Ιδέες για πασχαλινές αποδράσεις στις ομορφιές της Ελλάδας

12 Απρ. 2017 - 04:46 | Ταξίδια
Ιδέες για πασχαλινές αποδράσεις στις ομορφιές της Ελλάδας

Μετά το… φιάσκο της 25ης Μαρτίου που δεν μας έδωσε περιθώριο αργίας, έχουμε επιτέλους στη διάθεσή μας 3-4 ημέρες να ταξιδέψουμε μακριά από την πόλη, με αφορμή το Πάσχα. Κι αυτές είναι οι προτάσεις μας.

Στους βράχους των Μετεώρων

Αν θέλετε το φετινό Πάσχα να έχει πιο κατανυκτικό χαρακτήρα και λιγότερο κοσμικό, τα Μετέωρα θα σας δικαιώσουν. Εκτός του μαγευτικού τοπίου και του ότι αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco και το δεύτερο πλέον σημαντικό μοναστικό συγκρότημα στην Ελλάδα, ύστερα από το Άγιο Όρος, στα Μετέωρα σας περιμένει κατανυκτική ατμόσφαιρα τη Μεγάλη Πέμπτη, στην ακολουθία του Μυστικού Δείπνου και των Παθών στην Ιερά Μονή Βαρλαάμ. Τη Μεγάλη Παρασκευή οι επιτάφιοι στολίζονται διακριτικά –μπορείτε να συμμετάσχετε κι εσείς στο στολισμό- χωρίς το συνηθισμένο κουβούκλιο, ενώ το βράδυ της Ανάστασης θα είναι σίγουρα ξεχωριστό στους τεράστιους απόκρημνους βράχους των Μετεώρων. Την Κυριακή του Πάσχα μπορείτε να την περάσετε στην όμορφη Καλαμπάκα, με θέα τα Μετέωρα και με ένα τραπέζι γεμάτο αρνί, πασπαλιάρες (ντόπιες πίτες) και τσίπουρο.

Στο κοντινό Ναύπλιο

Μια «εύκολη» επιλογή, μόλις 150 χιλιόμετρα από την Αθήνα, το Ναύπλιο δεν θα σας πάει μακριά, αλλά θα χαρίσει σίγουρα άλλη αίσθηση στο Πάσχα σας. Η περιφορά των Επιταφίων στα στενά της παλιάς πόλης, τα πένθιμα εμβατήρια και οι μελωδικές ψαλμωδίες θα σας βάλουν για τα καλά στο ιδιαίτερο κλίμα των ημερών, ενώ για την Ανάσταση, προτιμήστε το γυναικείο μοναστήρι της Αγίας Μονής, στην Άρια, σε ένα περιβάλλον που θα σας μαγέψει. Χαλαρώστε για φαγητό ή ποτό στην πλατεία Συντάγματος και κάψτε τις θερμίδες του πασχαλιάτικου τραπεζιού ανεβαίνοντας τα 857 σκαλιά του Παλαμηδίου. Κι αν σας βγάλει ο χρόνος και οι ημέρες που έχετε στη διάθεσή σας, βγείτε λίγο παραέξω, στον αρχαιολογικό χώρο της Τίρυνθας και δείτε μεταξύ άλλων τα κυκλώπεια τείχη, σε ένα μέρος που βρίσκεται ανάμεσα στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco.

Στην παραδοσιακή Κρήτη

Όσοι σκέφτεστε να φτάσετε το Πάσχα λίγο πιο μακριά από τις συνηθισμένες αποδράσεις, η Κρήτη σας περιμένει, να σας συστήσει τα δικά της πασχαλινά έθιμα. Τη Μεγάλη Εβδομάδα, οι άντρες απέχουν από το τραγούδι και την χαρτοπαιξία στα καφενεία, ακολουθώντας την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα της εβδομάδας των Παθών. Τα αρνιά σφάζονται στο μέσο της εβδομάδας, ενώ τη Μεγάλη Πέμπτη γίνονται κανονικά το βάψιμο των αβγών και το ζύμωμα. Αυτό που διαφέρει είναι το κάψιμο του Ιούδα το βράδυ της Ανάστασης, όπου ανάβουν μεγάλες φωτιές (φουνάρα) και καίνε το ομοίωμά του –κάτι που συνηθίζεται σε διάφορες περιοχές της χώρας. Τον Ιούδα τον φτιάχνουν τη Μεγάλη Πέμπτη με ξύλα και ρούχα και τον περιφέρουν στα σπίτια, όπου όλοι τον χτυπούν για την προδοσία του. Αν φτάσετε ως εκεί για τις διακοπές του Πάσχα, θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε και την υπέροχη κρητική κουζίνα με βάση τα φρέσκα υλικά της τοπικής παραγωγής, με πρωταγωνιστή πάντα το αρνί.

Στην ατμοσφαιρική Ύδρα

Για νησιώτικο Πάσχα χωρίς να περάσετε πολύ χρόνο στα πλοία, επιλέξτε την Ύδρα στον Αργοσαρωνικό, όπου οι ημέρες αυτές χαρακτηρίζονται από ιδιαίτερα ήθη και έθιμα από τα οποία δεν θα μπορούσε να λείπει η θάλασσα. Συγκεκριμένα, η Μεγάλη Παρασκευή γιορτάζεται με έναν ιδιαίτερο τρόπο, όπου η περιφορά του Επιταφίου γίνεται μέσα στα δρομάκια, αλλά ο Επιτάφιος του Αγίου Ιωάννη που περνά από τη συνοικία Καμίνι, καταλήγει στη θάλασσα ευλογώντας τα νερά της και συνθέτοντας μια μοναδική εικόνα για όποιον την παρακολουθήσει. Στη συνέχεια οι επιτάφιοι τεσσάρων ενοριών συναντιούνται στο κεντρικό λιμάνι του νησιού, ενώ το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου η αναστάσιμη λειτουργία στη Μητρόπολη της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στο λιμάνι πραγματοποιείται σε ένα διαφορετικό περιβάλλον από τα συνηθισμένα. Μαζί με τα βεγγαλικά, στο νησί θα δείτε και φωταγωγημένα πλοία, τα οποία χτυπούν σειρήνες στο «Χριστός Ανέστη» σε ένα εντυπωσιακό θέαμα. Το κάψιμο του Ιούδα πραγματοποιείται και εδώ, το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα στην προκυμαία, έπειτα από το τεράστιο φαγοπότι της ημέρας.

Στη μαγευτική Μονεμβασιά

Αν «διψάτε» για διαφορετικό περιβάλλον το φετινό Πάσχα, δύσκολα θα βρείτε κάτι πιο ιδιαίτερο από την καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς με θέα τη θάλασσα. Εκεί θα ζήσετε κατανυκτικές λειτουργίες στην εκκλησία του Ελκόμενου Χριστού, θα συμμετάσχετε στην περιφορά του Επιταφίου στα πλακόστρωτα δρομάκια με τις ψαλμωδίες να αντηχούν παντού και μετά την Ανάσταση η πατροπαράδοτη μαγειρίτσα θα σας περιμένει στις ταβέρνες του κάστρου. Την Κυριακή του Πάσχα θα έχετε την ευκαιρία να ζήσετε από κοντά το κάψιμο του Ιούδα στον περίβολο της εκκλησίας του Ελκόμενου Χριστού και μην παραλείψετε μια βόλτα στην ολάνθιστη, εγκαταλελειμμένη Άνω Πόλη, για να δείτε από κοντά τις κατοικίες των αρχόντων και των οικογενειών των εκάστοτε κυριάρχων και να φτάσετε μέχρι το Ναό της Αγίας Σοφίας, μια από τις ωραιότερες εκκλησίες της χώρας μας, για να θαυμάσετε τη θέα.