Βρέθηκε ο τάφος του Άγιου Βασίλη;

06 Οκτ. 2017 - 05:49 | Συμβαίνει γύρω μας
Βρέθηκε ο τάφος του Άγιου Βασίλη;

Μία ανακάλυψη που «σβήνει» τα παιδικά χριστουγεννιάτικα όνειρά μας, έκαναν Τούρκοι αρχαιολόγοι, καθώς υποστηρίζουν πως βρήκαν το μέρος όπου έχει ταφεί ο Άγιος Βασίλης και, για την ακρίβεια, ο… εμπνευστής του.

Τα στοιχεία που κάνουν τον γύρο του κόσμου προέρχονται από τις αρχαιολογικές εργασίες που έγιναν κάτω από την εκκλησία του Αγίου Νικολάου στην επαρχία Ντεμρέ της Αττάλειας, όπου εκτιμάται ότι γεννήθηκε ο άγιος.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες φαίνεται πως εντόπισαν το πιθανό σημείο ταφής του αγίου από τον οποίο προέκυψε ο μύθος του Άι Βασίλη. Ο Άγιος Νικόλαος, που έζησε τον 4ο αιώνα, είχε αφιερωθεί στις δωρεές και τη βοήθεια προς τους φτωχούς, δημιουργώντας τον μύθο του γενειοφόρου αγίου των χριστουγέννων (σ.σ του Sinterklaas που άρχισε από την Ολλανδία και διαδόθηκε ως Santa Claus στις ΗΠΑ μέσω των Ολλανδών αποίκων).

«Έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα αλλά η πραγματική δουλειά ξεκινάει τώρα. Θα φτάσουμε στο σημείο και ίσως βρούμε άθικτο το σώμα του αγίου Νικολάου», δήλωσε ο επικεφαλής τοπογραφίας και μνημείων της περιοχής, Cemil Karabayram.

Οι εργασίες αποκατάστασης της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου στο Ντεμρέ είναι σε εξέλιξη εδώ και αρκετά χρόνια. Ο ναός  είναι κάτω από τη σύγχρονη εκκλησία και βρέθηκε με ραντάρ, ενώ, αν και είναι άθικτος, παραμένει απρόσιτος λόγω της παρουσίας πέτρινων ανάγλυφων και ψηφιδωτών. Οι εργασίες ανασκαφής θα δώσουν την δυνατότητα στους ερευνητές να αποκτήσουν πρόσβαση κάτω από την εκκλησία για να διαπιστωθεί αν υπάρχει το σώμα του αγίου, καθώς κάποιοι υποστηρίζουν ότι ναυτικοί μετέφεραν τα λείψανα από το Ντεμρέ στην βασιλική ου Αγίου Νικολάου στο Μπάρι της Ιταλίας.