Επικαιρότητα:

Η παυσίπονη δράση του καφέ. Τι δείχνει νέα έρευνα

11 Μαίου 2017 - 04:37 | Υγεία
Η παυσίπονη δράση του καφέ. Τι δείχνει νέα έρευνα

Όταν δεν κοιμάστε αρκετά, ένα φλιτζάνι καφέ μοιάζει ο ιδανικός τρόπος για να αποκτήσετε ενέργεια και να βάλετε το μυαλό σας σε... λειτουργία.

Έχει όμως και ένα άλλο αναπάντεχο όφελος: σύμφωνα με νέα έρευνα, η καφεΐνη μπορεί να αμβλύνει τον πόνο.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ποντίκια τα οποία προσπάθησαν να κρατήσουν ξύπνια με διάφορες ευχάριστες δραστηριότητες. Μετά από πέντε ημέρες μέτριας στέρησης ύπνου, τα ποντίκια αντέδρασαν πιο έντονα σε επώδυνα ερεθίσματα, δείχνοντας ότι είχαν μεγαλύτερη ευαισθησία στον πόνο.

Στη συνέχεια οι ερευνητές έδωσαν στα ποντίκια αναλγητικά φάρμακα όπως η ιβουπροφαίνη και η μορφίνη για να διαπιστώσουν αν αντιμετωπίζουν τον επιπλέον πόνο που προκλήθηκε από την έλλειψη ύπνου. Προς έκπληξή τους διαπίστωσαν ότι η ιβουπροφαίνη δεν βοήθησε στην ανακούφιση των πόνων, ενώ ακόμη και η μορφίνη, το ισχυρό οπιοειδές που χρησιμοποιείται για την ανακούφιση του έντονου πόνου, έχασε το μεγαλύτερο μέρος της αποτελεσματικότητάς της.

Αυτό δείχνει ότι οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν αναλγητικά όταν δεν έχουν κοιμηθεί καλά, μπορεί να δοκιμάσουν να αυξήσουν τη δοσολογία, αυξάνοντας και τον κίνδυνο παρενεργειών, αναφέρουν οι ερευνητές.

Όταν οι ερευνητές έδωσαν στα ποντίκια ουσίες που συνδέονται με εγρήγορση, όπως η καφεΐνη και η μοδαφινίλη, διαπίστωσαν ότι μπλόκαραν τον πόνο που προκλήθηκε από την απώλεια ύπνου.

Τόσο η καφεΐνη όσο και η μοδαφινίλη ενισχύουν την ντοπαμίνη στον εγκέφαλο, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στην ανακούφιση από τον πόνο.

Οι ερευνητές συμπεραίνουν ότι ο επαρκής ύπνος σε συνδυασμό με ουσίες που θέτουν τον οργανισμό σε εγρήγορση, όπως η καφεΐνη, μπορεί να προσφέρουν σημαντική ανακούφιση από τον χρόνιο πόνο.

Χρειάζεται ωστόσο περαιτέρω έρευνα στους ανθρώπους για να καθοριστεί η διάρκεια του ύπνου που απαιτείται και αν η καφεΐνη μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση του πόνου.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Medicine.