Οι 6 μικρές συνήθειες που θα κάνουν το 2023 την καλύτερη σου χρονιά

08 Ιαν. 2023 - 10:10 | Ψυχολογία
Οι 6 μικρές συνήθειες που θα κάνουν το 2023 την καλύτερη σου χρονιά

Νέα χρονιά, νέοι στόχοι γεμάτοι με «πρέπει». Ακατόρθωτοι στόχοι σε μεγάλες λίστες και ευχές που στο τέλος καμίας χρονιάς δεν έγιναν αληθινές. Τι λες αυτή τη φορά να δοκιμάσεις να θέσεις ως στόχο κάτι πιο ρεαλιστικό κι όχι ουτοπικό;

Αν η λίστα σου για το 2023 ξεκινάει με το ότι θες να αλλάξεις τον κόσμο σε 365 μέρες, καλύτερα να το ξανασκεφτείς. Πάρε χαρτί και μολύβι και βάλε στη ζωή σου τις 6 παρακάτω μικρές συνήθειες που θα σου προσφέρουν την πολυπόθητη χαρά μες στη χρονιά που μετράει μόλις λίγες μέρες ζωής.

1. Αφαίρεσε κάτι από τη λίστα σου
Οι όλο και περισσότεροι στόχοι για τη νέα χρονιά, αυξάνουν τις προσδοκίες. Έχεις σκεφτεί όμως πως βγάζοντας έναν στόχο από τη λίστα σου, μπορείς να πετύχεις περισσότερα;
Τείνουμε να δίνουμε τις ίδιες προτεραιότητες σε πολλά και διαφορετικά πράγματα με αποτέλεσμα να μπλοκάρουμε και να μην κάνουμε απολύτως τίποτα στο τέλος. Γι' αυτό προσπάθησε να θέσεις ρεαλιστικούς στόχους, διακρίνοντας τι είναι πιο σημαντικό να πετύχεις αυτή τη χρονιά.

 
2. Μίλα σε έναν άγνωστο
Μπορεί να σου φαίνεται γραφικό αλλά πότε ήταν η τελευταία φορά που μίλησες σε κάποιον που δεν γνωρίζεις καθόλου; Είναι σίγουρα παράξενο αλλά το να μιλάς σε έναν παντελώς άγνωστο, μπορεί να ανεβάσει τη διάθεσή σου σε επίπεδα που ποτέ δεν θα περίμενες.

Έρευνες δείχνουν ότι το να μιλάμε σε αγνώστους, μας κάνει πιο ευτυχισμένους ακριβώς επειδή η αλληλεπίδραση μαζί τους είναι πολύ διαφορετική από αυτή που έχουμε με οικεία και αγαπημένα πρόσωπα.

 
3. Κατανάλωνε πολλή «πρασινάδα»
Καλά και τα βαθυστόχαστα New Year Resolutions αλλά αντί για παράδειγμα να βάλεις στόχο να κάνεις δίαιτα, (την οποία μπορεί να μην τηρήσεις ποτέ), βάλε τα λαχανικά και τα φρούτα στη ζωή σου. Κάνουν την ίδια ακριβώς δουλειά, ίσως και καλύτερη.

Φρόντισε να συνοδεύεις με πολλή «πρασινάδα» το κάθε σου γεύμα και θα νιώσεις μες στη θρέψη και την ενυδάτωση.

4. Μην παραλείπεις την κίνηση
Όχι αυτή στους δρόμους, αλλά του σώματός σου. Ακόμη και ένα ολιγόλεπτο περπάτημα τη μέρα, μπορεί να σε γεμίσει ενέργεια και να σε μεταμορφώσει. Αν δεν έχεις καθόλου χρόνο, ρίξε έναν χορό όσο μαγειρεύεις, βάλε ακουστικά και λικνίσου όσο κάνεις μια άλλη δραστηριότητα. Μην ξεχνάς να κινείσαι, ειδικά αν έχεις καθιστική ζωή.

5. Κάνε μια ανοησία
Το να γίνεις καλύτερος, δεν σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσεις να περνάς καλά και να γίνεις εντελώς σοβαρός. Το να φέρεσαι πού και πού ανόητα, όταν οι άλλοι γύρω σε κοιτάζουν και απορούν, εκτοξεύει τις ενδορφίνες.

Κάνε κάτι που δεν βγάζει κανένα νόημα και απόλαυσε τη στιγμή.

6. Πήγαινε για ύπνο λίγο νωρίτερα
Μπορεί να μην είναι εύκολο αλλά το οφέλη του να πηγαίνεις λίγο νωρίτερα από το κανονικό για ύπνο, είναι πραγματικά πολλά. Βάλε το κινητό σου στο αθόρυβο και εστίασε σε σένα. Κράτα σημειώσεις και διώξε μακριά ό,τι σε άγχωσε μες στη μέρα. Λειτουργεί!

jenny.gr/