Επικαιρότητα:

Αντιζηλία μεταξύ αδελφών: Πώς πρέπει να αντιδράσουν οι γονείς;

23 Αυγ. 2017 - 07:03 | Οικογένεια
Αντιζηλία μεταξύ αδελφών: Πώς πρέπει να αντιδράσουν οι γονείς;

Είναι φυσιολογικό να υπάρχουν αντιζηλίες ανάμεσα στα παιδιά μιας οικογένειας. Όλα τους αναζητούν την προσοχή και τη στοργή των γονιών τους και το καθένα πιστεύει ότι τη δικαιούται αποκλειστικά για τον εαυτό του.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Παιδιατρική Εταιρεία, αν διαπιστώσετε ότι μεταξύ των παιδιών σας υπάρχει ζήλια πρέπει να αποφύγετε να αντιδράσετε έντονα, ιδίως αν το μεγαλύτερο είναι προσχολικής ηλικίας. Είναι φυσικό να υπάρχει κάποια εχθρικότητα και αναταραχή, γιατί κανένα παιδί δεν θέλει να παραιτηθεί από τη στοργή των γονιών του.

Χρειάζεται να περάσει κάποιος χρόνος να καταλάβει ένα μικρό παιδί ότι οι γονείς του δεν το αγαπούν λιγότερο επειδή έχουν και ένα δεύτερο παιδί που αγαπούν.

Αν το μεγαλύτερο αρχίσει να μιμείται το μωρό, μην το περιγελάσετε και μην το τιμωρήσετε. Μπορείτε για ένα σύντομο διάστημα να ενδώσετε στα καπρίτσια του και να του επιτρέψετε να πιει από το μπιμπερό , να σκαρφαλώσει στο μωρουδιακό κρεβάτι ή να μπει στο πάρκο, αλλά αυτό θα πρέπει να γίνει μόνο μία, το πολύ δύο φορές, ενώ εσείς δεν θα πρέπει να επιβραβεύετε τη συμπεριφορά αυτή δίνοντάς του περισσότερο προσοχή. Ξεκαθαρίστε του ότι δεν χρειάζεται να συμπεριφέρεται σαν μωρό για να εξασφαλίσει την αποδοχή, την αγάπη και τη στοργή σας.

Επαινέστε το όταν συμπεριφέρεται « σαν μεγάλος» και δώστε του πολλές ευκαιρίες να παίξει το ρόλο του « μεγάλου αδελφού ή αδελφής». Σύντομα θα αντιληφθεί ότι δεν έχει να κερδίσει περισσότερα αν συμπεριφέρεται σαν ώριμο άτομο παρά σαν μωρό παιδί.

Αν το μεγαλύτερο παιδί είναι μεταξύ τριών και πέντε ετών, προσπαθήστε να ελαχιστοποιήσετε τις διαμάχες και τη διεκδίκηση του ζωτικού χώρου, εξασφαλίζοντας μια δική του ασφαλή και προστατευμένη περιοχή. Οι συγκρούσεις θα μειωθούν ακόμη αν ξεχωρίσετε τα προσωπικά του αντικείμενα από εκείνα που μοιράζεται με τον αδελφό ή την αδελφή του.

Θα ήταν καλό να αφιερώνετε χρόνο για το κάθε παιδί σας ξεχωριστά. Δεν είναι πάντοτε εύκολο να βρείτε τη σωστή ισορροπία , αν όμως οι αντιδράσεις του μεγάλου αρχίσουν να γίνονται ακραίες, ίσως αυτό να είναι σημάδι ότι χρειάζεται να του αφιερώσετε περισσότερο από το χρόνο σας.

Πηγή: mothersblog.gr