Επικαιρότητα:

Θρόμβος: Ποια συμπτώματα προκαλεί αν βρίσκεται στο πόδι, στην καρδιά, στον εγκέφαλο

12 Ιαν. 2018 - 18:03 | Υγεία
Θρόμβος: Ποια συμπτώματα προκαλεί αν βρίσκεται στο πόδι, στην καρδιά, στον εγκέφαλο

Ένας θρόμβος σχηματίζεται στο σώμα σαν αποτέλεσμα της πήξης του αίματος. Είναι απαραίτητος ή και σωτήριος σε περίπτωση τραυματισμού, καθώς αποτρέπει την ανεξέλεγκτη αιμορραγία, ωστόσο όταν σχηματίζεται μέσα σε μια φλέβα μπορεί να αποδειχτεί απειλητικός για τη ζωή.

Όταν οι θρόμβοι εντοπίζονται εντός των φλεβών, η κατάσταση αυτή είναι γνωστή στον ιατρικό χώρο ως φλεβική θρομβοεμβολή (VTE). Τα συμπτώματα που προκαλεί η φλεβική θρομβοεμβολή ποικίλλουν και εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το ακριβές σημείο του σώματος στο οποίο εντοπίζεται ο θρόμβος.

- Στο πόδι

Όταν ο θρόμβος σχηματίζεται σε κάποια από τις βασικές φλέβες του σώματος, τότε η κατάσταση ονομάζεται εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση (DVT). Τέτοιοι θρόμβοι είναι συχνότεροι στα κάτω άκρα ή στην περιοχή των γοφών. Ο ίδιος ο θρόμβος δεν είναι επικίνδυνος, ωστόσο αν αποσπαστεί και κατευθυνθεί στους πνεύμονες υπάρχει αυξημένος κίνδυνος πνευμονικής εμβολής.

Τυπικά συμπτώματα της ύπαρξης θρόμβου στο πόδι είναι τα εξής:

- πρήξιμο

- κοκκίνισμα

- πόνος

- ευαισθησία

Πιο πιθανή θεωρείται η ύπαρξη θρόμβου αν τα παραπάνω συμπτώματα εκδηλώνονται μόνο σε ένα από τα δύο πόδια κι αυτό γιατί είναι πιο σύνηθες να υπάρχει θρόμβος μόνο στο ένα πόδι παρά και στα δύο ταυτόχρονα.

Ο πόνος που προκαλεί ένας θρόμβος στο πόδι μοιάζει με αυτόν μιας ισχυρής μυϊκής κράμπας. Αν επιδεινώνεται λόγω της άσκησης και υποχωρεί με την ξεκούραση είναι πιο πιθανό να οφείλεται σε κακή κυκλοφορία του αίματος στα άκρα παρά σε θρόμβο.

Όσο για το πρήξιμο, αν δεν υποχωρεί με την ανύψωση του ποδιού ή τον πάγο, τότε ενδεχομένως υποδεικνύει την ύπαρξη θρόμβου. Αν ο πάγος παρέχει ανακούφιση, το πρήξιμο μάλλον οφείλεται σε μυϊκό τραυματισμό.

Σε περίπτωση θρόμβωσης, είναι επίσης πολύ πιθανό να παρατηρηθεί τοπική άνοδος της θερμοκρασίας στο πόδι, με το σύμπτωμα μάλιστα να επιδεινώνεται όσο μεγαλώνει ο θρόμβος. Συνδυαστικά, εκδηλώνεται συχνά τοπικό κοκκίνισμα ή μελάνιασμα του δέρματος.

- Στην καρδιά

Ένας θρόμβος που σχηματίζεται σε αρτηρία της καρδιάς και εμποδίζει την ομαλή κυκλοφορία του αίματος μπορεί να προκαλέσει έμφραγμα ή, σε περίπτωση που αποσπαστεί και μετακινηθεί στους πνεύμονες, πνευμονική εμβολή. Και στις δύο περιπτώσεις ο θρόμβος είναι απειλητικός για τη ζωή και τα συμπτώματα που εκδηλώνονται είναι παρόμοια.

Ο πόνος στο στήθος είναι ένα σύμπτωμα που δεν πρέπει να αγνοήσετε, είναι όμως δύσκολο να ερμηνευτεί σωστά, αφού, εκτός από έμφραγμα ή πνευμονική εμβολή, μπορεί να δείχνει και κάτι πιο αθώο, όπως δυσπεψία.

Σε περίπτωση πνευμονικής εμβολής, ο πόνος είναι οξύς και επιδεινώνεται με την αναπνοή. Συχνά συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα, κυρίως:

- αιφνίδια δύσπνοια

- ταχυπαλμία

-βήχα

Από την άλλη, όταν η ενόχληση μοιάζει περισσότερο με ένα αίσθημα βάρους στο στήθος, πιθανότερο σενάριο είναι κάποια καρδιακή επιπλοκή, όπως το έμφραγμα ή η στηθάγχη. Ο πόνος του εμφράγματος εντοπίζεται συνήθως κεντρικά στο στήθος και πολλές φορές ακτινοβολεί προς τα αριστερά στο χέρι, στον ώμο ή στο σαγόνι.

- Στον εγκέφαλο

Οι θρόμβοι που σχηματίζονται στην καρδιά ή στις καρωτίδες αρτηρίες του λαιμού μπορεί να μετακινηθούν στον εγκέφαλο, προκαλώντας εγκεφαλικό επεισόδιο. Τα κυριότερα συμπτώματα ενός εγκεφαλικού είναι:

- αδυναμία ή μούδιασμα στη μία πλευρά του σώματος

- διαταραχές της όρασης

- δυσκολίες στην ομιλία

- διαταραχές της βάδισης

- πνευματική σύγχυση

Το εγκεφαλικό αποτελεί επείγουσα κατάσταση που απαιτεί άμεσα μετάβαση στο πλησιέστερο νοσοκομείο ώστε να αποφευχθούν μακροχρόνιες επιπλοκές στην όραση, την ομιλία ή τη βάδιση.

Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν υποψιάζεστε την ύπαρξη θρόμβου σε κάποιο σημείο του σώματος. Ο έγκαιρος εντοπισμός του και η χορήγηση της κατάλληλης θεραπείας μπορεί να αποτρέψει μακροπρόθεσμες βλάβες και αναπηρίες.