Επικαιρότητα:

Λοιμώδης μονοπυρήνωση: Τι είναι η νόσος που κολλάει με ένα αθώο φιλί!

16 Σεπ. 2017 - 08:50 | Υγεία
Λοιμώδης μονοπυρήνωση: Τι είναι η νόσος που κολλάει με ένα αθώο φιλί!

Την αποκαλούν και «νόσο του φιλιού» και όχι άδικα αφού μπορεί να μεταδοθεί με ένα φιλί…

Ο λόγος για τη λοιμώδη μονοπυρήνωση, η οποία προκαλείται από έναν ιό που μοιάζει με αυτόν του ιού του έρπητα και μεταδίδεται κυρίως με το φιλί.

Το γεγονός ότι πολλά από τα συμπτώματά της μοιάζουν με εκείνα του απλού κρυολογήματος αρκετά συχνά υποδιαγνώσκεται. Η τελική διάγνωση γίνεται με κλινική εξέταση και με ειδικές εξετάσεις αίματος.

Οι πάσχοντες μπορούν να μεταδώσουν τον ιό για μια περίοδο αρκετών μηνών (τουλάχιστον 6), αφού και μετά την υποχώρηση των συμπτωμάτων ο ιός παραμένει στη στοματική κοιλότητα.

Υπολογίζεται ότι, μόνο το 10% των παιδιών που μολύνονται, εκδηλώνουν την νόσο ενώ τα περισσότερα περιστατικά της λοιμώδους μονοπυρήνωσης, εμφανίζονται στην ομάδα ηλικιών 15-24 ετών.

Συμπτώματα

-Κόπωση

-Εξάντληση

-Αδιαθεσία

-Ανορεξία

-Πυρετός

-Πονόλαιμος (φαρυγγίτιδα)

-Διόγκωση των αδένων

-Διόγκωση συκωτιού και σπλήνα

Η διάγνωση γίνεται με κλινική εξέταση και με ειδικές εξετάσεις αίματος.

Αντιμετώπιση

Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για την καταπολέμηση του ιού της λοιμώδους μονοπυρήνωσης. H ασθένεια περιορίζεται μόνη της, χωρίς φάρμακα, και τα συμπτώματα υποχωρούν περίπου σε 1-3 εβδομάδες από την εμφάνισή τους.

Συστήνεται ξεκούραση και αποφυγή των έντονων δραστηριοτήτων και παρακολούθηση από το γιατρό έως την πλήρη υποχώρηση όλων των συμπτωμάτων.