Επικαιρότητα:

Υπερθυρεοειδισμός: Τι τον προκαλεί και με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται

07 Σεπ. 2017 - 15:47 | Υγεία
Υπερθυρεοειδισμός: Τι τον προκαλεί και με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται

 Υπερθυρεοειδισμός ονομάζεται η υπερλειτουργία του θυρεοειδούς αδένα ή η υπερβολική παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών (FT3 και FT4) στον οργανισμό. Καθώς η ποσότητα των θυρεοειδικών ορμονών αυξάνεται στο σώμα, η τιμή της TSH (θυρεοειδοτρόπου ορμόνης) πέφτει σε όλο και πιο χαμηλά επίπεδα.

Στον υπερθυρεοειδισμό ο θυρεοειδής αδένας παράγει παραπάνω ορμόνες απ’ ό,τι πραγματικά χρειάζεται το σώμα μας και αυτό φέρνει σε αναταραχή ολόκληρο τον οργανισμό, επισημαίνει η Ελληνική Κοινότητα Θυρεοειδίτιδας Χασιμότο.

Τι συμβαίνει στον οργανισμό όταν πάσχει από υπερθυρεοειδισμό

Καθώς ο θυρεοειδής αδένας παράγει μεγάλες ποσότητες των ορμονών Τ3 (τριιωδοθυρονίνη) και Τ4 (θυροξίνη), τις απελευθερώνει μετέπειτα στην κυκλοφορία του αίματος (FT3+FT4). Αυτές επηρεάζουν πολλές διαδικασίες μεταβολισμού στον οργανισμό, το κυκλοφορικό σύστημα, ακόμα και την ψυχολογία.

Συχνά μπορεί να διογκωθεί ο θυρεοειδής αδένας (βρογχοκήλη), δυστυχώς κάποιες φορές μέχρι και σε σημείο να επηρεαστούν τα μάτια του ασθενή, τα οποία πιέζονται προς τα έξω.

Ο υπερθυρεοειδισμός συνήθως δεν μπορεί να θεραπευτεί χωρίς κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. Μάλιστα η φαρμακευτική αγωγή είναι άκρως σημαντική και μπορεί να αποδειχτεί σωτήρια για τη ζωή, καθώς μια μόνιμη υπερλειτουργία του θυρεοειδούς αδένα καταπονεί ολόκληρο τον οργανισμό και μπορεί να οδηγήσει μέχρι σε απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις.

Επειδή ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, τα συμπτώματα από άτομο σε άτομο διαφέρουν, ωστόσο υπάρχουν κάποια κοινά συμπτώματα τα οποία συχνά παρουσιάζονται σε άτομα που υποφέρουν από υπερθυρεοειδισμό. Μεταξύ αυτών είναι τα εξής:

- Ανησυχία, υπερένταση, αίσθηση άγχους

- Αίσθημα κόπωσης

- Ταχυκαρδία

- Τρεμάμενα χέρια

- Αϋπνίες

- Αυξημένη αίσθηση δίψας, δυσανεξία στη ζέστη και αυξημένη εφίδρωση

- Απώλεια βάρους (ενώ υπάρχει αυξημένη κατανάλωση τροφής)

- Διάρροιες

- Διαταραχή του έμμηνου κύκλου

- Εύθραυστα μαλλιά και νύχια

Τι προκαλεί τον υπερθυρεοειδισμό

Στις περισσότερες περιπτώσεις ο υποθυρεοειδισμός προκαλείται από αντισώματα στο αίμα, τα οποία επηρεάζουν τον θυρεοειδή αδένα με τέτοιο τρόπο ώστε αυτός αρχίζει να παράγει και να εκκρίνει μεγάλες ποσότητες θυρεοειδικών ορμονών. Η νόσος αυτή ονομάζεται νόσο του Graves.

Ακόμα, μπορεί η ύπαρξη ενός ή πολλών όζων στον θυρεοειδή να αυξήσουν τη δραστηριότητά τους και αυτόνομα να παράγουν μεγαλύτερη ποσότητα θυρεοειδικών ορμονών. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται τοξική οζώδης βρογχοκήλη.

Πως γίνεται η διάγνωση του υπερθυρεοειδισμού

Η βασικές εξετάσεις που θα πρέπει να γίνουν για την διάγνωση της νόσου είναι:

- Εργαστηριακές εξετάσεις Τ3, Τ4, TSH και αντισώματα υποδοχέων της θυρεοειδοτρόπου ορμόνης (TSI, TRAb, TRAK)

- Υπέρηχος

- Ενδεχομένως σπινθηρογράφημα του θυρεοειδούς