Επικαιρότητα:

Γιατί τα παιδιά έχουν ανάγκη τα μικρόβια

26 Απρ. 2017 - 04:46 | Παιδιά
Γιατί τα παιδιά έχουν ανάγκη τα μικρόβια

Είναι απαραίτητο να τηρούμε όλους τους βασικούς κανόνες υγιεινής αλλά και να μάθουμε στα παιδιά μας να κάνουν το ίδιο. Δεν χρειάζεται, όμως, να παθαίνουμε μικροβιοφοβία και να γινόμαστε ψυχωτικοί με το πώς θα τα προστατεύσουμε κάθε ώρα και στιγμή και με κάθε τρόπο. Οι ειδικοί μιλάνε και μας προειδοποιούν: τα μικρόβια κάνουν καλό στον υγεία των παιδιών μας!

Σύμφωνα με την μικροβιολόγο Marie Claire Arrietta, η οποία, μετά από σχετικές έρευνες, έγραψε σχετικό βιβλίο  (με τίτλο "Let Them Eat Dirt: Saving Our Children from an Oversanitized World"),  η εμμονή μας με την καθαριότητα μπορεί να ευθύνεται για κάποιες χρόνιες ασθένειες που ταλαιπωρούν τα παιδιά μας, από τις αλλεργίες μέχρι την παχυσαρκία. Εκτός από τα γονίδια, η μειωμένη έκθεσή μας στα μικρόβια από μικρή ηλικία, αποδεικνύεται ότι έχει οδηγήσει στην αύξηση αυτών των παθήσεων.

Το ίδιο ισχύει και για την περίπτωση του άσθματος. Σύμφωνα με έρευνες, τα παιδιά που μένουν σε φάρμες έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άσθμα, όπως και τα παιδιά που έχουν σκύλο.

Σε συνέντευξή της, η μικροβιολόγος αναφέρει ότι «Όταν γεννιόμαστε, ο οργανισμός μας δεν έχει καθόλου μικρόβια. Το ανοσοποιητικό μας σύστημα υπο-λειτουργεί. Αλλά, από τη στιγμή που τα μικρόβια έρχονται στο προσκήνιο, το ανοσοποιητικό αρχίζει να "δουλεύει" σωστά. Χωρίς αυτά, δεν μπορούμε να καταπολεμήσουμε τις μολύνσεις.»

Τα μικρόβια παράγουν μόρια και ουσίες που «εκπαιδεύουν» τα κύτταρα του ανοσοποιητικού μας και που αποκτούν τις απαραίτητες πληροφορίες για να τα βοηθήσουν να κάνουν τη δουλειά τους και να αποκτήσουμε ανοσία, γι' αυτό είναι και τόσο σημαντικά για την υγεία μας.»

Τα διδάγματα, λοιπόν, είναι τα εξής: περιορίστε την αλόγιστη χρήση των υγρών αντισηπτικών, των αντι-μικροβιακών σαπουνιών και των αντιβιοτικών, δείξτε στα παιδιά τους βασικούς κανόνες υγιεινής αλλά αφήστε τα παίξουν έξω και να λερωθούν χωρίς να τρέξετε να τα καθαρίσετε. Στο κάτω- κάτω, εμείς πάθαμε τίποτα όταν παίζαμε στις αλάνες;