Μήπως η ώρα που τρώτε παίζει ρόλο στην απώλεια βάρους;

21 Σεπ. 2017 - 06:08 | Διατροφή
Μήπως η ώρα που τρώτε παίζει ρόλο στην απώλεια βάρους;

Έχουμε ακούσει πολλά για το φαγητό το βράδυ και το κατά πόσο παίζει ρόλο στην ένδειξη της ζυγαριάς, από το ότι πρέπει να τρώμε πιο ελαφριά, πρέπει να περνούν 2,5 ώρες πριν τον ύπνο, μέχρι και το ότι δεν παίζει ρόλο τι ώρα θα φάμε, αρκεί να έχουμε προσέξει τις συνολικές θερμίδες της ημέρας. Τι υποστηρίζουν, ό0μως, τα νέα ευρήματα;

Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός συνηθειών που μπορεί να έχουμε καθημερινά και να μας φορτώνουν με θερμίδες και βάρος, από το να πίνουμε 2 μπουκάλια μπίρα, μέχρι να μην κοιμόμαστε αρκετά. Μέσα σε όλα, όμως, υπάρχει και κάτι που μπορούμε να ελέγξουμε πιο εύκολα, σύμφωνα με νέα ευρήματα που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο SLEEP 2017.

Όπως φαίνεται, όσοι συνηθίζουν να τρώνε βραδινό αργά το βράδυ, αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης παχυσαρκίας στο μέλλον, ακόμη κι αν δεν τρώνε παραπάνω απ’ όσο θα έτρωγαν νωρίτερα.

Για τη μελέτη που πραγματοποιήθηκε σχετικά με τις ώρες των γευμάτων, οι ερευνητές δημιούργησαν δύο συνθήκες: γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας που περιλάμβαναν τα τρία κύρια γεύματα και δυο σνακ ενδιάμεσα, από τις 8 το πρωί μέχρι τις 7 το απόγευμα, και τα ίδια γεύματα, με τη διαφορά ότι καταναλώνονταν πιο αργά μέσα στην ημέρα, από τις 12 το μεσημέρι έως τις 11 το βράδυ. Όλοι οι συμμετέχοντες παρουσίαζαν υγιή Δείκτη Μάζας Σώματος (BMI) και στο πλαίσιο της μελέτης κατανάλωναν τις ίδιες τροφές, ενώ κοιμόντουσαν περίπου 7 ώρες καθημερινά. Και στις δύο ομάδες δόθηκε ταυτόχρονα και πρόγραμμα fitness.

Έπειτα από 18 εβδομάδες, φάνηκε πως όσοι έτρωγαν αργά μέσα στην ημέρα, παρουσίαζαν αύξηση βάρους, πιο αργό μεταβολισμό και αύξηση στα επίπεδα ινσουλίνης και χοληστερόλης, κάτι που δεν παρουσιάστηκε στην ομάδα όσων έτρωγαν νωρίς.

Το φαγητό αργά μέσα στην ημέρα σχετίστηκε επίσης με το μεταβολισμό λιγότερων λιπιδίων και περισσότερων υδατανθράκων, όπως ανέφερε η επικεφαλής της μελέτης, Namni Goel, PhD, στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια. Η μελέτη παρέχει μερικές από τις πρώτες πειραματικές αποδείξεις που φανερώνουν ότι όσο καθυστερούμε τα γεύματά μας, τόσο περισσότερο αυξάνεται η πρόσληψη βάρους και δημιουργείται αρνητικό προφίλ στο μεταβολισμό, στο βάρος, στις ορμόνες κ.ο.κ.

Η επικεφαλής, μάλιστα, δήλωσε ότι περιμένει μεγαλύτερες επιδράσεις σε ανθρώπους που είναι ήδη παχύσαρκοι ή έχουν μεταβολικό σύνδρομο, ακολουθώντας το πλάνο διατροφής που θέτει τα γεύματα πιο αργά.

Η έλλειψη ύπνου μπορεί να αυξήσει το βάρος, αλλά σύμφωνα με αυτή τη μελέτη φαίνεται ότι η ώρα των γευμάτων μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο, γι’ αυτό φροντίστε να μην καθυστερείτε το βραδινό σας.

Οι ερευνητές δεν έχουν ακόμη κατανοήσει πλήρως γιατί οι μεταβολικοί ρυθμοί επηρεάζονται όταν τρώμε αργότερα, αλλά ξέρουν ότι όσοι παλεύουν με αϋπνίες ή κοιμούνται ακανόνιστες ώρες λόγω δουλειάς, επηρεάζονται περισσότερο από τις συνέπειες των αργοπορημένων γευμάτων.

Χρειάζεται, βεβαίως, περαιτέρω έρευνα μεγαλύτερης κλίμακας, με περισσότερους συμμετέχοντες και συνθήκες, αλλά προς το παρόν η Dr. Goel συστήνει να μην καθυστερούμε το διατροφικό μας πρόγραμμα, ξεκινώντας με πρωινό στις 8 π.μ.. Ακόμη κι αν δεν μπορούμε να το τηρήσουμε καθημερινά, καλό είναι να το προσπαθήσουμε στο 80% της καθημερινότητάς μας, για ένα πιο υγιές βάρος.