Επικαιρότητα:

Σωτήρης Κοντιζάς: Ποιος είναι ο 34χρονος σεφ που βλέπουμε στην κριτική επιτροπή του Master Chef

19 Μαίου 2017 - 04:47 | Show Biz
Σωτήρης Κοντιζάς: Ποιος είναι ο 34χρονος σεφ που βλέπουμε στην κριτική επιτροπή του Master Chef

Αίσθηση με την «ψαρωτική» ματιά του, αλλά και με την εξωτερική του εμφάνιση, έχει κάνει ο Σωτήρης Κοντιζάς, ο 34χρονος σεφ του Nolan που βλέπουμε στην κριτική επιτροπή του Master Chef.

Γεννημένος στην Αθήνα, από μητέρα Γιαπωνέζα και Έλληνα πατέρα, εξοικειώθηκε από πολύ νωρίς και με τις δύο κουλτούρες. «Τρώγαμε yaki soba για μεσημεριανό και παστίτσιο για βραδινό», εξηγεί ο ίδιος, στο Πρώτο Θέμα. Η μητέρα του ήταν καλή μαγείρισσα και, όταν ήρθε στην Ελλάδα από το Λονδίνο, όπου σπούδασε και γνώρισε τον πατέρα του, έμαθε όλες τις ελληνικές συνταγές. Έτσι, μαγείρευε, τόσο ελληνικά, όσο και ιαπωνικά, πιάτα, τα οποία λειτούργησαν ως μαγνήτης για τον μικρό Σωτήρη που ήθελε να τρώει και να δοκιμάζει τα πάντα.

«Καθόμουν δίπλα στην μητέρα μου και την παρατηρούσα. Μου άρεσαν οι ατμοί που έβγαιναν από τις κατσαρόλες, οι μυρωδιές, οι ήχοι από το τσιγάρισμα. Μου άρεσε τόσο πολύ το φαγητό -αφού ήμουν και λίγο παχουλός προτού με στείλει ο πατέρας μου στο καράτε- που κάποια στιγμή ήταν θέμα περιέργειας να μάθω πως γίνεται. Μάλιστα, όταν με ρωτούσαν τι θέλω να γίνω όταν μεγαλώσω, έλεγα δοκιμαστής φαγητών, χωρίς να ξέρω ότι υπάρχει αυτή η ιδιότητα», εξομολογείται ο 34χρονος σεφ.

Τελειώνοντας το σχολείο, πέρασε στο Πάντειο, στο τμήμα Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης, ενώ, όταν πήρε το πτυχίο του, έπρεπε να αποφασίσει τι θα κάνει. «Είχα τρεις επιλογές: να δούλευα πάνω στο πτυχίο μου, να έκανα μεταπτυχιακό, ή να ασχολούμουν με αυτό που αγαπούσα περισσότερο, την μαγειρική. Αν επέλεγα τα δύο πρώτα, θα έφτανα 50 ετών και ακόμα δεν θα είχα κάνει το απωθημένο μου!».

Οι σχολές, όμως, ήταν ακριβές και, ελλείψει χρημάτων, απευθύνθηκε, ύστερα από προτροπή οικογενειακών φίλων, στον Χριστόφορο Πέσκια, ο οποίος μεγαλουργούσε τότε στο 48: «του ζήτησα δουλειά αμισθί για να μάθω την κουζίνα. Ο Πέσκιας, που έχει επίσης οικονομικό υπόβαθρο μιας και είχε σπουδάσει Μάνατζμεντ στην Αμερική, με εμπιστεύτηκε και μου έδωσε πόστο στα κρέατα. Τα βρήκα σκούρα, αλλά τα πήγα καλά. Άλλωστε, είχα στο μυαλό μου ότι έτσι, όχι μόνο θα μάθαινα την δουλειά, αλλά γλίτωνα χρόνο και χρήμα».

Κάποια στιγμή, μιας και έπρεπε να βγάλει τα προς το ζην, έστειλε βιογραφικά και κατέληξε να δουλεύει σε τράπεζα, πρώτα στο ταμείο και έπειτα στην εξυπηρέτηση πελατών. Όμως, μετά από ενάμιση χρόνο, όταν του ανακοίνωσαν πως θα υπογράψει σύμβαση αορίστου χρόνου, δίστασε και παραιτήθηκε και, έκτοτε, είναι στις κουζίνες!

Αφού δούλεψε σε γνωστά εστιατόρια για πέντε χρόνια, βρέθηκε στην Κοπεγχάγη και στη συνέχεια στο Λονδίνο, όπου εργάστηκε σε βραβευμένα εστιατόρια, ενώ, όταν επέστρεψε στην Ελλάδα, δημιούργησε, μαζί με τον φίλο του, Κώστα Πισσιώτη, το Nolan, όπου «παντρεύει» ελληνικά και ιαπωνικά υλικά και τεχνικές και από τις δύο χώρες.

Αν και ο γυναικείος πληθυσμός δηλώνει ενθουσιασμένος από τον Σωτήρη, εκείνος έχει ήδη, όχι μια, αλλά… δύο γυναίκες στη ζωή του: εκτός από παντρεμένος, είναι και πατέρας ενός κοριτσιού16 μηνών!