Ποιες Τροφές Αυξάνουν Τις Πιθανότητες Για Μια Εγκυμοσύνη

16 Μαίου 2017 - 07:49 | Διατροφή
Ποιες Τροφές Αυξάνουν Τις Πιθανότητες Για Μια Εγκυμοσύνη

Αν και δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία στην Ελλάδα όσο αφορά την αύξηση της υπογονιμότητας, ωστόσο είναι βέβαιο ότι τα τελευταία χρόνια έχουν ελαττωθεί οι γεννήσεις.

Όσον αφορά την Αμερική σύμφωνα με την American Society for Reproductive Medicine, η υπογονιμότητα επηρεάζει το 10% του Αμερικάνικου πληθυσμού. Και ενώ τα ζευγάρια δεν μπορούν να ελέγξουν όλα τα αίτια, ωστόσο μπορούν να ελέγξουν τις διατροφικές τους συνήθειες και το σωματικό τους βάρους. Γιατί το τι τρώτε αλλά και τα κιλά σας έχουν σημαντική επίπτωση στην ικανότητά σας να συλλάβετε.

Η National Infertility Association αναφέρει ότι το 30 τοις εκατό των περιπτώσεων υπογονιμότητας οφείλεται στα παραπάνω κιλά της γυναίκας, τα οποία μπορούν να αλλάξουν τα επίπεδα των ορμονών που ρυθμίζουν την ωορρηξία. Όσες γυναίκες είναι υπέρβαρες με μια απώλεια του 5% του βάρους τους, μπορούν να βελτιώσουν τη γονιμότητα.

Όμως προσοχή: δεν πρέπει να καταφεύγετε στις υπερβολές, γιατί και οι λιποβαρείς γυναίκες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν προβλήματα, όπως ο ακανόνιστος έμμηνος κύκλος ή να σταματήσει η ωορρηξία τους. Γι’ αυτό και δεν πρέπει να καταφεύγετε σε ακραίες δίαιτες, αλλά να ακολουθείτε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής και να συμβουλευτείτε τον διαιτολόγο σας.

Οι παρακάτω διατροφικές συμβουλές μπορεί να φανούν χρήσιμες σε όσες γυναίκες προσπαθούν να συλλάβουν.

Αυξήστε την πρόσληψη των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία βρίσκουμε στα λιπαρά ψάρια, στους ξηρούς καρπούς, στα θαλασσινά και στα φυτικά τρόφιμα, όπως το μπρόκολο και τον λιναρόσπορο.

Επιλέξτε τροφές πλούσιες σε σίδηρο. Μια διατροφή πλούσια σε σίδηρο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο υπογονιμότητας και να αυξήσει τις πιθανότητες σύλληψης. Ο σίδηρος εκτός από το κρέας βρίσκεται επίσης στα φασόλια, στις φακές, στο σπανάκι και στα εμπλουτισμένα δημητριακά, αλλά για να ενισχύσετε την απορρόφησή του από τις φυτικές τροφές πρέπει να προσθέτετε βιταμίνη C.

Μη ξεχνάτε το φυλλικό οξύ. Η συγκεκριμένη βιταμίνη είναι απαραίτητη για την πρόληψη ανωμαλιών του νευρικού σωλήνα του εμβρύου. Αν έχετε σκοπό να μείνετε έγκυος, μιλήστε με τον γιατρό σας, ώστε να σας δώσει από πιο πριν συμπλήρωμα φυλλικού οξέος.

Ένα προϊόν που σύμφωνα με τη αμερικανική μελέτη Nurse’s Health Study βοηθάει τη γυναικεία γονιμότητα, είναι το πλήρες γάλα. Συγκεκριμένα, φαίνεται πως μειώνει τα προβλήματα ωορρηξίας, σε αντίθεση με τα άπαχα ή ημιάπαχα γαλακτοκομικά.

Τέλος, είναι σημαντικό να νιώθετε χαλαρές, αφού το άγχος είναι από τους μεγαλύτερους εχθρούς της γονιμότητας.

Πηγή: jenny.gr