Επικαιρότητα:

Θάνατος από αιφνίδια καρδιακή ανακοπή: Οι βασικοί παράγοντες κινδύνου

20 Φεβ. 2018 - 12:27 | Υγεία
Θάνατος από αιφνίδια καρδιακή ανακοπή: Οι βασικοί παράγοντες κινδύνου

Η παχυσαρκία και η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να διαδραματίσουν πολύ μεγαλύτερο ρόλο στην αιφνίδια καρδιακή ανακοπή στους νέους, από ό,τι πίστευαν οι επιστήμονες μέχρι σήμερα, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη για έλεγχο αυτών των παραγόντων κινδύνου στις νεότερες ηλικίες, σύμφωνα με τους ερευνητές του ιατρικού κέντρου «Κέδροι του Σινά» στο Λος Άντζελες.

«Το πρόσθετο όφελος από τέτοιες διαγνωστικές εξετάσεις είναι ότι οι έγκαιρες προσπάθειες για τη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου, μεταφράζονται σε μείωση των καρδιαγγειακών παθήσεων στους ενήλικες», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ Sumeet Chugh, διευθυντής του Ινστιτούτου Καρδιάς «Κέδροι του Σινά».

Η καρδιακή ανακοπή οφείλεται σε δυσλειτουργία του καρδιακού ηλεκτρικού συστήματος. Στην καρδιακή ανακοπή ο θάνατος συμβαίνει όταν η καρδιά ξαφνικά σταματά να λειτουργεί σωστά. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε ακανόνιστο ή μη φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό (αρρυθμίες). Μια συχνή αρρυθμία στην καρδιακή ανακοπή είναι η κοιλιακή μαρμαρυγή. Αυτό συμβαίνει όταν οι κατώτεροι θάλαμοι της καρδιάς ξαφνικά χτυπούν χαοτικά και δεν αντλούν αίμα. Ο ασθενής πεθαίνει σε μερικά λεπτά από όταν σταματήσει η καρδιά. Η καρδιακή ανακοπή μπορεί να αναταχθεί αν γίνει Κ.Α.Ρ.Π.Α. και χρησιμοποιηθεί απινιδωτής για να σοκάρει τη καρδιά και να επαναφέρει φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό μέσα σε λίγα λεπτά. 

Η αιφνίδια καρδιακή ανακοπή μπορεί να συμβεί μετά από μικρή ή καμία προειδοποίηση και συνήθως προκαλεί άμεσο θάνατο.

Διαφέρει από την καρδιακή προσβολή, η οποία προκαλείται συνήθως από καρδιακή ανεπάρκεια.

Η μελέτη ανέλυσε σχεδόν 3.800 περιπτώσεις θανάτου από αιφνίδια καρδιακή ανακοπή μεταξύ ασθενών στο Όρεγκον και επικεντρώθηκε σε άτομα ηλικίας 5 έως 34 ετών. Παρότι έχουν συμβεί αρκετοί αιφνίδιοι θάνατοι στη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων, το ποσοστό ήταν πολύ μικρό στην παρούσα μελέτη.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς είχαν απροσδόκητα υψηλό ποσοστό να υποστούν αιφνίδια ανακοπή καρδιάς (σχεδόν 60%) λόγω παραγόντων κινδύνου καρδιακής νόσου, όπως η παχυσαρκία, η υψηλή αρτηριακή πίεση, η υψηλή χοληστερόλη, ο διαβήτης και το κάπνισμα.

Η μελέτη, η οποία διήρκεσε πάνω από 10 χρόνια, προσφέρει σημαντικές νέες πληροφορίες για την αιφνίδια καρδιακή ανακοπή στους νέους, αναφέρουν οι επιστήμονες.

«Μια από τις αποκαλύψεις αυτής της μελέτης, είναι ότι παράγοντες κινδύνου, όπως η παχυσαρκία, μπορεί να διαδραματίσουν πολύ μεγαλύτερο ρόλο στους νέους που πεθαίνουν από αιφνίδια καρδιακή ανακοπή από ό,τι πιστευόταν μέχρι σήμερα» δήλωσε ο Chugh.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Circulation.