Καρκίνος παχέος εντέρου: Τι να τρώτε και τι να αποφεύγετε για να μειώσετε τον κίνδυνο

07 Σεπ. 2017 - 11:13 | Ψυχολογία
Καρκίνος παχέος εντέρου: Τι να τρώτε και τι να αποφεύγετε για να μειώσετε τον κίνδυνο

Ο συνδυασμός σωστής διατροφής και άσκησης αποτελεί την «πρώτη γραμμή άμυνας» ενάντια στον καρκίνο του παχέος εντέρου και τώρα μια νέα μεγάλη επιστημονική έρευνα έρχεται να παρουσιάσει τις συγκεκριμένες συστάσεις που πρέπει να ακολουθούμε για να μειώσουμε τον κίνδυνο.

Η έρευνα, η οποία εκπονήθηκε με πρωτοβουλία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Ερευνών για τον Καρκίνο (AICR) και του Παγκόσμιου Ταμείου Έρευνας για τον Καρκίνο (WCRF), βασίστηκε σε 99 προηγούμενες μελέτες με στοιχεία για 29 εκατομμύρια ανθρώπους συνολικά.

«Τα ευρήματα δείχνουν ξεκάθαρα ότι η διατροφή και ο τρόπος ζωής παίζουν σημαντικό ρόλο» σχολιάζει ο επικεφαλής της έρευνας Έντουαρντ Τζιοβανούτσι από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. «Παρά τη μεγάλη συχνότητά του, ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι μια νόσος που μπορεί σε μεγάλο βαθμό να προληφθεί» προσθέτει.

Τι να τρώτε

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, οι φυτικές ίνες παίζουν ρόλο-κλειδί στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Περίπου τρεις μερίδες προϊόντων ολικής άλεσης την ημέρα μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 17%. Ενδεικτικά, μία μερίδα αντιστοιχεί σε 1 φλιτζάνι δημητριακά, μία φέτα ψωμί ή μισό φλιτζάνι μαγειρεμένο ρύζι ή ζυμαρικά.

Τι να αποφεύγετε

Η έρευνα επιβεβαίωσε επίσης την αρνητική επίδραση του φρέσκου και επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος, κάτι που είχε ανακοινώσει επίσημα ο Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ήδη από το 2015.

Για κάθε 50 γραμμάρια επεξεργασμένου κρέατος (μπέικον, λουκάνικο, ζαμπόν κ.λπ.), ο κίνδυνος καρκίνου του παχέος εντέρου αυξάνεται κατά 16%, ενώ ποσότητα πάνω από 500 γραμμάρια φρέσκου κόκκινου κρέατος την εβδομάδα (όπως χοιρινό και μοσχάρι) χαρακτηρίζεται στην έρευνα ως «πιθανή αιτία» του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Επιβάρυνση ως προς τον κίνδυνο καρκίνου προκύπτει επίσης από την κατανάλωση αλκοόλ, με τις αρνητικές επιδράσεις να παρατηρούνται κυρίως σε όσους καταναλώνουν πάνω από 30 γραμμάρια αλκοόλ την ημέρα (ποσότητα που αντιστοιχεί σε περίπου δύο ποτήρια κρασί, δύο κοκτέιλ ή δύο ποτήρια μπίρα).

Η σωστή διατροφή πρέπει να συνδυάζεται με σωματική άσκηση

Μαζί με τη διατροφή, η σωματική άσκηση αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό μέσο πρόληψης του καρκίνου του παχέος εντέρου (συγκεκριμένα στο κόλον). Ως σωματική άσκηση δεν υπολογίζεται μόνο ένα άθλημα ή το γυμναστήριο, αλλά οποιαδήποτε δραστηριότητα συνεπάγεται καύση θερμίδων και άνοδο των παλμών της καρδιάς, όπως η κηπουρική ή οι δουλειές του σπιτιού. Τα άτομα που είναι σωματικά δραστήρια, εκτιμά η έρευνα, έχουν περίπου 20% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο στο παχύ έντερο.