Επικαιρότητα:

Όλα όσα μαρτυρούν τα πόδια μας για την υγεία μας

13 Σεπ. 2017 - 11:37 | Υγεία
Όλα όσα μαρτυρούν τα πόδια μας για την υγεία μας

Υπάρχουν φορές που μια υποκείμενη ασθένεια μπορεί να εκδηλώσει τα σημάδια της σε κάποιο άλλο σημείο.

Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι σημαντικό να μπορούμε να αναγνωρίσουμε αυτά τα σημάδια και να προστατευτούμε. Ιδιαίτερα τα πόδια είναι εξαιρετικά αποκαλυπτικά για την υγεία μας, κυρίως σε ό,τι αφορά τα κυκλοφοριακά προβλήματα και το διαβήτη. Παρακάτω μπορείτε να δείτε κάποια σημάδια των ποδιών που αποκαλύπτουν τι μπορεί να συμβαίνει στην υγεία μας.

Κρύα πόδια, πολλοί ένοχοι

Αν τα πόδια σας είναι πάντα κρύα, ένας από τους λόγους θα μπορούσε να είναι η κακή κυκλοφορία του αίματος. Ένα κυκλοφοριακό πρόβλημα μερικές φορές συνδέεται με το κάπνισμα, την υψηλή αρτηριακή πίεση ή καρδιοπάθειες. Η νευρική βλάβη του μη ελεγχόμενου διαβήτη μπορεί επίσης να κάνει τα πόδια σας να είναι κρύα. Άλλες πιθανές αιτίες περιλαμβάνουν τον υποθυρεοειδισμό και την αναιμία. Ένας γιατρός μπορεί να αναζητήσει τα όποια προβλήματα υπάρχουν στη δική σας περίπτωση. Αν αποκλείσει τα προβλήματα, τότε απλά θα πρέπει να… ζήσετε με τη γνώση ότι έχετε κρύα πόδια!

Πόνος των ποδιών

Όταν τα πόδια σας πονούν μετά από μια κουραστική μέρα, μπορεί να κατηγορείτε γι’ αυτό τα παπούτσια σας. Οκτώ στις 10 γυναίκες θεωρούν πως τα παπούτσια που φορούν μπορούν να τις κάνουν να πονέσουν. Όμως, ο πόνος που δεν προέρχεται από ψηλοτάκουνα μπορεί να προέρχεται από ένα κάταγμα ή μια μικρή ρωγμή σε ένα οστό. Μια πιθανή αιτία μπορεί να είναι μια άσκηση που ήταν πολύ έντονη σε κάποιο σπορ, όπως για παράδειγμα το μπάσκετ ή το τρέξιμο. Ο κίνδυνος αυξάνεται επίσης από την εξασθένηση των οστών που δημιουργεί η οστεοπόρωση.

Κόκκινα, λευκά ή μπλε δάχτυλα

Η νόσος του Raynaud μπορεί να κάνει τα δάχτυλα να ασπρίζουν, στη συνέχεια να γίνονται μπλε, κατόπιν να κοκκινίζουν και τελικά να επιστρέφουν πάλι στο φυσικό τους χρώμα. Η αιτία μπορεί να είναι μια ξαφνική στένωση των αρτηριών, που ονομάζεται αγγειοσπασμός. Το στρες και οι αλλαγές στη θερμοκρασία μπορούν να προκαλέσουν σπασμούς των αγγείων που συνήθως δεν οδηγούν σε άλλα προβλήματα υγείας. Το φαινόμενο Raynaud μπορεί επίσης να σχετίζεται με τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, τη νόσο του Sjogren ή προβλήματα του θυρεοειδούς.

Ο πόνος των τακουνιών

Η πιο κοινή αιτία του πόνου των τακουνιών είναι η πελματιαία απονευρωσίτιδα, φλεγμονή στην πυκνή ινώδη ταινία συνεκτικού ιστού που ξεκινά από τη φτέρνα και εκτείνεται μέχρι τη βάση των δακτύλων. Ο πόνος μπορεί να είναι εντονότερος όταν ξυπνήσετε και ασκήσετε πίεση στο πόδι. Η αρθρίτιδα, η υπερβολική άσκηση, τα παπούτσια που δεν εφαρμόζουν καλά στο πόδι μπορούν επίσης να προκαλέσουν πόνο στη φτέρνα ή και τενοντίτιδα. Λιγότερο κοινές αιτίες είναι μια μόλυνση των οστών, ένας όγκος ή ένα κάταγμα.

Σέρνοντας τα πόδια σας

Μερικές φορές το πρώτο σημάδι ενός προβλήματος είναι μια αλλαγή στον τρόπο βαδίσματος. Ένας ευρύτερος διασκελισμός ή ένα ελαφρύ σύρσιμο του ποδιού. Η αιτία μπορεί να είναι η αργή απώλεια της φυσιολογικής αίσθησης στα πόδια σας που προήλθε από βλάβη περιφερικού νεύρου. Περίπου το 30% αυτών των περιπτώσεων συνδέεται με διαβήτη. Η νευρική βλάβη μπορεί επίσης να οφείλεται σε λοίμωξη, έλλειψη βιταμινών ή και στον αλκοολισμό. Σε πολλές περιπτώσεις ουδείς γνωρίζει τι προκάλεσε τη βλάβη των νεύρων.

Πληκτροδακτυλία

Κάποιες φορές το σχήμα των ποδιών και κυρίως των δαχτύλων αλλάζουν. Τα νύχια είναι συχνά στρογγυλεμένα στην κορυφή και κάνουν καμπύλη προς τα κάτω. Οι μαλακοί ιστοί των τελικών φαλάγγων ενός ή περισσότερων δακτύλων διογκώνονται με συνακόλουθη απώλεια της φυσιολογικής γωνίας ανάμεσα στην επιφάνεια και την κοιλότητα του νυχιού. Η νόσος των πνευμόνων είναι η πιο συχνή αιτία, αλλά επίσης μπορεί αυτή η κατάσταση να προκληθεί από διαταραχές της καρδιακής νόσου, το ήπαρ, το πεπτικό σύστημα ή και ορισμένες λοιμώξεις. Μερικές φορές μπορεί να μην υπάρχει καμία υποκείμενη νόσος αλλά να είναι κληρονομικό.

Πρησμένα Πόδια

Πρόκειται συνήθως για μια προσωρινή ενόχληση που προκαλείται αν στέκεστε όρθιοι για μεγάλο χρονικό διάστημα ή αν έχετε κάνει μια πολύωρη αεροπορική πτήση ή αν είστε έγκυος. Αντίθετα, αν τα πόδια παραμένουν πρησμένα, μπορεί αυτό να είναι ένα σημάδι μιας σοβαρής ιατρικής κατάστασης. Η αιτία μπορεί να είναι η κακή κυκλοφορία, ένα πρόβλημα στο λεμφικό σύστημα ή ένας θρόμβος αίματος. Μια διαταραχή του νεφρού ή η υπολειτουργία του θυρεοειδούς μπορεί επίσης να προκαλέσει οίδημα. Εάν το πρήξιμο είναι επίμονο πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Αίσθηση καψίματος στα πόδια

Μια αίσθηση καψίματος στα πόδια είναι η πιο κοινή μεταξύ των πασχόντων από σακχαρώδη διαβήτη με περιφερική νευρική βλάβη. Μπορεί επίσης να προκαλείται από ανεπάρκεια της βιταμίνης Β, το πόδι του αθλητή (λοίμωξη του ποδιού από μύκητες), χρόνια νεφρική νόσο, κακή κυκλοφορία στα πόδια (περιφερική αρτηριακή νόσος) ή υποθυρεοειδισμό.

Πληγές που δεν επουλώνονται

Οι πληγές που δεν επουλώνονται είναι ένα σημαντικό προειδοποιητικό σημάδι για το διαβήτη. Ο διαβήτης μπορεί να επηρεάσει την αίσθηση των ποδιών, την κυκλοφορία και τη φυσιολογική επούλωση των πληγών. Αυτές οι πληγές είναι επιρρεπείς σε λοιμώξεις. Τα άτομα με διαβήτη πρέπει να πλένουν και να στεγνώνουν τα πόδια τους και να τα ελέγχουν καθημερινά για τυχόν πληγές. Αργή επούλωση των πληγών μπορεί επίσης να προκληθεί από την κακή κυκλοφορία και από καταστάσεις όπως η περιφερική αρτηριοπάθεια.

Πόνος στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού

Η ουρική αρθρίτιδα αποτελεί μια αιτία αιφνίδιου πόνου στο μεγάλο δάκτυλο, που συνοδεύεται από ερυθρότητα και πρήξιμο. Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια άλλη αιτία που μπορεί να προκαλέσει πόνο και πρήξιμο. Εάν η άρθρωση είναι άκαμπτη, αυτό μπορεί να οφείλεται σε δυσκαμψία του μεγάλου δακτύλου, μια επιπλοκή της αρθρίτιδας, όπου αναπτύσσεται άκανθος (εξόγκωμα) του οστού. Τέλος, μπορεί να οφείλεται σε μια ασθένεια που ονομάζεται 1η μεταταρσιοφαλαγγική άρθρωση και είναι μια ασθένεια συχνή σε αθλήματα επαφής, ιδίως μεταξύ των αθλητών που παίζουν σε σκληρές επιφάνειες. Είναι μια ασθένεια που προκαλείται από έναν τραυματισμό στους συνδέσμους γύρω από την άρθρωση.

Πόνος στα μικρότερα δάχτυλα

Εάν αισθάνεστε σαν να περπατάτε πάνω σε μάρμαρο ή αν ο πόνος στο μπροστινό σημείο του πέλματος αντανακλάται στα δάχτυλα, μπορεί να έχετε νεύρωμα Morton, μια πάχυνση του ιστού γύρω από ένα νεύρο, συνήθως μεταξύ του τρίτου και τέταρτου δάκτυλου. Είναι μια κατάσταση οκτώ έως δέκα φορές πιο συχνή στις γυναίκες παρά στους άνδρες. Προκαλείται από τραυματισμό ή υπερβολική πίεση στα δάχτυλα.

Φαγούρα

Η φαγούρα στα πόδια μπορεί να οφείλεται στο «πόδι του αθλητή», μια μυκητιασική λοίμωξη που είναι πιο συχνή σε άνδρες μεταξύ 20 έως 40 ετών. Μπορεί επίσης να οφείλεται σε δερματίτιδα, μια αντίδραση σε χημικές ουσίες ή προϊόντα φροντίδας του δέρματος και μπορεί να προκαλέσει κοκκινίλες και ξηρές περιοχές. Εάν το δέρμα στη συγκεκριμένη περιοχή που έχετε φαγούρα είναι παχύ και έχει εξανθήματα, τότε μπορεί να είναι ψωρίαση που οφείλεται σε υπεραντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Γαμψοδακτυλία

Αυτή η δυσμορφία του άκρου ποδός μπορεί να προκληθεί από σφιχτά παπούτσια που πιέζουν και ερεθίζουν τα δάκτυλα των ποδιών ή από μια ασθένεια που βλάπτει τα νεύρα, όπως ο διαβήτης, ο αλκοολισμός και άλλες νευρολογικές διαταραχές. Τα δάκτυλα των ποδιών είναι λυγισμένα προς τα πάνω, όπως εκτείνονται από το μπροστινό μέρος του ποδιού και στη συνέχεια θα τείνουν προς τα κάτω από τη μέση άρθρωση, μοιάζοντας με γαμψό νύχι. Μπορούν να ανταποκριθούν στις διατάσεις και ασκήσεις των ποδιών, αλλά αν δεν το κάνουν θα χρειαστούν ειδικά παπούτσια ή ακόμα και χειρουργική επέμβαση.

Σπασμοί των ποδιών

Ένας ξαφνικός, οξύς πόνος στο πόδι, είναι το σήμα κατατεθέν ενός μυϊκού σπασμού ή κράμπας, που μπορεί να διαρκέσει πολλά λεπτά. Η υπερκόπωση και η κόπωση των μυών είναι κοινές αιτίες αυτής της κατάστασης. Άλλες αιτίες περιλαμβάνουν κακή κυκλοφορία, αφυδάτωση, ανισορροπία σε κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο ή επίπεδα της βιταμίνης D στον οργανισμό. Τα μεταβαλλόμενα επίπεδα ορμονών της εγκυμοσύνης ή οι διαταραχές του θυρεοειδούς μπορεί να διαδραματίσουν ένα ρόλο. Αν οι σπασμοί είναι συχνοί ή σοβαροί, συμβουλευτείτε ένα γιατρό. Οι ασκήσεις ενδυνάμωσης μπορούν να ανακουφίσουν στο πρόβλημα της μυϊκής κούρασης.

Σκοτεινό σημείο στο πόδι

Έχουμε συνδέσει τον καρκίνο του δέρματος με τον ήλιο κι έτσι συνήθως δεν ελέγχουμε τα πόδια μας για ασυνήθιστα σημάδια. Ωστόσο, το μελάνωμα, η πιο επικίνδυνη μορφή καρκίνου του δέρματος, μπορεί να αναπτυχθεί ακόμα και σε περιοχές που δεν εκτίθενται τακτικά στον ήλιο. Το μελάνωμα μπορεί να εμφανιστεί ακόμα και κάτω από το νύχι και μπορεί να μοιάζει με μελανό σημείο.

Κίτρινα νύχια

Τα νύχια μπορούν να πουν πολλά για τη γενική σας υγεία. Μια μυκητιασική μόλυνση προκαλεί συχνά κίτρινα νύχια. Τα χοντρά κίτρινα νύχια μπορούν επίσης να αποτελούν σημάδι μιας υποκείμενης νόσου, συμπεριλαμβανομένου του λεμφοιδήματος (πρήξιμο που σχετίζεται με το λεμφικό σύστημα), προβλημάτων στους πνεύμονες ή ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Κοιλονυχία

Μερικές φορές ένας τραυματισμός στο νύχι ή η συχνή έκθεση σε διαλύματα που έχουν ως βάση το πετρέλαιο, μπορούν να δημιουργήσουν ένα κοίλο νύχι που έχει σχήμα κουταλιού. Αυτό το ασυνήθιστο σχήμα μπορεί επίσης να το προκαλέσει η έλλειψη σιδήρου.

Λευκά νύχια

Ένας τραυματισμός στο νύχι ή οποιασδήποτε ασθένεια μπορούν να προκαλέσουν λευκές περιοχές στα νύχια. Σε περίπτωση που το σύνολο του νυχιού ή κάποιο σημείο του διαχωριστεί από τη βάση του λόγω κάποιου τραυματισμού, μόλυνσης ή ψωρίασης το νύχι ασπρίζει. Εάν το νύχι είναι άθικτο και το μεγαλύτερο μέρος του είναι άσπρο, τότε αυτό μπορεί να είναι σημάδι μιας πιο σοβαρής κατάστασης, όπως η ηπατική νόσος, η συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια ή ο διαβήτης. Συζητήστε με το γιατρό σας για τυχόν ανησυχίες σας.

 

medinova