Επικαιρότητα:

Aυτή είναι η βιταμίνη που καταπολεμά την κατάθλιψη

09 Αυγ. 2017 - 05:30 | Ψυχολογία
Aυτή είναι η βιταμίνη που καταπολεμά την κατάθλιψη

Οι πάσχοντες από κατάθλιψη που λαμβάνουν συμπληρώματα βιταμινών ανταποκρίνονται καλύτερα στη θεραπεία.

Φιλανδοί επιστήμονες μελέτησαν 115 πάσχοντες, οι οποίοι ακολουθούσαν αγωγή με αντικαταθλιπτικά φάρμακα για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών.

Οι ερευνητές καταμέτρησαν τα επίπεδα της βιταμίνης B12 στο αίμα των ασθενών σε δύο διαφορετικές χρονικές περιόδους, με διαφορά έξι μηνών.

Όπως διαπιστώθηκε, εκείνοι που ανταποκρίθηκαν πληρέστερα στη θεραπεία, διέθεταν υψηλότερη συγκέντρωση βιταμίνης Β12 στον οργανισμό τους, τόσο στην αρχή όσο και στο τέλος της περιόδου μελέτης.

Τα ευρήματα εξακολουθούσαν να ισχύουν και όταν ελήφθησαν υπόψη άλλοι παράγοντες, όπως το οικογενειακό ιστορικό κατάθλιψης, η κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα.

Η ευεργετική επίδραση της βιταμίνης B12 αποδίδεται στη συμβολή της στην παρασκευή των ουσιών με την ονομασία «μονοαμίνες», η έλλειψη των οποίων από το κεντρικό νευρικό σύστημα θεωρείται ότι συνδέεται με την πρόκληση κατάθλιψης.

Μια άλλη πιθανή ερμηνεία σχετίζεται με τη συγκέντρωση της ουσίας ομοκυστεΐνης, εξαιτίας της απουσίας βιταμίνης Β12.

Άλλες έρευνες έχουν καταδείξει ότι πολλοί καταθλιπτικοί ασθενείς ανταποκρίνονται καλύτερα στη θεραπεία όταν λαμβάνουν συμπληρώματα βιταμινών Β1, Β2 και Β6.

 

onmed