Ρεβεγιόν χωρίς αγκαλιές και φιλιά – Πώς επηρεάζεται ο ψυχισμός μας;

12 Δεκ. 2020 - 14:21 | Ψυχολογία
Ρεβεγιόν χωρίς αγκαλιές και φιλιά – Πώς επηρεάζεται ο ψυχισμός μας;

Τα πιο μοναχικά Χριστούγεννα των τελευταίων δεκαετιών θα είναι αυτά που έρχονται με ελάχιστους καλεσμένους στο εορταστικό τραπέζι. Μοναχικά για κάποιους άλλους που θα είναι μακριά από τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Μιλώντας στο Mega, σύμβουλος ψυχικής υγείας υπογραμμίζει πως όλη αυτή η περιπέτεια θέλοντας και μη θα έχει συνέπειες στις ψυχές των ανθρώπων.

Στη θαλπωρή της οικογενειακής εστίας, με ελάχιστους ή καθόλου καλεσμένους, θα περάσουμε, όπως όλα δείχνουν, τα φετινά Χριστούγεννα, με το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού να βρίσκεται ακόμα σε έξαρση.

Οικογενειακά θα είναι τα φετινά Χριστούγεννα για την Ιωάννα Βυθούλκα. Εντελώς διαφορετικά από τις άλλες χρονιές αφού στο γιορτινό τραπέζι θα είναι μόνο τέσσερα άτομα.

Η τριμελής οικογένεια της συμβούλου ψυχικής υγείας, θα υποδειχθεί μόνο ένα ακόμα καλεσμένο, τον πατέρα της.

«Θα ήθελα πολύ να καλέσω φίλους και συγγενείς αλλά λόγω της κατάστασης είπαμε να το κάνουμε σε πολύ στενό οικογενειακό κύκλο. Θα καλέσω μόνο τον πατέρα μου. Λόγω του ότι είναι ηλικιωμένος φοβάμαι να καλέσω φίλους» δηλώνει.

Μπορεί οι συνθήκες τις φετινές εορτές να είναι διαφορετικές, εκτός των συνηθισμένων ωστόσο από το τραπέζι των Χριστουγέννων, δε θα λείπουν τα γλυκά εδέσματα.

«ΘΑ ΜΟΥ ΛΕΙΨΕΙ Η ΑΓΚΑΛΙΑ»

Μεγάλοι απόντες από τις φετινές εορτές θα είναι οι κοινωνικές συναναστροφές, οι μεγάλες συγκεντρώσεις, τα γλέντια.

«Θα μου λείψει η αγκαλιά, θα μου λείψει η κανονικότητα μου, η έξοδος με φίλους, τα μαγαζιά, τα εστιατόρια…Η ανθρώπινη ψυχή δεν αντέχει τον εγκλεισμό για πολύ. Όλο αυτό και λόγω της ιδιότητας μου σας το λέω. Θα έχει συνέχειες στον ψυχισμό μας αλλά και τον ψυχισμό των παιδιών μας» δηλώνει η Ιωάννα Βυθούλκα.

Αυτό που όλοι αναμένουν είναι, όσο το δυνατόν συντομότερα, να υποχωρήσει η εξάπλωση της πανδημίας και να επιστρέψουμε όλοι στις γνωστές και αγαπημένες συνήθειες μας