Επικαιρότητα:

Μικροεγκεφαλικό vs. αθόρυβο εγκεφαλικό: Οι διαφορές που πρέπει να γνωρίζετε

12 Ιαν. 2018 - 19:12 | Υγεία
Μικροεγκεφαλικό vs. αθόρυβο εγκεφαλικό: Οι διαφορές που πρέπει να γνωρίζετε

Η μερική παράλυση του προσώπου, η διαταραχή της ομιλίας και η σύγχυση είναι τα τυπικά συμπτώματα που συνοδεύουν ένα εγκεφαλικό επεισόδιο.

Οι περισσότεροι γνωρίζουν τι είναι το ισχαιμικό και το αιμορραγικό εγκεφαλικό, οι δύο βασικότεροι και πιο επικίνδυνοι τύποι εγκεφαλικού επεισοδίου. Υπάρχει όμως και το λεγόμενο μίνι εγκεφαλικό ή μικροεγκεφαλικό (παροδικό ισχαιμικό αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο) και το αθόρυβο εγκεφαλικό, δύο πιο ήπιες μορφές εγκεφαλικού που μπορεί να μην αντιληφθούμε καν.

Εγκεφαλικό ονομάζεται γενικώς ένα επεισόδιο κατά το οποίο διαταράσσεται η παροχή αίματος σε κάποιο τμήμα του εγκεφάλου.

Όταν τα συμπτώματα του εγκεφαλικού είναι εξαιρετικά ήπια, ονομάζεται μικροεγκεφαλικό. Όταν το εγκεφαλικό δεν εκδηλώνεται με εμφανή συμπτώματα, δεν προκαλεί διαταραχές στη φυσιολογική λειτουργία ή το επεισόδιο δεν αποτυπώνεται στη μνήμη του ασθενούς, πρόκειται για το λεγόμενο αθόρυβο εγκεφαλικό.

Το αθόρυβο εγκεφαλικό μπορεί να προκαλέσει μόνιμες βλάβες στον εγκέφαλο. Τα επαναλαμβανόμενα επεισόδια είναι πιθανό να οδηγήσουν σε προβλήματα μνήμης και νοητικής επεξεργασίας και να αυξήσουν τον κίνδυνο για εκδήλωση ισχαιμικού/αιμορραγικού εγκεφαλικού στο μέλλον.

Μόνο η εγκεφαλική απεικόνιση μπορεί να επιβεβαιώσει αν έχει προηγηθεί αθόρυβο εγκεφαλικό. Τα μόνα σημάδια που προδίδουν το αθόρυβο εγκεφαλικό είναι τα ήπια προβλήματα μνήμης και η ελαφριά δυσκολία προσανατολισμού.

Από την άλλη, το μικροεγκεφαλικό θεωρείται «προειδοποιητικό» –σαν ένας προσεισμός πριν από ένα μεγάλο σεισμό– και δεν προκαλεί μόνιμες βλάβες στον εγκέφαλο. Τα συμπτώματά του είναι όμοια με αυτά του κανονικού εγκεφαλικού, είναι όμως πολύ πιο ήπια σε ένταση:

- μούδιασμα ή χαλάρωση στη μία πλευρά του προσώπου

- αδυναμία ή μούδιασμα στο χέρι ή το πόδι

- δυσνόητη ομιλία

- δυσκολία κατανόησης/αιφνίδια σύγχυση

- αιφνίδια απώλεια ισορροπίας ή συντονισμού

- αιφνίδιος, ισχυρός πονοκέφαλος

Η σωστή διαχείριση της αρτηριακής πίεσης, της χοληστερίνης και του σακχάρου, η υγιεινή διατροφή, η διατήρηση του σωματικού βάρους στα όρια του φυσιολογικού και η συστηματική γυμναστική είναι τα βασικά μέτρα προστασίας που πρέπει να πάρετε ενάντια σε κάθε τύπο εγκεφαλικού.