Τάρτα Tatin : Eνα «λάθος» που κέρδισε εκατομμύρια θαυμαστές

14 Δεκ. 2017 - 08:07 | Συνταγές
Τάρτα Tatin : Eνα «λάθος» που κέρδισε εκατομμύρια θαυμαστές

Είναι ίσως από τις πιο ενδιαφέρουσες ιστορίες, αφού από ένα φαινομενικά «μοιραίο λάθος» προέκυψε μία λατρεμένη συνταγή. Σύμφωνα με την παράδοση, η ιστορία έχει τις ρίζες της στα τέλη του 19ου αιώνα. Οι δύο αδελφές «Τατίν», συντηρούσαν το οικογενειακό τους πανδοχείο στην πόλη Lamotte-Beuvron και είχαν κατορθώσει να διαδώσουν τη φήμη της επιχείρησής τους, χάρις στην ξακουστή σπεσιαλιτέ τους, την τάρτα μήλου.

Ο θρύλος λέει ότι μια μέρα, η μία από τις αδελφές «χάζεψε» για λίγο, με αποτέλεσμα τα μήλα να καραμελώσουν στο πάνω μέρος. Η «δαιμόνια» Καρολίν, δεν το έβαλε κάτω! Για να μην αναγκαστεί να πετάξει την τάρτα στα σκουπίδια και να αφήσει τους πελάτες χωρίς επιδόρπιο, άπλωσε τα σκουρόχρωμα πλέον μήλα στο σκεύος που την έψηνε και τα σκέπασε με τη ζύμη. Φούρνισε την ανάποδη τάρτα και την έψησε κανονικά!

Η πρώτη αντίδραση των πελατών ήταν αμήχανη μπροστά στη θέα ενός γλυκού που έβλεπαν για πρώτη φορά. Η γεύση και η μυρωδιά του καραμελωμένου μήλου, ωστόσο, κέρδισε με την πρώτη τον ουρανίσκο τους! Από τότε, η τάρτα Tatin έχει κερδίσει τη δική της μοναδική θέση στην παγκόσμια γαστρονομία.

Υλικά

Για τη ζύμη

200 γραμμάρια αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)

100 γραμμάρια βούτυρο

30 γραμμάρια ζάχαρη

λίγο αλάτι

δύο αυγά

Για τη γέμιση:

1½ κιλό μήλα (κόκκινα και γλυκά ή γκόλντεν)

150 γραμμάρια ζάχαρη

80 γραμμάρια φρέσκο βούτυρο

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι και προσθέτουμε το βούτυρο κομμένο σε μικρά κομμάτια. Τα τρίβουμε με υπομονή μέχρι να γίνει όλη η ζύμη σαν ψίχουλα ίδιου μεγέθους και υφής.

Μόλις είναι έτοιμα, προσθέτουμε τα αυγά και ζυμώνουμε πολύ γρήγορα μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά.

Πλάθουμε τη ζύμη σε σχήμα μπάλας και την πατάμε για να πλατύνει. Αν στο μεταξύ διαπιστώσουμε πως παραείναι σφιχτή, προσθέτουμε μία κουταλιά της σούπας νερό. Την τυλίγουμε σε μεμβράνη τη ζύμη και την αφήνουμε στο ψυγείο για περίπου 40 λεπτά.

Στο μεταξύ, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.

Ρίχνουμε τη ζάχαρη στη φόρμα που θα χρησιμοποιήσουμε και ακουμπάμε τη φόρμα πάνω στο αναμμένο μάτι της κουζίνας. Την αφήνουμε να λιώσει μέχρι να ξανθύνει. Όταν έχει λιώσει πια τελείως, προσθέτουμε το βούτυρο και, αφού με τη σειρά του διαλυθεί και αυτό, προσθέτουμε τα μήλα, που προηγουμένως τα έχουμε καθαρίσει και κόψει σε τέταρτα. Τα απλώνουμε στον πάτο του σκεύους που θα ψήσουμε την τάρτα - σε κυκλικό σχήμα : το ένα να μισοσκεπάζει το άλλο, ξεκινώντας από τις άκρες της φόρμας και τελειώνοντας στο κέντρο. Όσα κενά δημιουργηθούν, τα καλύπτουμε με κομμάτια μήλου και, μόλις ροδίσουν, βγάζουμε το σκεύος από τη φωτιά.

Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την ανοίγουμε σε πλάτος λίγο μεγαλύτερο από της φόρμας. Σκεπάζουμε τα μήλα και το κομμάτι που περισσεύει περιμετρικά, το γυρίζουμε και το εφαρμόζουμε στις άκρες του σκεύους. Τρυπάμε σε κάποια σημεία τη ζύμη με το πηρούνι και ψήνουμε την τάρτα για περίπου 45 λεπτά στην ίδια θερμοκρασία. Όταν πάρει χρυσαφί χρώμα, την βγάζουμε και την αφήνουμε να κρυώσει για περίπου ακόμα 15 λεπτά. Όχι παραπάνω, γιατί η συγκεκριμένη τάρτα σερβίρεται ζεστή. Για να τη βγάλουμε σωστά από τη φόρμα, ακουμπάμε πάνω στη φόρμα την πιατέλα που θα την σερβίρουμε και την αναποδογυρίζουμε.

Η έξοχη αυτή τάρτα συνοδεύεται καταπληκτικά με χειροποίητη σαντιγύ, αλλά και με φρούτα, παγωτό κα.

Πηγή: tasty-day