Ξεριζώνω τα μαλλιά μου από 11 ετών: Τριχοτιλλομανία, μία διαταραχή που εκτοξεύτηκε με την πανδημία

29 Ιαν. 2022 - 14:48 | Ψυχολογία
Ξεριζώνω τα μαλλιά μου από 11 ετών: Τριχοτιλλομανία, μία διαταραχή που εκτοξεύτηκε με την πανδημία

Η 27χρονη Λουίζα πάσχει από τριχοτιλλομανία από την ηλικία των 11 ετών. Η υπνοθεραπεία ήταν αυτή που τη βοήθησε τους μήνες του εγκλεισμού.

«Όχι μόνο δεν έχω τραβήξει τα μαλλιά μου, αλλά δεν είχα καν αυτή τη διάθεση. Και τότε, τον Μάρτιο, το πρώτο lockdown ήρθε και επέστρεψα μέσα σε δύο εβδομάδες. Για να είμαι ειλικρινής, ήμουν έκπληκτη για το πόσο γρήγορα επέστρεψα στις παλιές μου συνήθειες και το πώς κατάφερα να καταστρέψω όλη αυτήν την πρόοδο που είχα κάνει να μακρύνω τα μαλλιά μου. Είναι σύνηθες να υπάρχουν οπισθοδρομήσεις σε στρεσογόνες καταστάσεις, πόσο μάλλον αυτούς τους δύσκολους μήνες», ανέφερε η 27χρονη  κοπέλα.

Την ίδια ώρα προσπαθούσε να βρει τρόπους να διατηρήσει την υγεία της μέσα στην καραντίνα και σκεφτόταν πιθανά πρότζεκτ για να περνά την ώρα της. «Αποφάσισα να μιλήσω για αυτό το πρόβλημα και να ευαισθητοποιήσω τον κόσμο», πρόσθεσε.

Το Ημερολόγιο
Έτσι αποφάσισε να δημιουργήσει το Ημερολόγιο Τριχοτιλλομανίας, ένα μπλογκ-ημερολόγιο, που εξερευνεί τον αντίκτυπο του κορωνοϊού και της καραντίνας στην ψυχική υγεία, εστιάζοντας στην δική της διαταραχή.

Κάθε μέρα  έγραφε ένα μικρό ποστ, στο οποίο μιλούσε για τη μάχη της με τη διαταραχή και τις συνθήκες ανά ημέρα που την ωθούσαν να ξεριζώνει τα μαλλιά της. Κάτω από κάθε ποστ ανέβαζε και μία φωτογραφία από την ποσότητα των τριχών που τραβούσε κάθε μέρα.

 
«Οι τρίχες βρίσκονταν στο επίκεντρο του πρότζεκτ μου, επειδή ήθελα να φτάσω σε όλους εκείνους που πάσχουν από αυτήν την μανία και να τους δείξω ότι δεν είναι παράλογοι που το βιώνουν, ειδικά μέσα στην πίεση της καραντίνας», τόνισε.«Όσο περισσότερο γράφω για αυτό, τόσο νιώθω ότι μοιράζομαι την πραγματικότητά μου με τους ανθρώπους», είπε η 27χρονη.

Τι ακριβώς είναι η τριχοτιλλομανία
Η τριχοτιλλομανία αποτελεί μία επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά του ατόμου, η οποία χαρακτηρίζεται από τράβηγμα των μαλλιών ή των τριχών από διάφορα μέρη του σώματος (π.χ. βλεφαρίδες, φρύδια, εφηβαίο, χέρια, πόδια, μασχάλες) συχνά κατά τρόπο τελετουργικό.

Το άτομο, δηλαδή, μπορεί να δείχνει μια έντονη ενασχόληση με τις τρίχες του σώματός του, παραδείγματος χάριν, μασώντας ή γλείφοντάς τες.

Εντάσσεται στο ευρύτερο φάσμα των ιδεοψυχαναγκαστικών διαταραχών, καθότι προσομοιάζει αρκετά με τους καταναγκασμούς. Το τράβηγμα της τρίχας μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε με τα δάχτυλα, είτε με κάποιο τσιμπιδάκι, ενώ συχνά ακολουθεί δάγκωμα ή και κατάποση της βγαλμένης τρίχας.

Άγχος και στρες
Με το άγχος και το στρες να είναι μία κοινή κατάσταση, ειδικά εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού και οι περιορισμοί που επέφερε, δημιούργησε ένα δύσκολο περιβάλλον για τους ανθρώπους που πάσχουν από αυτήν τη διαταραχή.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι το lockdown έχει ξεκάθαρα αντίκτυπο στην ψυχική υγεία πολλών ανθρώπων, μία αύξηση των επιπέδων της κατάθλιψης και του άγχους, με πολλούς να ξεσπούν στις τρίχες τους. Η αβεβαιότητα για το μέλλον, τα οικονομικά ή τον φόβο της ασθένειας, σε συνδυασμό με άλλα πράγματα που τούς λείπουν για να τους αποσπάσουν την προσοχή, σίγουρα για αυτούς τους ανθρώπους είναι μία σκληρή περίοδος.

healthstories.gr