Επικαιρότητα:

Έμεινε παράλυτη από λιωμένο τυρί για νάτσος! Τι είναι η αλλαντίαση

19 Μαίου 2017 - 09:10 | Υγεία
Έμεινε παράλυτη  από λιωμένο τυρί για νάτσος!  Τι είναι η αλλαντίαση

 Δεν το χωράει ανθρώπου νους. Μια 33χρονη μητέρα τριών παιδιών παλεύει για την ζωή της, καθώς εδώ και τρεις εβδομάδες νοσηλεύεται στην εντατική με παράλυση, που την έχει καταστήσει ανήμπορη να μιλήσει, να ανοίξει τα μάτια της, ακόμα και τραφεί μόνη της.

Η τραγική αυτή εξέλιξη, σύμφωνα με τους γιατρούς, οφείλεται σε μολυσμένο λιωμένο τυρί για νάτσος, το οποίο της προκάλεσε μια σπάνια ασθένεια, η οποία ονομάζεται αλλαντίαση.

Τι συνέβη

Η 33χρονη Lavinia Kelly έφαγε το μολυσμένο τυρί με τα νάτσος από ένα βενζινάδικο στην περιοχή Walnut Grove του Σακραμέντο των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, συνολικά 9 άτομα έπαθαν αλλαντίαση από το συγκεκριμένο λιωμένο τυρί του εν λόγω καταστήματος.

Και οι εννέα εξακολουθούν να νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της περιοχής, αλλά η περίπτωση της 33χρονης φέρεται να είναι η πιο σοβαρή. Σύμφωνα με μια αγωγή που υποβλήθηκε αυτή την εβδομάδα, η Kelly, η οποία ασθένησε μέσα σε λίγες ώρες από την κατανάλωση του τυριού στις 21 Απριλίου, παραμένει στην εντατική μονάδα νοσοκομείου.

Συγγενείς της λένε ότι τα πρώτα συμπτώματα που παρουσίασε η 33χρονη ήταν κόπωση και διπλωπία (διπλή όραση) και συνέχισαν με έμετο και δυσκολία στην αναπνοή.

Ο δικηγόρος της οικογένειας, ο οποίος ειδικεύεται στις υποθέσεις ασφάλειας τροφίμων, δήλωσε ότι “μόνο από ανθρώπινο λάθος είναι πιθανό να δημιουργηθεί το κατάλληλο περιβάλλον για την ανάπτυξη εκείνης της τοξίνης σε μια τροφή, που οδηγεί σε αλλαντίαση”.

Τι είναι η αλλαντίαση

Είναι μια σπάνια αλλά πολύ σοβαρή ασθένεια που μεταδίδεται μέσω των τροφίμων, ή από επαφή με μολυσμένο χώμα, ή μέσα από μια ανοικτή πληγή. Χωρίς έγκαιρη θεραπεία, η αλλαντίαση μπορεί να οδηγήσει σε παράλυση, αναπνευστικές δυσκολίες και θάνατο.

Υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι αλλαντίασης:

Παιδική αλλαντίαση

Τροφική αλλαντίαση

Αλλαντίαση από τραυματισμό

Οφείλεται σε μια τοξίνη που παράγεται από ένα είδος βακτηριδίου, το οποίο ονομάζεται Clostridium botulinum. Αν και πολύ συνηθισμένα στο περιβάλλον, αυτά τα βακτήρια μπορούν να αναπτυχθούν μόνο σε συνθήκες όπου δεν υπάρχει οξυγόνο.

Ποια είναι τα συμπτώματα της αλλαντίασης;

Τα συμπτώματα της αλλαντίασης μπορούν να εμφανιστούν από 6 ώρες μέχρι και 10 ημέρες μετά την αρχική μόλυνση. Κατά μέσο όρο, τα συμπτώματα της βρεφικής και της τροφικής αλλαντίασης εμφανίζονται μεταξύ 12 και 36 ωρών μετά την κατανάλωση της μολυσμένης τροφής.

Τα πρώτα σημάδια της παιδικής αλλαντίασης περιλαμβάνουν:

Δυσκοιλιότητα

Δυσκολία στη σίτιση

Κόπωση

Ευερέθιστη συμπεριφορά

Αυξημένη παραγωγή σάλιου

Πρησμένα βλέφαρα

Αδύναμο κλάμα

Απώλεια ελέγχου της κεφαλής και “ασύνδετες” κινήσεις λόγω μυϊκής αδυναμίας

Παράλυση

Τα σημάδια της τροφικής ή από τραυματισμό αλλαντίασης περιλαμβάνουν:

Δυσκολία κατάποσης ή ομιλίας

Αδυναμία του προσώπου και στις δύο πλευρές

Θολή όραση

Πρησμένα βλέφαρα

Δυσκολία στην αναπνοή

Ναυτία, έμετος και κράμπες στην κοιλιά (μόνο στην τροφική αλλαντίαση)

Παράλυση

Πώς αντιμετωπίζεται η αλλαντίαση;

Για την τροφική και την από τραυματισμό αλλαντίαση, ο γιατρός χορηγεί μια αντιτοξίνη το συντομότερο δυνατό μετά τη διάγνωση. Στα βρέφη, ακολουθείται θεραπεία με ανοσοσφαιρίνη κατά της αλλαντίασης, η οποία εμποδίζει τη δράση των νευροτοξινών που κυκλοφορούν στο αίμα.

Οι σοβαρές περιπτώσεις αλλαντίασης μπορεί να απαιτήσουν τη χρήση αναπνευστήρα για την υποστήριξη της αναπνοής. Η θεραπεία μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες ή και μήνες. Μια μακροχρόνια θεραπεία και αποκατάσταση μπορεί επίσης να είναι απαραίτητη σε σοβαρές περιπτώσεις. Υπάρχει ένα εμβόλιο για την αλλαντίαση, αλλά δεν είναι κοινά διαθέσιμο, καθώς η αποτελεσματικότητά του δεν έχει ελεγχθεί πλήρως και υπάρχουν παρενέργειες.