Επικαιρότητα:

Νιώθεις στρεσαρισμένος; Το μυστικό για να αποβάλεις το άγχος σε 20 λεπτά

10 Σεπ. 2020 - 09:28 | Ψυχολογία
Νιώθεις στρεσαρισμένος; Το μυστικό για να αποβάλεις το άγχος σε 20 λεπτά

Το άγχος δεν είναι κάτι που υπάρχει μόνο όταν συμβαίνει κάτι σημαντικό ή κακό στη ζωή μας. Πολλοί άνθρωποι βιώνουμε άγχος καθημερινά, λόγω της γρήγορης καθημερινότητας, των αυξημένων υποχρεώσεων και της συνεχόμενης ανησυχίας μας να προλάβουμε όλα αυτά που έχουμε να κάνουμε!

Όμως, δεν γίνεται να ζούμε μια ζωή γεμάτη άγχος, καθώς επιβαρύνουμε την υγεία μας, αλλά και τις σχέσεις μας με τους γύρω μας, χωρίς να το καταλαβαίνουμε. Πώς θα αποβάλεις το άγχος σε 20 λεπτά; Οι ειδικοί έχουν κάτι σημαντικό να μας πουν!

Το ν’ αφιερώνουμε τουλάχιστον 20 λεπτά της ημέρας μας για να περπατάμε ή να καθόμαστε σ’ ένα μέρος που μας κάνει να νιώθουμε ότι είμαστε σε επαφή με τη φύση, μειώνει σημαντικά τα επίπεδα ορμονών του στρες!

Για πρώτη φορά, οι ερευνητές έκαναν μια μελέτη σχετικά με την αποτελεσματικότητα μιας εμπειρίας στη φύση για να αντισταθμίσουμε τις επιπτώσεις του άγχους.

«Γνωρίζαμε ότι ο χρόνος που περνάει κάποιος στη φύση μειώνει το άγχος, αλλά μέχρι τώρα δεν ήταν σαφές πόσο είναι αρκετό, πόσο συχνά πρέπει να το κάνουμε ή ακόμα και τι είδους εμπειρία στη φύση θα μας ωφελήσει», λέει η Dr. MaryCarol Hunter απ’ το Πανεπιστήμιο του Michigan και επικεφαλής της έρευνας.

Σύμφωνα με την ίδια, θα μπορούσα να δημιουργηθούν «χάπια φύσης», τα οποία θα ήταν χαμηλού κόστους και θα μείωναν τις αρνητικές επιπτώσεις της αστικοποίησης στην υγεία μας.

Για να το αποδείξει αυτό, η Hunter έφτιαξε ένα πείραμα που θα έδινε μια εκτίμηση της αποτελεσματικής δόσης.

Για 8 εβδομάδες, οι συμμετέχοντες έλαβαν ένα «χάπι φυσης» με διάρκεια 10 λεπτών ή περισσότερο, τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα.

Οι ερευνητές μέτρησαν στο σάλιο τα επίπεδα κορτιζόλης από δείγματα που λήφθηκαν πριν και μετά το χάπι φύσης, μια φορά κάθε 2 εβδομάδες.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι μια εμπειρία στη φύση διάρκειας 20 λεπτών είναι αρκετή για μειώσει τα επίπεδα της κορτιζόλης. Φυσικά, όσο περισσότερος ο χρόνος που περνάμε στη φύση, τόσο περισσότερα τα οφέλη!