Επικαιρότητα:

Καρκίνος στο έντερο: Η διατροφή που αυξάνει τον κίνδυνο κατά 33%. Τι να τρώτε και τι να αποφεύγετε

19 Ιαν. 2018 - 12:03 | Υγεία
Καρκίνος στο έντερο: Η διατροφή που αυξάνει τον κίνδυνο κατά 33%. Τι να τρώτε και τι να αποφεύγετε

 Ο καρκίνος του εντέρου είναι ο τέταρτος πιο κοινός τύπος καρκίνου στις ΗΠΑ.

Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία εκτιμά ότι εντός του 2018 θα υπάρξουν 137.250 νέα κρούσματα της ασθένειας.

Είναι επίσης η δεύτερη πιο θανατηφόρα μορφή καρκίνου, καθώς σκοτώνει πάνω από 50.000 Αμερικανούς κάθε χρόνο.

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι συγκεκριμένες τροφές μπορούν να δημιουργήσουν φλεγμονή στον οργανισμό.

Η φλεγμονή παίζει ρόλο στην ανάπτυξη καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του εντέρου, ο οποίος αφορά τον καρκίνο του παχέος εντέρου και τον καρκίνο του ορθού.

Μια δίαιτα πλούσια σε επεξεργασμένα τρόφιμα και κόκκινο κρέας, επεξεργασμένα δημητριακά και αναψυκτικά, αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου κατά 33%, προειδοποιεί νέα έρευνα.

Τα τρόφιμα και τα ποτά που αναφέρονται στη μελέτη είναι γνωστό ότι προκαλούν φλεγμονή, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου στο έντερο. Ο κίνδυνος είναι ακόμη μεγαλύτερος για τους υπέρβαρους και παχύσαρκους άνδρες και τις αδύνατες γυναίκες, καθώς επίσης και για τους άνδρες και τις γυναίκες που δεν πίνουν αλκοόλ, σύμφωνα με τη μελέτη του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.

Η μελέτη παρακολούθησε 121.050 ενήλικες για 26 χρόνια. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν έναν εμπειρικό διατροφικό δείκτη φλεγμονής (EDIP) με βάση 18 ομάδες τροφίμων που έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν φλεγμονή στα αιμοφόρα αγγεία.

Το επεξεργασμένο κρέας, το κόκκινο κρέας, τα εντόσθια, τα λευκά ψάρια, τα λαχανικά (εκτός από τα πράσινα φυλλώδη και τα σκούρα κίτρινα λαχανικά), τα επεξεργασμένα δημητριακά, τα ενεργειακά ποτά με ζάχαρη, τα αναψυκτικά διαίτης και οι ντομάτες σχετίζονται θετικά με τους δείκτες φλεγμονής στα αγγεία και τον κίνδυνο καρκίνου.

Η μπύρα, το κρασί, το τσάι, ο καφές, τα σκούρα κίτρινα λαχανικά (όπως καρότα και γλυκοπατάτες), τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα σνακ, χυμοί φρούτων και η πίτσα συνδέθηκαν με λιγότερα σημάδια φλεγμονής.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι έτρωγαν περισσότερα τρόφιμα που συνδέονται με τη δημιουργία φλεγμονής, ανέφεραν λιγότερη σωματική δραστηριότητα, υψηλότερο ΔΜΣ και ήταν πιθανότερο να έχουν διαβήτη.

«Οι άνδρες που ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι διέτρεχαν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του παχέος εντέρου» επισημαίνει ο Δρ Fred Tabung, συγγραφέας της μελέτης και ερευνητής στη σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.

Ήταν επίσης λιγότερο πιθανό να παίρνουν πολυβιταμίνες και ανέφεραν χαμηλότερη πρόσληψη φυτικών ινών, ασβεστίου και προϊόντων ολικής αλέσεως σε σύγκριση με όσους κατανάλωναν αντιφλεγμονώδεις τροφές.

Οι άνδρες των οποίων η διατροφή κατατάχθηκε στην κατηγορία που αυξάνει την φλεγμονή στον οργανισμό, ήταν δηλαδή πλούσια σε κόκκινα κρέατα και επεξεργασμένα τρόφιμα, είχαν κατά 44% μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του εντέρου από ό, τι οι άνδρες που έτρωγαν αντιφλεγμονώδεις τροφές

Τι είναι η δυτικού τύπου διατροφή

Ως δυτική διατροφή περιγράφεται απλά μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά και ζάχαρη. Ένα τυπικό δείγμα της είναι τα μπιφτέκια με τηγανητές πατάτες και αναψυκτικό.

Όσοι ακολουθούν αυτή τη διατροφή τρώνε συχνά: 

- Κορεσμένα λιπαρά

- Κόκκινα κρέατα

- Κενούς υδατάνθρακες

- Πρόχειρο φαγητό

Και σπάνια:

- Φρέσκα φρούτα και λαχανικά

- Προϊόντα ολικής αλέσεως

- Θαλασσινά

- Πουλερικά

Οι επιπτώσεις στην υγεία περιλαμβάνουν υπέρταση, καρδιακές παθήσεις, διαβήτη, παχυσαρκία, καρκίνο του παχέος εντέρου και άνοια.

Οι υπέρβαροι και παχύσαρκοι άνδρες αντιμετώπιζαν ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο ο οποίος έφτανε το 48% σε σύγκριση με τους άλλους συμμετέχοντες.

Για τις γυναίκες που ακολουθούν κακή διατροφή, ο κίνδυνος είναι κατά 22% υψηλότερος.

Αρκετές μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως η ασπιρίνη, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου στο έντερο.

Οι ειδικοί υπογραμμίζουν ωστόσο, ότι λόγω κάποιων παρενεργειών της ασπιρίνης (κίνδυνος αιμορραγίας), η ασφαλέστερη επιλογή είναι οι σωστές διατροφικές επιλογές.

Τέτοιες είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα σκούρα κίτρινα και πορτοκαλί λαχανικά, ο καφές και το τσάι και οι μικρές ποσότητες κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος, επεξεργασμένων δημητριακών και αναψυκτικών.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο JAMA Oncology.