Επικαιρότητα:

Η εργασία ως συναισθηματικό καταφύγιο. Η λύση στο πρόβλημα

16 Οκτ. 2022 - 07:58 | Ψυχολογία
Η εργασία ως συναισθηματικό καταφύγιο. Η λύση στο πρόβλημα

Η ψυχολόγος επιβεβαίωσε το φαινόμενο που θέλει τους σημερινούς εργαζόμενους να αφιερώνουν υπερβολικές ώρες στη δουλειά τους με αποτέλεσμα να αγνοούν άλλες πτυχές της ζωής τους.

Η ηθοποιός Ντόρα Μακρυγιάννη ερωτώμενη εάν έχει επιλέξει να καταφεύγει στην εργασία της προκειμένου να ξεχάσει κάτι που την απασχολεί, απάντησε ότι η δουλειά της από τη φύση της απαιτεί πολλές ώρες εργασίας και επιπλέον για την ίδια λειτουργεί ως ψυχοθεραπεία.

Η κ. Κόντζηλα ανέφερε πως η εργασία καλύπτει ορισμένα κομμάτια όπως είναι η αποδοχή, η αναγνώριση και ο θαυμασμός που ενδυναμώνουν την αυτοεκτίμησή μας. Παράλληλα, όμως ενδέχεται να οδηγήσει σε μια ανισορροπία μεταξύ της επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

«Όταν δεν αφιερώνουμε ποιοτικό χρόνο στην οικογένειά μας, τους φίλους μας, το σύντροφό μας αυτό επιφέρει εντάσεις, παράπονα και μπορεί να οδηγήσει και σε διαζύγιο» επισήμανε η ψυχολόγος.

Συνέχισε υπογραμμίζοντας πως τα συναισθηματικά κενά δεν καλύπτονται ποτέ από την εργασία και πρόκειται για έναν φαύλο κύκλο.

Η λύση στο πρόβλημα
Στην περίπτωση που κάποιος δεν μπορεί να αναγνωρίσει το πρόβλημά του, τότε μπορεί κάποιος από στενό περιβάλλον να «κρούσει τον κώδωνα». Στις περιπτώσεις που ορισμένοι άνθρωποι είναι αναγκασμένοι να εργάζονται πολλές ώρες, παρουσιάζουν διάφορες δικαιολογίες στην οικογένειά τους, όπως «το κάνω για εσάς, για να μη σας λείψει τίποτα».