Επικαιρότητα:

Διατροφή 7 ημερών για να προλάβετε το χειμωνιάτικο κρυολόγημα!

20 Νοε 2017 - 12:23 | Υγεία
Διατροφή 7 ημερών για να προλάβετε το χειμωνιάτικο κρυολόγημα!

To χειμωνιάτικο κρυολόγημα βρίσκεται προ των πυλών, τώρα που ο καιρός αλλάζει! Εάν τις κρύες χειμωνιάτικες μέρες το μόνο που θέλετε είναι να παραγγείλετε το αγαπημένο σας φαγητό «απ’ έξω», ίσως ήρθε η ώρα να το ξανασκεφτείτε. Έχετε ακούσει φίλους ή γνωστούς να σας λένε πως από τότε που άλλαξαν τη διατροφή τους δεν έχουν αρρωστήσει ούτε μία φορά; Το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου είναι ιδιαιτέρως πολύπλοκο. Για το λόγο αυτό η επίδραση που έχουν τα θρεπτικά συστατικά της διατροφής στους αμυντικούς μηχανισμούς δεν είναι εύκολο να αξιολογηθεί.

Που θα πρέπει να δώσετε έμφαση;

H ισορροπημένη διατροφή δεν μπορεί να σας αποτρέψει από το να «κολλήσετε» έναν παθογόνο μικροοργανισμό. Οι σωστές διατροφικές επιλογές είναι όμως ικανές να μειώσουν τη διάρκεια του κρυολογήματος ή της γρίπης, καθώς και την ένταση των συμπτωμάτων. Η διατροφή ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό προσφέροντας ενέργεια, πρωτεΐνες, βιταμίνες και άλλα συστατικά. Την ίδια στιγμή ακολουθώντας το σωστό διαιτολόγιο καταφέρνετε να υποστηρίξετε τη λειτουργία οργάνων που καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τη δραστηριότητα του ανοσοποιητικού.

Αποφύγετε να πάρετε επιπλέον κιλά το χειμώνα.

Τα ωφέλιμα λιπαρά των ψαριών (γαύρος, σαρδέλα, σκουμπρί, πέστροφα), των ξηρών καρπ ών και της σόγιας, είναι απ αραίτητα για τη σύνθεση σημαντικών αμυντικών κυττάρων.

Ο γαστρεντερικός σωλήνας είναι το πρώτο και μεγαλύτερο «φρούριο» της άμυνας του σώματος. Η ενίσχυση του γαστρεντερικού επιτυγχάνεται με καλούς μικροοργανισμούς π ου ζουν στο έντερο. Οι τελευταίοι ονομάζονται προβιοτικά και θα τους βρείτε στο γιαούρτι και στο κεφίρ.

Δώστε έμφαση σε τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες. Οι μηχανισμοί του ανοσοποιητικού βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην παραγωγή δραστικών πρωτεϊνικών συστατικών.

Τα φρούτα και τα λαχανικά δεν περιέχουν μόνο βιταμίνη C, αλλά και αντιοξειδωτικά συστατικά που μειώνουν κάθε είδους στρες.

Η βιταμίνη D και ο ψευδάργυρος ενισχύουν τα μονοπάτια του ανοσοποιητικού συστήματος.

Επτά  ημέρες για να προλάβετε το χειμωνιάτικο κρυολόγημα!


Δευτέρα

  • Ξεκινήστε δυναμικά την ημέρα σας με ένα πρωινό με γιαούρτι πλούσιο σε προβιοτικά.
  • Προσθέστε διάφορα φρέσκα και αποξηραμένα φρούτα για extra αντιοξειδωτική προστασία!
  • Ξεκινήστε την εβδομάδα βάζοντας στόχο να μην ξεχνάτε καθημερινά το συμπλήρωμα διατροφής για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού που σας ταιριάζει!

Τρίτη

  • Ετοιμάστε μία λαχταριστή σαλάτα με λαχανικά από όλο το φάσμα του ουράνιου τόξου! Μην ξεχάσετε να προσθέσετε μερικά καρύδια για τα ωμέγα 3 που περιέχουν!
  • Έχετε πάντα μαζί σας ένα μπουκαλάκι νερό, καθώς η ξηρή χειμωνιάτικη ατμόσφαιρα σας αφυδατώνει.

Τετάρτη

Βρίσκεστε στη μέση της εβδομάδας και αισθάνεστε ήδη πολύ κουρασμένοι; Ετοιμάστε μία ζεστή σούπα με φρέσκα λαχανικά εποχής που θα σας τονώσει και θα σας δώσει πολλά θρεπτικά συστατικά.
Δοκιμάστε να ελέγξετε το μέγεθος της μερίδας του βραδινού γεύματος. Οι επιπλέον θερμίδες που καταναλώνονται σε στιγμές «χαλάρωσης» είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνες για τα επιπλέον κιλά του χειμώνα.

Πέμπτη

Εάν η εβδομάδα εξελίχθηκε δύσκολα και συννεφιασμένα, βάλτε στο πρωινό σας μία μπανάνα που θα δώσει ώθηση στα επίπεδα σεροτονίνης στο σώμα!
Ετοιμάστε ένα ζεστό ποτήρι τσάι ή γάλα με μέλι που καταπραΰνει τον ερεθισμένο λαιμό.

Παρασκευή

Αντισταθείτε στη χαλαρότητα της Παρασκευής με υδατάνθρακες πλούσιους σε φυτικές ίνες και φτωχούς σε ζάχαρη!
Ενισχύστε το φυσικό χυμό πορτοκάλι με επιπλέον βιταμίνες που βρίσκονται στα καρότα, στα ακτινίδια και στα κατεψυγμένα μούρα!

Σάββατο

Το σαββατοκύριακο έχετε σίγουρα περισσότερο χρόνο να μαγειρέψετε!
Επιλέξτε ένα κομμάτι ψάρι και ετοιμάστε το με πολλά μπαχαρικά που έχουν υπέροχη γεύση και αντιμικροβιακή δράση!  Βγείτε μία βόλτα στον ήλιο για να συνθέσετε την ημερήσια δόση της ανοσο- ενισχυτικής βιταμίνης D!

Κυριακή

Το παραδοσιακό Κυριακάτικο ψητό κρέας στο φούρνο είναι εξαιρετική πηγή ψευδαργύρου! Οι πατάτες που το συνοδεύουν χαρίζουν μία γερή δόση βιταμίνης C!
Απολαύστε έναν καλό μεσημεριανό ύπνο και τονώστε την άμυνα του οργανισμού.

Μαζί με τις παραπάνω διατροφικές συμβουλές τον «κύκλο της πρόληψης» του χειμωνιάτικου κρυολογήματος κλείνουν: το καλό πλύσιμο των χεριών, ο εμβολιασμός, η αποφυγή μετάδοση, ο καλός ύπνος και η φυσική δραστηριότητα.

Πηγή: healthview.gr