Επικαιρότητα:

Τρεις ασθένειες που μπορεί να κρύβει η επίμονη δίψα

29 Απρ. 2017 - 07:20 | Υγεία
Τρεις ασθένειες που μπορεί να κρύβει η επίμονη δίψα

Η κατανάλωση πολύ αλμυρών σνακ αλλά και η σκληρή γυμναστική είναι δύο λόγοι που συνήθως μας κάνουν να αναζητήσουμε επειγόντως ένα ποτήρι νερό.

Ωστόσο, κάποιοι άνθρωποι παραπονιούνται για δίψα πολύ πιο συχνά, πράγμα το οποίο μπορεί να υποδηλώνει ότι υπάρχει μια ασθένεια. Οποιαδήποτε πάθηση διαταράσσει την ισορροπία νερού ή νατρίου στον οργανισμό μπορεί να εκδηλωθεί με την επίμονη δίψα.

Δείτε παρακάτω τρεις πιθανές παθήσεις...

1. Ξηροστομία

Η υπερβολική ξηρότητα του στόματος αποτελεί ξεχωριστή πάθηση, όμως συχνά θεωρείται εσφαλμένα σύμπτωμα κάποιας ασθένειας. Η ξηροστομία προκύπτει από την ξηρότητα στις βλεννώδεις μεμβράνες του στόματος, λόγω μειωμένης παραγωγής σάλιου ή αλλαγής στη σύσταση του σάλιου. Εκτός από τη φαινομενική δίψα, άλλες τυπικές ενδείξεις της ξηροστομίας είναι η επίμονη κακοσμία του στόματος (χαλίτωση), η δυσκολία στη μάσηση και η παραγωγή παχύρρευστου σάλιου.

2. Υπόταση

Το χρόνιο στρες μπορεί να οδηγήσει σε δυσλειτουργία των επινεφριδίων, με μακροπρόθεσμη συνέπεια τη μεγάλη πτώση της αρτηριακής πίεσης, κατάσταση γνωστή ως υπόταση. Μερικά από τα συμπτώματα που εκδηλώνονται στην περίπτωση αυτή είναι η ζαλάδα, η κακή διάθεση και η έντονη δίψα. Η δίψα είναι ο μηχανισμός που χρησιμοποιεί το σώμα για να αυξήσει την περιεκτικότητα του αίματος σε νερό και κατ’ επέκταση να ανεβάσει τα επίπεδα της πίεσης. Απαιτείται λοιπόν αποτελεσματικότερη διαχείριση του στρες ώστε να αντιμετωπιστεί η ψυχογενής υπόταση.

3. Σακχαρώδης διαβήτης

Ο διαβήτης είναι ο «συνήθης ύποπτος» πίσω από την επίμονη δίψα. Όταν τα επίπεδα του σακχάρου ξεπερνούν το φυσιολογικό, τα νεφρά αναγκάζονται να παράγουν περισσότερα ούρα ώστε να απορρίψουν την περιττή γλυκόζη. Έτσι, είναι πολύ πιθανό ο οργανισμός να αφυδατωθεί και να εκδηλώνεται συχνή και έντονη δίψα.