεψε πρώτα τη μαγιά με τη ζάχαρη και λίγο νερό και ύστερα πρόσθεσε τα στο μείγμα με τα στερεά υλικά. Επίσης αν δεν έχεις  αλεύρι για όλες τις χρήσεις μπορείς να χρησιμοποιήσεις και φαρίνα, ούτως ή άλλως δεν είναι η κλασσική πίτα με τα πολλά φύλλα.

Βήμα 2:

Βάλε τις κούπες με το νερό στα μικροκύματα για περίπου 1,5 λεπτό. Μόλις το νερό ζεσταθεί ρίξε το στο μείγμα με το αλεύρι. Πρόσθεσε και το λάδι και ξεκίνα να ανακατεύεις. Μπορεί να χρειαστείς περισσότερο νερό, οπότε έχε μια παραπάνω κούπα στην άκρη.

Στόχος είναι να απορροφηθεί όλο το αλεύρι και να έχεις ένα ζυμάρι που κολλάει ελαφρώς στα χέρια. Άφησε τη ζύμη να ξεκουραστεί όσο ετοιμάζεις τη γέμιση. Σε αυτή τη φάση αν δεν έχεις μίξερ όπως εγώ θέλει γερά μπράτσα για να ανακατέψεις το ζυμάρι.

Βήμα 3:

Όπως σου είπα ήθελα να κάνω μια εύκολη συνταγή χωρίς να χρειαστεί μεγάλη διαδικασία. Έτσι επέλεξα να πάρω μια έτοιμη σάλτσα τομάτας με ρίγανη και θυμάρι. Όσον αφορά τις ελιές μπορείς να τις κόψεις είτε κομματάκια, είτε να τις κάνεις σε πάστα, είτε να αγοράσεις πάστα ελιάς. Εγώ μιας και είχα σπίτι ελιές τις έκοψα και τις πολτοποίησα στο multi.

Μην ξεχάσεις να βάλεις τον φούρνο στους 180-200 βαθμούς και στον αέρα για να είναι έτοιμος για να βάλεις το ταψί με την πίτα!

Βήμα 4:

Σε ένα ταψάκι στρώσε μια λαδόκολλα για να μην κολλήσει στον πάτο το ζυμάρι. Άδειασε τη μισή ζύμη στο ταψί. Πρόσθεσε την σάλτσα τομάτας και τις ελιές. Όχι μέχρι έξω να μην ξεχειλίσει η γέμιση. Ρίξε από πάνω και την υπόλοιπη μισή ζύμη. Για να είσαι σίγουρη ότι η γέμιση θα παραμείνει στο κέντρο, με τα δάχτυλα σου ή με ένα πιρούνι “ασφάλισε” τις άκρες του ταψιού.

Βήμα 5:

Η πίτα σου είναι έτοιμο για να μπει στο φούρνο. Στους 180-200 βαθμούς στον αέρα ψήσε την πίτα για 30 λεπτά. Να σου πω από τώρα ότι αυτό το ζυμάρι δεν παίρνει πολύ χρώμα οπότε μην στεναχωρηθείς άμα σου βγει λιγότερο ρόδινο από ότι το περίμενες. Βέβαια, πριν σβήσεις τον φούρνο τσέκαρε ότι όντως έχει ψηθεί και δεν είναι άψητο από μέσα. Μόλις είναι έτοιμο σέρβιρε το σε μια πιατέλα.

Tip: Εννοείται ότι μπορείς να πειραματιστείς και να βάλεις ό,τι υλικό θέλεις. Ταιριάζει πάρα πολύ η φέτα.