Επικαιρότητα:

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; Ποια τα αίτια και πώς αντιμετωπίζεται

28 Ιουν. 2018 - 05:31 | Ψυχολογία
Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; Ποια τα αίτια και πώς αντιμετωπίζεται

Μια καταναγκαστική συμπεριφορά, όπως είναι το δάγκωμα των χειλιών, είναι πολύ δύσκολο να περάσει απαρατήρητη. Το ζήτημα είναι ότι, σύμφωνα με τους ειδικούς, το δάγκωμα των χειλιών έχει τις αιτίες του, σωματικές και ψυχολογικές, ενώ παρά τα… θρυλούμενα υπάρχει τρόπος να αντιμετωπιστεί, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του κάθε ανθρώπου.

Οι περισσότεροι άνθρωποι δαγκώνουν τα χείλια τους λόγω μεγάλου άγχους. Όμως, είναι πολύ εύκολο το δάγκωμα των χειλιών να εξελιχτεί σε καταναγκαστική συμπεριφορά, η οποία είναι πολύ πιθανό να επηρεάσει την ποιότητα ζωής σου προς το χειρότερο, φυσικά. Για να την αντιμετωπίσεις, πάντως, καλό θα είναι πρώτα να γνωρίζεις που οφείλεται.

Ποια είναι τα αίτια

Υπάρχουν κάποια οργανικά θέματα που είναι πολύ πιθανό να οδηγήσουν ένα άτομο στο να δαγκώνει τα χείλια του, ειδικά την ώρα που μπορεί να μιλάει ή να μασάει. Στην περίπτωση αυτή η αιτία είναι… ορθοδοντική, έχει δηλαδή σχέση με το σχήμα ή την θέση των δοντιών στο στόμα ή σχετίζεται με τους μυς των σαγονιών σου και συγκεκριμένα τους μασητήρες μυς. Στην περίπτωση αυτή, ένας οδοντίατρος μπορεί να σου δώσει τη λύση, είτε αφαιρώντας κάποια δόντια είτε τοποθετώντας κάποια ειδική συσκευή στο στόμα σου.

Σε άλλες περιπτώσεις, τα αίτια μπορεί να είναι ψυχολογικά. Το δάγκωμα των χειλιών έρχεται σαν αντίδραση σε μια συναισθηματική κατάσταση μεγάλου φόβου ή έντονου άγχους. Εάν η κατάσταση αυτή οδηγεί σε επιδείνωση της ποιότητας ζωής, ένας ψυχολόγος μπορεί να σου συστήσει την κατάλληλη θεραπεία.

Πάντως, σε κάθε περίπτωση, είτε τα αίτια είναι ψυχολογικά είτε είναι σωματικά, το δάγκωμα των χειλιών μπορεί να σου προκαλέσει βλάβη, όπως πληγή που πονάει, φλεγμονή, οίδημα ή ερυθρότητα.

Πώς θα το αντιμετωπίσεις

Εφόσον το πρόβλημα είναι, όπως προαναφέραμε, οδοντικό τότε αντιμετωπίζεται στην πηγή, δηλαδή με βοήθεια από τον γιατρό σου. Εάν τα αίτια είναι ψυχολογικά, τότε θα πρέπει να απευθυνθείς σε κάποιον ειδικό (ψυχολόγο, ψυχοθεραπευτή), ώστε να σου προτείνει την ενδεδειγμένη θεραπεία συμπεριφοράς. Η πιο διαδεδομένη είναι η γνωστική-συμπεριφορική θεραπεία. Αυτή η προσέγγιση επικεντρώνεται στην τροποποίηση συγκεκριμένων συμπεριφορών με τον εντοπισμό των αιτιών τους. Βήμα προς βήμα, επιτρέπει να αλλάξει τη συμπεριφορά του ο πάσχων και τις ασυνείδητες ενέργειές του, όπως το δάγκωμα των χειλιών.

Άλλες μορφές ψυχοθεραπείας, όπως η διαλεκτική συμπεριφορική θεραπεία, βοηθούν στη ρύθμιση των ανήσυχων συναισθημάτων, μέσω της συναισθηματικής αποδοχής και των τεχνικών διαλογισμού. Σε περιπτώσεις σοβαρής ανησυχίας, κατάθλιψης ή ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής, ένας επαγγελματίας ψυχικής υγείας μπορεί να σε συμβουλεύσει σχετικά με τη φαρμακευτική αγωγή που θα πρέπει να ακολουθήσεις.