Κέικ λεμονιού με κρέμα λεμόνι

31 Μαίου 2017 - 08:14 | Συνταγές
Κέικ λεμονιού με κρέμα λεμόνι

Συστατικά

Για τη γέμιση

8 λεμόνια

100 γρ. κόρν φλάουερ

225 γρ. ζάχαρη

100 γρ. βούτυρο

6 κρόκους

350 γρ. νερό

Για το κέικ

100 γρ. βούτυρο λιωμένο

6 αυγά

350 γρ. ζάχαρη

ξύσμα από 6 λεμόνια

150 ml κρέμα γάλακτος

280 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

100 γρ. ρούμι ή κονιάκ

2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για τη γέμιση

Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το νερό και τη ζάχαρη, τα ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση.

Παίρνουμε το ξύσμα από τα 6 λεμόνια και στύβουμε και τα 8 (ανάλογα με το πόσο ξινό το θέλουμε, βάζουμε περισσότερο χυμό στη γέμιση).

Σε ένα μπολ βάζουμε το ξύσμα και τον χυμό από τα λεμόνια, το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε με ένα σύρμα μέχρι να διαλυθεί το κορν φλάουρ.

Έπειτα ρίχνουμε το μείγμα από το μπολ μέσα στην κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς με ένα σύρμα μέχρι να πήξει το μείγμα (δοκιμάζοντάς το να μην καταλαβαίνουμε το αλεύρι).

Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά ρίχνουμε τους κρόκους συνεχίζοντας το ανακάτεμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Μετά ρίχνουμε και το βούτυρο και ανακατεύουμε ξανά μέχρι να απορροφηθεί.

Ρίχνουμε το μείγμα σε ένα ορθογώνιο σκεύος, το απλώνουμε και τοποθετούμε μεμβράνη από πάνω (ακουμπώντας πάνω στο μείγμα για να μην κάνει κρούστα) και το βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα να παγώσει.

Για το κέικ

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ο C στον αέρα.

Σε ένα μπολ βάζουμε το ξύσμα από τα 6 λεμόνια, τα 6 αυγά και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα και προσθέτουμε την κρέμα.

Έπειτα ρίχνουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το μισό κονιάκ. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να διαλυθεί το αλεύρι και στο τέλος ρίχνουμε το βούτυρο.

Αλευροβουτυρώνουμε μία φόρμα για κέικ 35x12 εκ. και ψήνουμε στον φούρνο για 35-50 λεπτά.

Όταν ψηθεί αφήνουμε για 5-10 λεπτά, αφαιρούμε από τη φόρμα και βάζουμε το κέικ σε μία σχάρα να κρυώσει τελείως.

Στη συνέχεια μουσκεύουμε το κέικ με το υπόλοιπο αλκοόλ.

Αφαιρούμε την κρέμα από το ψυγείο και τη ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ. Τη χτυπάμε με το σύρμα για λίγα λεπτά μέχρι να αφρατέψει. Βάζουμε το μείγμα σε μία σακούλα ζαχαροπλαστικής.

Κόβουμε σε κάθετες φέτες το κέικ και από πάνω βάζουμε την κρέμα λεμονιού και σερβίρουμε με ξύσμα λεμονιού.