Επικαιρότητα:

Γυναικείες ουρολοιμώξεις: Τα 6 βασικά συμπτώματα και πώς θα ανακουφιστείτε

12 Απρ. 2017 - 16:04 | Υγεία
Γυναικείες ουρολοιμώξεις: Τα 6 βασικά συμπτώματα και πώς θα ανακουφιστείτε

Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού είναι ιδιαίτερα συχνές στις γυναίκες. Λόγω της ανατομίας τους, οι γυναίκες έχουν πάνω από 50% πιθανότητες να πάθουν ουρολοίμωξη τουλάχιστον μία φορά στη διάρκεια της ζωής τους.

Υπολογίζεται ότι μετά την εμμηνόπαυση, οι γυναίκες ταλαιπωρούνται από ουρολοίμωξη τουλάχιστον μία φορά το χρόνο λόγω των αλλαγών στο pH του κόλπου, που καθιστούν ευκολότερο για τα βακτήρια να εισχωρήσουν σε αυτόν μέσω της ουρήθρας.

Οι ουρολοιμώξεις είναι επίσης πολύ συχνές στις σεξουαλικά ενεργές γυναίκες και στις πάσχουσες από διαβήτη.

Δείτε 6 συμπτώματα της ουρολοίμωξης που πρέπει να ξέρετε:

Πόνος, κάψιμο ή τσούξιμο κατά την ούρηση

Ο πόνος ή το κάψιμο κατά την ούρηση είναι συχνά το πρώτο σημάδι μιας ουρολοίμωξης ή της ύπαρξης βακτηρίων στην ουρήθρα ή την ουροδόχο κύστη. Αν αυτό συμβεί μόνο μία φορά και δεν παρατηρείτε άλλα συμπτώματα, πιθανώς το σώμα σας έχει απομακρύνει τα βακτήρια και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Μόλις αισθανθείτε τσούξιμο ή πόνο, πίνετε όσα περισσότερα υγρά μπορείτε, προκειμένου να αποβάλλετε τα βακτήρια και να προλάβετε την δημιουργία ουρολοίμωξης.

Επείγουσα ούρηση

Αν αισθάνεστε την ανάγκη να πάτε επειγόντως στην τουαλέτα ενώ πήγατε πριν από λίγο, πιθανότατα έχετε ουρολοίμωξη. Τα βακτήρια ερεθίζουν την ουρήθρα και το εσωτερικό της ουροδόχου κύστη προκαλώντας συνεχώς την ανάγκη ούρησης.

Η ούρηση δεν σας ανακουφίζει

Η συχνοουρία είναι σύμπτωμα της λοίμωξης του ουροποιητικού. Το άτομο που έχει ουρολοίμωξη νομίζει ότι η κύστη του είναι γεμάτη με ούρα, όταν πηγαίνει όμως τουαλέτα, διαπιστώνει ότι αποβάλλει μόνο μερικές σταγόνες. Οι συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα που δεν προσφέρουν τελικά ανακούφιση είναι σημάδια που πρέπει να ελέγξετε.

Θολά, αποχρωματισμένα ή ούρα με αίμα

Το χρώμα των ούρων σας μπορεί να πει πολλά για την υγεία σας, όπως το αν πάσχετε από ουρολοίμωξη. Τα θολά, κόκκινα ή καφέ ούρα είναι σημάδια της λοίμωξης. Πριν πανικοβληθείτε πάντως, σκεφτείτε τι φάγατε το τελευταίο 24ωρο. Κάποιες τροφές όπως τα παντζάρια, μπορεί να αλλοιώσουν το χρώμα των ούρων σας, επίδραση που διαρκεί για κάποιες ώρες.

Δύσοσμα ούρα

Η δυσοσμία των ούρων αποτελεί κοινό σύμπτωμα της ουρολοίμωξης. Μυρωδιά των ούρων μπορεί επίσης να προκαλέσουν κάποιες τροφές, όπως ο καφές και τα σπαράγγια. Αν όμως συνεχίζουν να έχουν ασυνήθιστη μυρωδιά μετά από 1-2 επισκέψεις στην τουαλέτα σε συνδυασμό με περίεργο χρώμα, πρέπει να το ελέγξετε.

Αίσθημα πίεσης, κράμπες ή πόνος στην πύελο

Οι γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας που αισθάνονται κράμπες, πίεση ή πόνο στην κοιλιά είναι πιθανό να έχουν ουρολοίμωξη. Σε κάποιες γυναίκες τα συμπτώματα αυτά μπορεί να οφείλονται σε πρόβλημα του πεπτικού ή ασθένειες των νεφρών όταν συνδυάζονται με μυϊκούς πόνους και αίσθημα κόπωσης. Επειδή πρόκειται για κοινά συμπτώματα που μπορεί να αποδοθούν σε κάτι άλλο, καλό είναι να ζητήσετε ιατρική συμβουλή.

Πώς θα υποχωρήσουν τα συμπτώματα

Τα συμπτώματα μιας ουρολοίμωξης συχνά διαρκούν αρκετές ημέρες. Μπορεί να ξεκινήσουν με τσούξιμο κατά την ούρηση και στη συνέχεια να επιδεινωθούν με συχνουρία και αίμα στα ούρα. Η ουρολοίμωξη μπορεί να είναι εξαιρετικά επώδυνη και να επιβαρύνει την καθημερινότητά σας, αλλά αντιμετωπίζεται εύκολα. Η κατάλληλη αντιβίωση προκαλεί άμεση υποχώρηση των συμπτωμάτων. Για να ανακουφιστείτε συντομότερα πίνετε πολλά υγρά, αλλά αποφεύγετε τον καφέ, τα αναψυκτικά, το αλκοόλ και τους χυμούς εσπεριδοειδών που είναι πιθανό να ερεθίσουν την κύστη.