Επικαιρότητα:

Γρίπη: Οι θανάσιμοι κίνδυνοι μήνες μετά την ανάρρωση

06 Δεκ. 2017 - 07:42 | Υγεία
Γρίπη: Οι θανάσιμοι κίνδυνοι μήνες μετά την ανάρρωση

Ακόμη και μήνες μετά την ανάρρωση από γρίπη, οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας διατρέχουν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία και τη ζωή τους.

Σύμφωνα με τον καθηγητή προληπτικής ιατρικής και λοιμώξεων στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Βάντερμπιλτ στο Νάσβιλ του Τενεσσί, Δρ. Γουίλιαμ Σάφνερ, η γρίπη και τα συμπτώματα με τα οποία εκδηλώνεται, όπως ο πυρετός, οι μυϊκοί πόνοι και η γενική αδιαθεσία, πυροδοτούν τη συστηματική φλεγμονώδη αντίδραση του οργανισμού.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού ή αναπηρίας.

Λίγοι το γνωρίζουν, αλλά δύο εβδομάδες έως και ένα μήνα μετά την ανάρρωση από γρίπη, οι άνθρωποι διατρέχουν τριπλάσιο έως πενταπλάσιο κίνδυνο εκδήλωσης καρδιακής προσβολής και διπλάσιο έως τριπλάσιο κίνδυνο εγκεφαλικού, υπογραμμίζει ο καθηγητής.

«Κανείς δεν θέλει να υποστεί καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο, οπότε προλαμβάνοντας τη γρίπη, αποτρέπει αυτή τη φλεγμονώδη αντίδραση και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των εγκεφαλικών επεισοδίων και καρδιακών προσβολών», είπε ο Σάφνερ.

Πάνω από τις μισές νοσηλείες που σχετίζονται με τη γρίπη και πάνω από το 80% των θανάτων λόγω γρίπης, αφορούν ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, γι’ αυτό και είναι κρίσιμο να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για την πρόληψή της.

«Έχουμε στη διάθεσή μας κάποια εμβόλια που είναι ειδικά σχεδιασμένα για χρήση σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι προκαλούν ενισχυμένη ανοσολογική απόκριση σε αυτόν τον πληθυσμό», δήλωσε ο Σάφνερ.

Ο καθηγητής τονίζει ότι η γρίπη λειτουργεί όπως το φαινόμενο του ντόμινο στους ηλικιωμένους.

«Η γρίπη μπορεί να πάρει ένα άτομο που είναι λειτουργικό στην κοινωνία και να το κάνει πολύ άρρωστο, αλλά ακόμη και αν αναρρώσει, μπορεί να μην επιστρέψει ποτέ στο ίδιο επίπεδο λειτουργικότητας με αυτό που είχε πριν αρρωστήσει. Η γρίπη μοιάζει με το πρώτο ντόμινο που αφού πέσει αρχίζει να σπρώχνει τους ασθενείς προς την ανικανότητα», πρόσθεσε.